september 5, 2023

Met mijn nieuwe camera in de aanslag wandel ik vanuit het yurt tentenkamp richting de bergweide. Als er iets fotogeniek is, dan is het deze plek, deze bloemenvallei in Jeti Oguz wel. 

De rivier met haar kristalheldere water, de glooiende groene weides, de hoge bergpieken in de verte, hier en daar een witte yurt; veel schilderachtiger zal het niet worden.

Bloemenvallei in Kirgizië bij Jeti Oguz

Vanmorgen vroeg zijn we vanuit Tamga aangekomen in Jeti Oguz, een schilderachtige vallei en een rotsachtige formatie in de Issyk-Kul-regio van Kirgizië. We reden door naar deze vallei waar we vannacht in een echte yurt slapen, iets waar ik me al de hele reis op verheug. 

Het yurt kamp

Ons kampement wordt gerund door een stevige kordate dame met hulp van haar kinderen. Een oude auto naast een soort Pipo kar en dan een tiental yurts voor- en achter elkaar. Het sanitair is in een vrijstaand klein houten gebouwtje, het water van de douche wordt verwarmd door middel van een houtvuur. Paarden overal op het terrein, een stuk touw om het voor- en achterbeen voorkomt dat ze heel ver afdwalen. 

Paarden, heel veel paarden

Paarden, dat was ook het eerste wat ik zag toen ik hier aankwam. Loslopende paarden en paarden met ruiters; veelal kleine jongens nog, met z'n tweeën of drieën op een paard. Allemaal zo soepel en snel, ze leken wel vergroeid met de paarden, een groot contrast met mijn houterige zit op een paard, de jarenlange lessen ten spijt.

De Kirgizische yurt

Voor mijn wandeling heb ik me geïnstalleerd in de traditionele Kirgizische yurt die ik vannacht met twee reisgenoten deel. Een ronde tent gemaakt van houten frames en dikke viltmatten, versierd met kleurrijke stoffen; een kunstwerk op zich.

 De decoraties weerspiegelen de artistieke vaardigheden en culturele tradities van de Kirgizische bevolking. De inrichting varieert van regio tot regio en heeft verschillende symbolische betekenissen.

Snel opbouwen en afbreken

En ook al lijkt het niet zo, ze zijn zo ontworpen dat ze snel opgebouwd en afgebroken kunnen worden, handig voor de nomadische levensstijl van de Kirgizische herders waarbij ze hun kuddes vee, zoals paarden, schapen, geiten en yaks, volgden terwijl ze door de bergen trokken. Yurts dienden als hun mobiele huizen en boden bescherming tegen de strenge winters en de hete zomers in de bergen van Kirgizië. Een tent met de ideale klimaatbeheersing dus. 

Een bijzondere traditie

De oude yurt-cultuur van Kirgizië is diep geworteld in de geschiedenis van het land. De yurt symboliseert de veerkracht en aanpassingsvermogen van de Kirgizische bevolking in de uitdagende omgeving van Centraal-Azië. Ons tentenkamp is duidelijk gericht op toeristen maar veel mensen in Kirgizië leven nog steeds in yurts, vooral in de meer landelijke en afgelegen gebieden van het land in de zomer wanneer ze hun vee naar hogere bergweiden brengen om te grazen. 

Het vee dat ik nu ook zie lopen. Koeien met hun kalfjes, begeleid door de ruiters, een bijzonder mooi tafereel. Ik loop rustig door, maak de ene foto na de andere.

De paardrijtocht naar de waterval in Kirgizië

Dan loopt er plotseling een paard met een ruiter naast me. Een jonge ruiter nog, hij lacht wat verlegen vanonder zijn pet. " Hello, waterfall"? Hallo waterfall? Ik weet dat de waterval hier verderop moet zijn, maar het schijnt ver lopen te zijn en moeilijk te vinden.

 " You come with me"?

Hij is jonger dan mijn zoon dus ik schat in dat hij mij niet meevraagt omdat ik er zo aantrekkelijk uitzie. Ik kan niet te lang wachten met het antwoord. Snelheid is geboden. " Oké, I come with you ", antwoord ik. " But how we go to waterval"? Waarom ik meteen gebrekkig Engels spreek weet ik zelf ook niet, maar hij begrijpt me. Hij staat al naast het paard en wijst op het zadel. Soepeler dan ik had verwacht bestijg ik het paard en meteen zit hij zelf achterop het paard. " Me Alisher", zegt hij. " Me Jacqueline', antwoord ik. Alisher rijkt naar de teugels en daar gaan we. Op naar de waterval.

Door de heuvels en langs afgronden naar de waterval

En het is zo prachtig, ik kan niet anders zeggen. We praten niet veel. Af en toe wijst hij op een mooie heuvel of op een spannende afgrond. Ik kan alleen maar genieten. We passeren eerst een aantal kampen waar groepjes mensen picknicken. " Hello", stoer groet ik ze, ondertussen soepel meebewegend met het paard en de jonge ruiter achterop. Mijn familie moest me hier eens zien. 

Langs kronkelende paden, prrt prrt

We rijden langs kronkelende paden, omgeven door de groene weiden bezaaid met wilde bloemen. De geur van kruiden vult de lucht terwijl we hoger de bergen in trekken. Het geluid van de waterval in de verte wordt steeds luider naarmate we dichterbij komen. Het paardje stapt dapper voort. Niks uitgebreide handelingen zoals ik die tijdens de paardrijles heb geleerd, een kort rukje aan de teugels met een soort prrt, prrt van Alisher, dat is alles, ook langs best spannende ravijnen.

De betoverende waterval

Het water stort naar beneden

Bij aankomst bij de waterval word ik beloond met een adembenemend schouwspel. Het water stort van grote hoogte in een smaragdgroene poel, omgeven door met mos bedekte rotsen. De lucht is gevuld met het geluid van kabbelend water en het gezang van vogels.

Een knuffel voor het paard

We rustten uit aan de waterkant, en ik knuffel het paard dat het best zwaar moet hebben gehad nog even extra. Dat heeft ie verdiend! Alisher krijgt geen knuffel maar is blij met de waardering in Kirgizische Som als dank voor de leukste Uber die ik ooit gehad heb.

waterval-in-kirgizië

Slapen in de yurt na de paardrijtocht

Vier uur paardrijden is best vermoeiend. Die avond slaap ik als een roos in mijn yurt. Ik kan wel wennen aan Kirgizië. Nog meer watervallen ontdekken in dit prachtige land? Bekijk meer waterval routes.

Reactie achterlaten


  1. Weer een mooi verhaal. Jij durft echt alles hè.
    Je beschrijft het ook zo leuk.
    Mooi om je verhalen te lezen.
    Zo krijgen we een prima indruk van dit prachtige land.
    Dank hè wel daarvoor!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant


Op reis met Jacq

Interesse in een maatwerk reis naar Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique of andere landen in Zuidelijk Afrika? Stel samen met mij jouw unieke droomreis samen.