• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Afrika
  • /
  • Zuid-Afrika, goede doelen ondersteunen in Groenfontein en Qua Qua
december 20, 2016

Verliefd op Zuid-Afrika

Na mijn eerste reis naar Zuid-Afrika ben ik verkocht. Ik ben verliefd op dit prachtige land met de meest indrukwekkende natuur die ik ooit gezien heb. De bergen, de zee, het prachtige landschap. De knisperende lucht die ik nergens ter wereld zo heb ervaren. De mensen die allemaal op hun eigen manier er iets van willen maken. De vibe, de energie…En dan heb ik het nog niet eens over het heerlijke eten (zoete aardappel...) en de meest heerlijke Sauvignon Blanc. Ik kom het jaar erop terug. En ik heb een goede reden, namelijk voor twee goede doelen in Zuid-Afrika. 

Betaling in alcohol

In Calitzdorp het dorp waar mijn neef Hans woont, is er een dame die zich inzet voor de bewoners in het gebied die het moeilijk hebben. Er is veel armoede en verslaving. Vroeger werden de arbeiders op de wijnboerderijen uitbetaald in wijn… de gevolgen laten zich raden. Nu wordt er op vrijdag wel gewoon betaald, echter, nu staan de mensen op vrijdagmiddag in de rij bij de slijter.

Kinderen met FAS

Er worden veel kinderen geboren met het foetale-alcoholsyndroom, afgekort FAS. Als de moeder te veel drinkt tijdens de zwangerschap heeft dit negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van de hersenen van de baby. Ze zijn kleiner en hebben minder groeven. De kinderen met FAS hebben vaak leerproblemen en ook de sociale en emotionele ontwikkeling blijven achter.

Schrijven voor het goede doel

In de vallei wonen helaas veel kinderen met FAS. Om ze vanaf jonge leeftijd toch te stimuleren heeft de dame (ik noem geen naam en eigenlijk is de benaming dame ook te veel eer, zo zal later blijken) een pre-school opgericht. Om de kinderen in staat te stellen naar school te komen moet er een bus aangeschaft worden. Elke donatie is zeer, zeer welkom. Ik besluit de columns die ik heb geschreven voor het Twentse maandblad TOM, te bundelen en te verkopen voor dit goede doel in Zuid-Afrika. Mijn vriendin Lucy doet de opmaak, de drukker rekent een vriendenprijs en binnen korte tijd heb ik €5000 bij elkaar.

Twee projecten

Een mooie bijdrage voor de bus. Daarnaast is er een ander project waar ik mee in aanraking kom. Een stichting die een aantal kinderhuizen runt heeft dringend behoefte aan geld voor een hek bij de locatie in Qua Qua. De kinderen wonen tijdelijk in deze huizen omdat de ouders om uiteenlopende redenen niet voor ze kunnen zorgen. De kinderen komen tot rust, krijgen goed te eten en gaan naar school. Zodra het kan gaan ze weer terug naar hun ouders. Een mooie instelling. Ik besluit het bedrag te verdelen onder deze twee projecten. 

En zo ben ik een jaar later voor goede doelen weer in Zuid-Afrika met twee cheques in de koffer.

Groenfontein

In Groenfontein ga ik als eerste het bedrag overhandigen. Het wordt een feestelijke happening. De kinderen spelen vrolijk in de school, de moeders drinken koffie met elkaar en ik ga op de foto met de burgermeester. De dame heeft me de avond ervoor verteld dat het geld naar een andere rekening moet worden overgemaakt dan in eerste instantie werd afgesproken. Heeft te maken met voorschriften vanuit de overheid etc.  De Kaapprovincie stelt bepaalde eisen, dus dit is beter. Voor mij geen probleem.... maar eerst feest.

Ook het andere project krijgt een donatie.

Bezoek aan Qua Qua

lees verder over mijn bezoek aan Qua Qua om daar de cheque te geven,


Tags

donatie, goede doelen Zuid-Afrika, kinderhuis, Zuid-Afrika

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant


Op reis met Jacq

Interesse in een maatwerk reis naar Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique of andere landen in Zuidelijk Afrika? Stel samen met mij jouw unieke droomreis samen.