Een beetje duf zit ik in de trein naar huis vanaf Schiphol. Het was een lange vlucht van Tokyo naar Amsterdam. Ik hoor geschreeuw naast me. De conducteur spreekt een jongen aan die geen vervoersbewijs heeft. De jongen, begin 20, trainingspak en grote boots, begint nog harder te schreeuwen tegen de conducteur en rent dan weg, een oudere dame krijgt nog een duw bij zijn aftocht. Ik denk aan de trein en de metro in Japan. Praten is daar al ongepast, laat staan schreeuwen. Een van de bijzondere gebruiken in Japan.
Bijzondere cultuur in Japan
Japan is sowieso heel bijzonder als het gaat om gebruiken en gedrag. Natuurlijk is niet alles geweldig in het land van de rijzende zon maar een aantal gedragingen zou ik zo mee willen nemen. Een beetje meer Japan in Nederland svp!
Iedereen is goudeerlijk
We waren al een half uur onderweg met onze bus toen een reisgenote tot haar schrik ontdekte dat haar tas met geld en alle pasjes en paspoort nog op het toilet stond van een drukbezocht wegrestaurant aan de snelweg waar we net even waren gestopt. De buschauffeur maakte meteen rechtsomkeert en even later kwam ze enthousiast aanlopen met de tas in de hand. Alles zat er nog in.
Rust in het openbaar vervoer
Ik noemde het al. In het openbaar vervoer is iedereen stil. Ook op het vliegveld of in restaurant praten mensen zachtjes om een ander niet te storen. Men heeft of de ogen dicht of kijkt op de telefoon. Je kunt zeggen dat het niet heel gezellig is. Maar dat is het OV bij ons tegenwoordig ook niet meer.
Overal schone wc's
Ik zal details over mijn toiletgebruik privé houden, maar hoe fijn is het dat je in Japan op een openbaar toilet gewoon op de wc bril kunt zitten. En meestal is de bril ook nog verwarmd en kun je kiezen uit verschillende straaltjes voor de benodigde hygiene. En terwijl de warme straal zijn werk doet, geniet je van een muziekje. Wat er ook nog voor zorgt dat een ander niet hoort wat jij doet op het toilet. Daar is echt over nagedacht!
Discipline en afspraak is afspraak
De treinen rijden op tijd, 13.27 is 13.27 en geen minuut later. Bovendien staat iedereen keurig in de rij te wachten, niemand kruipt voor. Ook andere afspraken gaan op tijd. Geen Twents of Brabants kwartiertje hier in Japan. Duidelijk en heel efficiënt.
Schoenen uit, slippers aan
Volgens mij ben ik in mijn omgeving de enige die het niet hygienisch vindt om met schoenen in huis te lopen. De Japanners begrijpen mij. Kom je thuis dan gaan de schoenen uit en de slippers aan. En guess what; zelfs in sommige wc's in restaurants en in paskamers in kledingwinkels staan de slippers klaar. En vanzelfsprekend gaan in de tempel de schoenen ook uit.
Aandacht voor schoonheid en kleine dingen
Japanners hebben oog voor schoonheid en precisie. Denk even aan een bonsai boompje of een theeceremonie. Niets gehaast en afgeraffeld, hier gaat het om de tijd en aandacht en dat zie je.
Nette openbare ruimtes
Beetje herhaling van de wc en de vloer in huis, maar hoe fijn is het dat alles zo schoon en netjes is. Er zijn geen prullenbakken. Denk niet dat het afval dan op de grond belandt, nee, dat gaat mee naar huis. Alleen in een supermarkt staat soms een afvalbak.
Vriendelijkheid
Daar ga ik echt heel erg goed op. Beleefd, aardig en vriendelijk. Het kost niets maar het is zo fijn.
Omotenashi, Japanse gastvrijheid
Naast de vriendelijkheid zijn de Japanners ook gastvrij, behulpzaam en beleefd! Dat heeft alles te maken met omotenashi, wat staat voor gastvrijheid. Letterlijk betekent het ‘de klant is god’. Omote is een beeld dat je publiekelijk wilt tonen. Nashi betekent ‘niets’. Samengevoegd betekent het eerlijk, geen pretenties, geen tegenprestaties. De dienstbaarheid moet uit de grond van je hart komen en dat kunnen de Japanners.
Loyaliteit, toewijding en vroomheid.
Loyaliteit is belangrijk. Dat uit zich soms in excessen zoals meedrinken met je baas totdat je laveloos van de stoel valt. Los van dit extreme gedrag vind je loyaliteit en toewijding terug in de typisch Japanse ijver, sterke familiebanden en een ordelijke samenleving. Ik vind het heel aangenaam.
Van de orde en de netheid kunnen wij nog veel leren.
Tijdens onze Japan rondreis is, zoals jij ook schrijft, de w.c. bijzonder.
Ik drukte op een knopje en de muziek ging nogal hard aan. Ik wilde deze zachter zetten maar wist niet meer op welk knopje ik gedrukt had.
Ik heb op vele knopjes gedrukt en elke keer gebeurde er wel iets.
Het was een bijzondere ervaring.
Heb je ook gezien dat je een mand kreeg die je op de grond moest zetten tijdens het eten.
In die mand kon je dan je tas zetten zodat deze niet op de grond stond.
Dat was ook uit hygiënisch oogpunt.
Verder is Japan inderdaad een land met een bijzondere cultuur.
Erg indrukwekkend om de sfeer daar te proeven.
Hallo Angèle, ja die wc’s hè? Geweldig! Dat van de mand was ik vergeten maar wel gezien inderdaad.
Japan heeft een fascinerende cultuur zoals je zegt