• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Europa
  • /
  • Koffiebar! 4 x de beste koffiezaak van Rome volgens Puck
januari 2, 2022

‘Occhi!’ schreeuwt een in pak geklede man op een Vespa naar mij terwijl hij met honderden anderen voorbijraast. Ik wekte blijkbaar de indruk dat ik wilde oversteken, maar een verkeersongeluk met een Italiaan lijkt me geen goed plan – ik wacht netjes. Het is spitsuur, en ondanks dat Corona van Rome een rustige, toerist loze stad heeft gemaakt scheuren de Vespa’s en de kleine Smart auto’s je voorbij.

Rome zonder toeristen

Ik woon in Trastevere en wil de Tiber oversteken om het oude centrum van Rome in te lopen. Eerst een korte stop bij mijn favoriete koffietentje, en dan door naar de Italiaanse les.

Het is augustus en je voelt in de ochtend al wat voor een bedrukkend hete dag het gaat worden. Piano piano, het rustig aan doen, er zit niks anders op. Ik laat me al wekenlang meevoeren in het ritme van La Dolce Vita.

4 juni vloog in naar Rome, direct na de opheffing van de eerste lockdown, om hier 3 maanden te wonen en de Italiaanse taal te leren. Na 3 maanden sprak ik goed Italiaans en kon met iedereen een praatje maken.

Omdat het Corona tijd is, zijn er geen toeristen in Rome als ik aankom. Dit is een once in a lifetime: ik liep alleen door het Vaticaan museum, bij de Trevi fontein trof ik slechts 4 andere mensen en op de Spaanse Trappen zit niemand. Rome is van de Italianen, en die doen wat ik ook het liefste de rest van mijn leven doe: genieten. Samen eten en drinken, met vrienden op pad en het leven vieren.

's Morgens een espresso 's avonds een aperol spritz

Er is weinig meer Italiaans dan ’s ochtends aan de bar voor 1 euro een kopje espresso drinken, en ’s avonds rond 6 uur een aperitivo drinken. Een aperitivo bestaat vaak uit een biertje of een aperol spritz, met wat snacks. De snacks krijg je erbij. En als je geluk hebt – cq. de goede plekken weet te ontdekken – dan krijg je zoveel lekkers dat je niet meer hoeft te eten in de avond.


Top 4

Ik heb vele koffiebarretjes geprobeerd, en de een nog lekkerder dan de ander. Plekken waar koffie smaakt als romige bittere chocola. Dit is mijn top 4:

1: Forno Montevorte. Via del Pellegrino 129.

Dit is mijn absolute nummer 1. Heerlijke koffie, romig, chocola, bitter. Zoals God het bedoeld heeft. Maar ook het brood, de gebakjes en de pizza’s zijn hier om te watertanden. Tip: een espresso met een plak bananenbrood. Je kan buiten op een krukje zitten en kijken naar de stijlvolle Italianen die langslopen op weg naar werk.

Na je koffie kun je vanuit hier doorlopen naar Campo dei Fiori, dat ligt hier om de hoek. Of je kiest ervoor de andere kan uit te lopen, richting Castel Sant’Angelo en daarna op weg naar de St. Pieter. Tip: de espresso geeft je genoeg power om hierna de St. Pieter op te klimmen. Doe dat, en thank me later. Dit uitzicht is fenomenaal.

2: Caffé Settimiano di Mella Valter. Via di Porta Settimiana 1.

Dit lag om de hoek bij mijn appartement. Het ligt op een levendig kruispunt aan het begin van Trastevere. Vooral leuk om een koffie te bestellen, buiten te zitten en het voorbijgaande verkeer te aanschouwen.

3: La Tartarughe eat & drink. Piazza Mattei 7/8.

Een café op een geweldig leuk en onontdekt pleintje. Je kan buiten zitten, een lekkere espresso bestellen en wegdromen bij hoe het hier geweest zou zijn terug in de tijd. Dit is overigens ook een leuke plek voor een aperitivo. Hier om de hoek vind je ‘Gigetto’, de Joodse wijk met een indrukwekkende maar treurige geschiedenis. Zeker de moeite waard om dit te ontdekken!

4: Caffé di Noto. P.za Colonna 356.

Toen ik op een ochtend de Trevi fontein aan het bewonderen was, waren er slechts 4 andere mensen. 1 daarvan was een vrouw uit Engeland. Ik raakte met haar aan de praat en we hadden een klik. De dag erna gingen we samen op pad, we spraken af bij Caffé di Noto, want zij had goede verhalen gehoord over de koffie hier. En niet zonder reden! Mamma mia, buonissima! Je bent hier dicht bij het Pantheon, maar je kan ook de andere kant op lopen richting de Spaanse Trappen. In het centrum van Rome is alles goed te bereiken per voet. En niks zo heerlijk als door deze geweldige stad slenteren…

Tags

Italië

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant