augustus 12, 2018

Deze beste tips voor Istanbul in dit artikel komen van mijn vriendin Aynur, die een tijdje in Istanbul woonde en de stad op haar duimpje kent. Aynur nam ons vijf dagen mee in deze bijzondere stad.

Moderne wereldstad met de sfeer van 1001 nacht

Istanbul is een verrassing in meerdere opzichten. Het is een moderne wereldstad doordrenkt met de sfeer van 1001 nacht. Bazaars waarin je kunt verdwalen, gebouwen om je aan te vergapen en een stad met een levendige vibe met terrasjes, geweldige eettentjes en leuke winkels. Veel verschillende wijken met hun eigen sfeer, het historische centrum dat bijna geheel op de Unesco werelderfgoedlijst staat en de Bosporus die de stad in tweeën splitst. Je raakt niet uitgekeken in deze stad die tot 1930 de hoofdstad van Turkije was. Vroeger stond Istanbul bekend onder de naam Byzantium en later was het een van de belangrijkste steden van de wereld onder de naam Constantinopel. Dat ken ik nog van het liedje…

Europa en Azië in de mix

In Istanbul zie je de mix van Europa en Azië. Ervaar de mooie mix en diversiteit in de verschillende wijken van Istanbul zoals bijvoorbeeld de moderne wijk  Nisantasi en de meer traditionele wijk Eyup.

Aynur's aanraders voor Istanbul

Overnacht in de wijk Taksim

Wij zaten zelf in Hotel Pera Rose, dit is een prima hotel net zoals Pera Tulip. Boek hier het hotel.  Zowel Pera Rose als Pera Tulip liggen parallel aan de beroemde lange winkelstraat: Istiklal Caddesi. Hier vind je alle bekende winkelketens. In de buurt van die straat heb je ook de Galatatoren. Heel erg de moeite waard, je hebt vanaf hier een geweldig uitzicht over de stad. En vergeet hier de leuke restaurantjes niet.

Taksim is bruisend. Je vindt hier tal van leuke winkels, cafés en restaurants. De wijk ligt erg centraal en alles is goed bereikbaar met openbaar vervoer, een perfecte uitvalsbasis voor je trip naar Istanbul. In de wijk zijn er veel leuke eettentjes waar je ’s avonds gezellig kunt eten.

Lekker eten in Asmali Mescit

 Hier vind je een aantal straten met allemaal restaurants met lekkere traditionele gerechten. Asmali Mescit ligt tussen de Istiklal Caddesi en de beide genoemde hotels. De bedoeling in die restaurants is dat je echt de tijd neemt en vooral meerdere soorten Mezes (soort tapas) neemt. En als je dan nog plek overhoudt bestel je pas het hoofdgerecht. Het was in een woord verrukkelijk. En de Turkse keuken is ook een feest voor de vegetariërs zoals ik. Er zijn zoveel geweldige gerechten waar je hebt bestaan niet van weet. Allemaal even smaakvol, vers en met veel zorg bereid.

Handig om te weten als je naar Istanbul reist

Kies voor het openbaar vervoer in Istanbul

Dat is handig en niet duur. Met de bus en de metro bus kom je overal. Wij zijn alleen met de taxi van het vliegveld naar het hotel en vice versa gegaan.

Bezoek Istanbul in het voor- en najaar

Dan is de temperatuur het meest aangenaam. In de maanden juli en augustus kan het echt te heet zijn om iets te ondernemen.

Niet te missen

Bezoek alle bekende bezienswaardigheden van Istanbul In de wijk Sultan Ahmet. 

Je vindt hier De blauwe moskee (Sultan Ahmet Cami), de Aya Sofia en de overdekte bazaar (Kapali Carsi) en het Topkapipaleis. Ze liggen allemaal op loopafstand van elkaar. De blauwe moskee is waarschijnlijk het meest gefotografeerde gebouw van Istanbul. Prachtig om te zien met alle minaretten en koepels. De moskee is nog steeds in gebruik en je kunt er alleen in buiten de gebedstijden om. Denk eraan een hoofddoek mee te nemen. Ik merkte dat ik door deze hoofddoek helemaal in de sfeer kwam. De Aya Sofya, of the “Hagia Sophia” in het Nederlands, is een van de oude Byzantijnse bouwwerken van de stad. Het bijzondere van het gebouw is dat het zowel de christelijke als islamitische onderdelen heeft. De bazaar is een belevenis op zich. Dompel je onder in een andere wereld, levendig, kleurrijk en exotisch. Je raakt niet uitgekeken op de prachtige uitgestalde kruiden, winkels met sierraden en tal van andere koopwaar. En vergeet hier niet af te dingen. Lees hier verder over afdingen. 

Topkapipaleis

In het Topkapipaleis kom je helemaal in de sfeer van 1001 nacht. Ik vond vooral de harem erg interessant, waarschijnlijk geïnspireerd door de verhalen en sprookjes in mijn jeugd. Je krijgt een goed beeld van het leven in vroegere tijden.

Ook erg de moeite waard

Ook erg de moeite waard is Dolmabahce sarayi. In dit paleis is Atatürk overleden. Atatürk was de eerste president van Turkije en grondlegger van de republiek Turkije. Hij stond aan de basis van de moderne seculiere staat. Het paleis ligt in de wijk Besiktas. De plek is prachtig, Je hebt hier zicht op zicht op de Bosporus, de Zee van Marmara en de Gouden Hoorn. Neem hier vooral even de tijd, want er is veel te zien.

Bezoek de Basilica Cisterne 

Het is toeristisch maar dat is niet voor niets. Vroeger was dit de grootste en belangrijkste opslag van schoon drinkwater in Istanbul. Je loopt over een planken loopplanken tussen de mooi verlichte zuilen. De klassieke muziek op de achtergrond versterkt de bijzondere sfeer.

Neem de boot

Steek vanuit De wijk Eminonu (deze ligt tussen Taksim en de wijk Sultanahmet) over naar het Aziatische deel. Je kunt ook per boot naar de andere delen van Istanbul. Wij gingen naar Buyuk Ada en Heybeli Ada. Zij horen bij de Prinseneilanden. In het verre verleden waren dit verbanningsoorden voor Byzantijnse prinsen, nu is het vooral een plek voor rijke stadsgenoten.

In het Aziatische deel kun je de wijk Kadikoy bezoeken. Hier is de bekende voetbalclub Fenerbahce, Een van de vele! Istanbul kent vier bekende voetbalclubs.

Ervaar het echte Istanbul in de bazaar

In de omgeving van de boten ligt ook de Egyptische Bazaar, bekend als de kruiden bazaar. Hier zie je meer inwoners van Istanbul zelf hun inkopen doen. De bazaar in Sultan Ahmet is wat meer gericht op toeristen. Vergeet vooral niet om hier een broodje met gebakken vis te eten.

Bezoek Ortakoy.

 Mijn favoriet! Ortakoy mag je echt niet overslaan tijdens het bezoek aan Istanbul. Het is geweldig om daar rond te lopen. De knusse straatjes met winkels en kraampjes zijn echt een belevenis. Geniet hier van een het typische Turkse gerecht de Kumpir; gepofte aardappel met salades. Je kunt vanaf Taksimplein met de bus naar Ortakoy. Dit is goedkoop en leuk omdat je met de lokale bevolking meereist en je veel ziet van de omgeving. In Ortakoy (aan zee bij de moskee op een plein) vertrekt om de zoveel tijd een boot voor een tocht over de Bosporus. Is goedkoper dan elders. Er zijn daar leuke cafés, eettenten en winkeltjes.

Loop over de Galatabrug

Dit is de bekendste brug over de Gouden hoorn, dit is een natuurlijke inham in de Bosporus. Geniet van de bedrijvigheid op de brug en op het water en kijk je ogen uit. Onder de brug vind je tal van restaurantjes.

Tags

Bazaar, Bosporus, moskee, tips, Turkije, wijken

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant