juli 18, 2024

Ongekende schoonheid van de Karoo

Aan spannende namen geen gebrek in de Karoo: Wildehondekloof, Gamka's Kloof (de kloof van de leeuw), en die Hel. En dat terwijl het landschap zo lieflijk is. De heuvels zijn bedekt met een tapijt van diverse tinten groen en hier en daar zie je een wit huisje dat contrasteert met de natuurlijke kleurenpracht. De Swartbergen vormen op de achtergrond een indrukwekkend decor. Dit is een land van ruimte, stilte en ongekende schoonheid. Al vanaf de eerste keer dat ik hier kwam was ik verliefd.

Wildehondekloof

We zijn aangekomen in de buurt van Oudtshoorn vanuit de Garden Route en rijden in de richting van Prince Albert naar ons verblijf voor de komende nacht; de Wildehondekloof. Voor de afslag naar de Swartberg Pass linksaf en na ongeveer 20 kilometer over de onverharde weg is daar onze bestemming. Ik weet niet wat ik verwacht had. Waarschijnlijk toch een oud vervallen houten landhuis met honden rondom het huis.

Nyala's bij het zwembad

Maar het huis is van grijs beton, strak en modern. Geschakelde lage betonnen huisjes aan een groot gazon, een riviertje in de verte en grazende Nyala's bij het zwembad. Alles nieuw, behalve de naam die hoorde bij het oude jachthuis dat hier vroeger stond en dat de huidige eigenaren kochten van de hobby jagers die op dit terrein dieren uitzetten om die vervolgens weer af te schieten.

Op Gamedrive met Q

Veel tijd om hier bij stil te staan is er niet, we zijn net op tijd voor de middag gamedrive door het 4000 hectare grote gebied. Quinten, kleine vlechtjes boven een vriendelijk gezicht is onze gids. Hij is geboren en getogen in deze regio. In de jeep liggen de verrekijker en de warmwaterzak al klaar. Service met een hoofdletter, dat is duidelijk.

Wijsheden van de mensen uit de Karoo

Waar we in  de Kruger-area steeds op zoek waren naar de volgende leeuw of neushoorn, nemen we nu alle tijd. Quinten is de beste. In alle rust vertelt hij, zijn twinkelende ogen stralen. Als klein jongetje ging hij al met zijn vader mee, de liefde voor het gebied en de natuur zit in alles wat hij doet. De verschillende planten die hij aanwijst, de dieren die hij ziet en de wijsheden uit dit gebied waar hij over vertelt.

Klipdassie

Over de nabijgelegen rotsen zie ik schattige harige diertjes. Het lijken een soort grote marmotten. Quinten legt uit: "Dat zijn klipdassen, en hun urine heeft bijzondere geneeskundige krachten."

Dassiepis: Het Goud van de Karoo

"Dassies zijn gewoontedieren," vervolgt Quinten. "Ze plassen steeds op dezelfde plek. De substantie die overblijft werd vroeger van de rotsen geschraapt. De thee die van dit overblijfsel gemaakt werd, werd gebruikt als een medicijn. Het hielp tegen pijn en bij bepaalde infecties." Het fascineert me altijd hoe dit ooit ontdekt werd, wie bedenkt het om dit van de rotsen te schrapen en er thee van te zetten? Quinten vertelt verder: "De dassiepis is niet alleen heel bruikbaar, ze doen nog meer nuttige dingen deze grappige dieren. Zo verspreiden ze zaden in het gebied waarin ze leven en ze beluchten ook nog de grond". Maar het meest fascinerende komt nog!


De Verbinding tussen Dassie en Olifant

Quinten stelt ons een vraag; " Denken jullie dat de Dassie en de Olifant verwant zijn aan elkaar?" Het lijkt zo onwaarschijnlijk dat het waarschijnlijk ook nog zo is. En ja hoor, de dassie en de olifant zijn ondanks hun uiterlijke verschillen nauw verwant. Een verrassend feit uit de wereld van de evolutiebiologie. Onderzoek op basis van DNA-analyse toonde aan dat olifanten en dassies een gemeenschappelijke voorouder delen. De voorouderlijke soorten splitsten zich op en ontwikkelden zich onafhankelijk om te overleven in hun specifieke omgevingen.  

De Majestueuze Sabelantilope

Plotseling wijst Quinten ons op een ander dier op de berg. Hij moet wel haviksogen hebben, want zonder de verrekijker zie ik niets. Het is de sabelantilope, met zijn prachtige gebogen hoorns en diepzwarte vacht bij de mannetjes. De sabelantilope is een symbool van gratie en kracht, en een van de meest unieke dieren in deze regio.

Kankerbossie en kapokbossie

Kankerbossie

Bij terugkomst in de lodge neemt Quinten ons mee naar een tafel met kleine vaasjes met fynbos, waar de naam Kankerbossie mij meteen opvalt. Cancer Bush" of "Kankerbossie" in het Afrikaans is een Zuid-Afrikaanse kruid dat door de inheemse bevolking al eeuwenlang gebruikt wordt vanwege zijn medicinale eigenschappen en voor de behandeling van een verscheidenheid aan aandoeningen. Volgens de beschrijving op het vaasje blijkt het onder andere goed te zijn bij nier- en lever problemen en bij diabetes en astma.

Wijsheden van de Karoo wetenschappelijk bewezen

fynbos

fynbos uit de Karoo

Ik heb het later opgezocht op internet, en wat blijkt; er zitten stoffen in waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze bepaalde eigenschappen hebben, zoals Pinitol dat bekend is om zijn anti-diabetische en anti-inflammatoire eigenschappen. En over de kanker behandeling lees ik: "Hoewel de naam anders doet vermoeden is er nog geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat het effectief is als behandeling voor kanker. Het wordt echter vaak gebruikt als een ondersteunende therapie vanwege zijn vermeende immuunversterkende eigenschappen."

Kapokbossie

In een ander vaasje een struikachtige plant met fijne, naaldachtige bladeren en kleine witte bloemen. Kapokbossie, genoemd naar de pluisachtige zaadkoppen die na de bloei overblijven en op kapok lijken. Ook Kapokbossie heeft medicinale eigenschappen, het wordt het gebruikt om verkoudheid, hoest, en andere luchtwegaandoeningen te behandelen.

Connectie met de wijsheden van de Karoo

Als ik even later op de veranda zit en uitkijk over het geweldige landschap denk ik na over de gamedrive. Geen spectaculaire dieren of achtervolgingen gezien, maar wel de echte connectie gevoeld met de betoverende natuur van de Karoo en de wijsheden van deze streek. Misschien was dit wel een van de mooiste gamedrives die ik ooit heb gemaakt. 

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant