juli 11, 2023

Hi, welcome to Kazachstan, how are you and what is your name?’ Ik kijk in het vriendelijke gezicht van een meisje in de leeftijd van mijn dochters. Uitbundige gekleurde blouse, strakke spijkerbroek, aangezette wenkbrauwen en volle lippen. Lippen waarvan ik vermoed dat ze iets geholpen zijn bij hun formaat. “Heel modern”, ik hoor het mijn moeder zeggen. Ze staat naast mij bij de grensovergang van Kirgizië naar Kazachstan, duidelijk heel enthousiast om ons te zien.  Ik vertel waar we vandaan komen en dat we hier op reis zijn. ‘Geweldig”, zegt ze. “I hope you like my beautiful country”. Ze is de eerste die ons zo aanspreekt maar zeker niet de laatste. Overal waar we komen worden we uitbundig begroet en welkom geheten.

Vriendelijke begroetingen

Doe je wel voorzichtig in Kazachstan?

Als ik mijn oudste dochter die avond spreek en vertel dat we in Kazachstan zijn, is de eerste reactie. “Mam, doe je daar voorzichtig?”. Ik snap haar, maar het is een vertekend beeld dat niet klopt.

Beïnvloed door Borat

Mogelijk zijn we beïnvloed door de film Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan van de acteur Sacha Baron Cohen waarin hij Kazachstan neerzet als een achtergebleven land met verroeste lada’s en koeien in huis. Een komedie en erg grappig maar natuurlijk een rare weergave van de realiteit . Mogelijk heb ik toch ergens dat beeld opgeslagen van Kazachstan. De verhalen van de atoomproeven van de Sovjet-Unie in Kazachstan van 1949 tot het begin van de jaren 90 helpen ook al niet bij een positieve blik.

De realiteit is anders

Almaty, de grootste stad van Kazachstan waar we een paar dagen zijn, is een moderne stad met brede straten en veel groen. Meerdere universiteiten, restaurantjes, flanerende mensen, indrukwekkende Street art,  hoe kom ik toch aan het idee dat alleen wij op deze manier leven?

Almaty

We gaan met de Kok-Tobe Cable Car naar boven en mengen ons tussen de lokale bevolking die daar geniet van de kinderen en vrije tijd. Een heerlijk sfeertje.

Panfilov park 

Het Panfilov park is een ander hoogtepunt van het bezoek aan Almaty. Het is een groot plein met prachtige hoge bomen. Spelende kinderen, ijsverkopers, oudere dames die uitrusten op een van de vele bankjes; je kunt hier uren zitten en genieten van alles wat er om je heen gebeurt.

Zenkov kathedraal

In het centrum van het park de houten Zenkov kathedraal, verderop in het park oorlogsmonumenten ter herdenking aan omgekomen soldaten.

 

Platteland in Kazachstan

Natuurlijk is het platteland anders, ik zag de Lada’s nog wel rijden, maar het algemene beeld is; een prachtig land met overweldigende natuur, super vriendelijke mensen, open en gastvrij.

Kolsai meren 

Hoge meren

In het zuiden bezoeken we de Kolsai meren. Denk aan het Lago Maggiore zonder de drukte en met het helderblauwe water en de prachtige beboste hellingen en zelfs nog besneeuwde bergtoppen in de verte. Geen speedboten of jetski’s hier, maar gewoon lekker rustig een waterfiets of roeiboot. Het is een systeem van drie meren in het noordelijke deel van het Tien Shan gebergte en gelegen op een hoogte van 1700-2650 meter. Wandelen en paardrijden kan hier ook.

Lake Kaindy 

Heel bijzonder is ook Lake Kaindy, het berkenboommeer. Het is ongeveer 400 meter lang en is op het diepste punt bijna 30 meter. Het water heeft een unieke blauwgroene kleur. Maar wat Lake Kaindy zo uniek maakt zijn de bomen die uit het water steken.

Charyn Canyon in Kazachstan

Hoogtepunt van Kazachstan was voor mij het bezoek aan de Charyn Canyon. Rode rotswanden en grillig gevormde rotsformaties waar je daarheen kunt lopen. 

De totale canyon is 80 kilometer lang en is vernoemd naar de rivier de Charyn, die er doorheen stroomt. De canyon ligt zo'n 200 kilometer ten oosten van Almaty, vlak bij de Chinese grens. Het wordt ook wel de "canyon of castles" genoemd, omdat de rotsformaties soms op kastelen lijken. Heel cliché maar ook sprookjesachtig.


Voor wie nog een leuke bestemmingen zoekt ? Ik zeg welcome in Kazachstan!

Kazachstan bezoek je tijdens de Zijderoute reis van Djoser.

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant