april 18, 2023

Leeuwinnen op jacht

“Watch what she’s doing.” Stanley, de ranger met wie ik op pad ben wijst op een leeuwin. Even daarvoor zagen we een groepje leeuwinnen onder een boom, relaxed, languit, de ogen gesloten. Nu lopen ze rond, ik zie niets bijzonders, Stanley denkt er duidelijk anders over.

Opwinding in de jeep

Er komt een opwinding in hem die aanstekelijk werkt. Wat ziet Stanley? Iedereen in de jeep is alert en speurt in de struiken.  Een berichtje over de portofoon, meteen wordt de auto gedraaid en rijden we top speed over de stoffige zandweg naar een plek bij het water waar meer jeeps staan. Eén ding is zeker; als er meer auto’s op een plek staan, dan is er iets te zien. De rangers staan steeds in contact met elkaar om de locaties van het wild te delen. Niks "ieder voor zich en god voor ons allen", het wildlife is voor iedereen. Teamwork wat je bij alle rangers in de wildparken ziet.

Aanvallen

Stanley heeft gelijk, een groep leeuwinnen heeft een paar buffels op het oog. Dit wordt spannend. Ze besluipen een buffel, lopen een paar passen naar voren en dan weer terug. De buffel kijkt voor en achter; ze komen nu van alle kanten. Dan yes! Drie leeuwinnen gaan over tot actie; ze omsingelen de buffel en bespringen haar, de buffel tolt om haar as in een poging de leeuwen af te weren. Met succes. 

Ontsnapt

De aanval is mislukt. De buffels rennen in de richting van de Chobe rivier, de leeuwen lopen er voor de vorm nog even achteraan. Het voelt of we live naar National Geografic kijken. Met een hoge hartslag, dat wel.

Chobe, het eerste nationale park in Botswana

We zijn in Botswana in het Chobe nationaal park; een gebied van bijna 12.000 km2 groot. We overnachten in Kasane, een klein stadje in het uiterste noordoosten, bij de grens met Zambia, Zimbabwe en Namibië. Chobe werd in 1967 het eerste nationale park in Botswana. Het is het op twee na grootste park van Botswana gelegen in het noorden van het land, De Chobe rivier, waar het park naar genoemd is, vormt aan de noordkant de natuurlijke grens tussen Namibië en Botswana.

Riviercruise op de Chobe rivier

Naast de spannende game drive door het park maken we ook een cruise over deze rivier. Cruisen in het licht van de ondergaande zon, op het dek van de rivierboot, met een drankje kijken naar kuddes olifanten, overstekende buffels, grazende impala’s en loerende krokodillen aan de waterkant. Ik kan zo geen tv-programma bedenken dat hieraan kan tippen. 

Olifanten in overvloed

Olifanten en nog meer olifanten vind je hier. Nergens ter wereld vind je zoveel olifanten bij elkaar. Sommige kuddes bestaan uit meer dan honderd dieren. Op zoek naar water en voedsel trekken ze door het park.

Een grote kudde staat te drinken bij het water. Ik zie een paar kleintjes en zelfs een pasgeboren kalfje.

Dieren eldorado

Maar vanzelfsprekend zijn hier niet alleen olifanten. Naast de enorme olifantenpopulatie zijn er in Chobe ook leeuwen, luipaarden, hyena's, wilde honden en cheeta's. En natuurlijk ook zebra's, springbokken en buffels, want er moet wel iets te eten zijn voor de roofdieren. Ook de minder voorkomende antilope soorten zoals de rode lechwe antilope en de puku vind je hier.

Bijzondere vogels in Chobe

Bij de rivier veel nijlpaarden en krokodillen en overal prachtige vogels, zoals bijeneters, reigers, eenden, ibissen, neushoornvogels, arenden, lepelaars, ooievaars en de bijzondere Afrikaanse schaarbek.

Wat een geluk in dit unieke park zoveel prachtige dieren en vogels te zien en dat allemaal live!  

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant