Krokodillen aan de oever van het Baringomeer Kenia
Ik loop achter de medewerker van de lodge naar mijn hotelkamer in het verderop gelegen gebouw aan de rand van het Baringomeer in Noord-Kenia. De vriendelijke man staat erop; hij draagt mijn koffer en wijst mij de weg naar de kamer. Voor ons uit stappen twee kraanvogels met hun imposante kuif. "Plons", klinkt het plotseling vlak naast me. Ik zie een beweging in het water. “Crocodile, but don’t worry, they don’t hurt you, they are tame” Een tamme krokodil in een meer in het noorden van Kenia? Is dit iets om de toeristen gerust te stellen? Voor de zekerheid loop ik iets verder van het water.
Baringo, zoetwatermeer in de grote Slenk van Kenia
We zijn aangekomen bij het Baringomeer in Kenia. Samen met het Naivashameer het enige zoetwatermeer in de Grote Slenk van Kenia. De Rift Valley of grote Afrikaanse slenk is een diepe spleet in de aardkorst tussen twee platen die loopt van Syrië tot Mozambique over zo'n 6400 kilometer met een breedte van 30 tot 100 kilometer. Hoge bergen en meren in de Rift Valley zoals het Baringo meer. Dit is roodbruin van kleur met een oppervlakte van 130km2.
Prachtige vogels bij het meer
Visrijk en vogelrijk; het één vloeit voort uit het ander. Prachtige vogels waar je maar kijkt, ook voor mij als "niet-vogelaar" niet te missen. Naast de parmantige kraanvogels zie ik pelikanen, aalscholvers en reigers. Allemaal op zoek naar de lekkere hapjes.
Boottocht over het Baringomeer Kenia
Een tocht over het meer is een absolute aanrader. Iedereen van de groep gaat mee. We worden verdeeld over smalle stalen boten, ik stap in de boot met Alex die stuurman en gids tegelijk is. Het zijn kleine bootjes die vervaarlijk schommelen bij het instappen. Iedereen draagt meteen braaf de zwemvesten die in de boot klaarliggen. Een half uur later zie ik niemand meer met een zwemvest aan; je bent veilig als je in het water valt, maar mogelijk ben je, voor het zover is, al door de hitte bevangen. Uit dus!
Krokodillen op de oever
We varen eerst langs de oevers. Op zoek naar de bijzondere vogels. Het waterpeil van het meer is drie jaar geleden plotseling gestegen, je ziet bomen aan de rand van het meer in het water staan.
Stijging van het waterpeil in het Baringomeer
Waarom het water zo is gestegen is een raadsel. Het kan te maken hebben met verschuivende aardplaten, klimaatverandering of puur toeval zijn. Het raadsel van de tamme krokodillen wordt wel onthuld. Door de stijging van het water zijn de krokodillen ontsnapt uit de nabijgelegen Snakefarm. Ze leven nu vrij en worden nog steeds gevoerd in de omgeving van de lodge en bij de visplaats. Goed gevoed en daardoor ongevaarlijk voor mensen. Dat komt goed uit, want vlak naast de boot zie ik alweer een paar loerende ogen boven water. Verderop in het meer zijn de krokodillen wel gevaarlijk waarschuwt Alex, maar daar komen we niet. Alweer een geruststelling.
Vogelparadijs
Op de takken van de bomen de meest geweldige vogels. Alex vertelt dat hier meer dan 450 verschillende vogelsoorten leven. Hij wijst enthousiast op een kingfisher, de aalscholvers en een honingzuiger. Ik wijs trots op een herron, de reiger, die ken ik.
Onder een grote boom in het water piepen twee oortjes net boven het water uit, Hippo's.
Vissers op het Baringomeer
In de verte komt een piepklein vissersbootje aanvaren. Net groot genoeg voor één persoon. De visser heeft zijn voeten in het water en heeft twee witte plastic flappen in de hand waarmee hij de boot voortbeweegt. In de ondiepe boot liggen een paar vissen die Alex van hem koopt. Ik voel even aan het hout van de boot. Super licht hout, “Bosan" zegt Alex de lichtste boomsoort die er is.
We lokken de grote visarend
De vis is niet voor ons, dit is de lokvis voor de grote visarend die we even later op grote hoogte boven de boot zien cirkelen. Wanneer hij neerstrijkt in een boom klinkt de lokroep van Alex. Zodra hij de aandacht van de vogel heeft, gooit hij met een grote boog de vis in het water. Hij instrueert ons voor de foto. Ik tel van: 1, 2 klik. Op klik haalt de visarend met een sierlijke beweging de vis uit het water. Klik, ik heb hem!!
Njemp stam aan het Baringomeer
Het is heerlijk op het water, iedereen is stil en geniet. Met hoge snelheid varen we richting de oever van de overkant van het meer. ‘Hi, hi”. Een stem vanaf de kant. Ik moet twee keer kijken, dan zie ik de kleine huizen op de heuvelachtige oever. Een paar mannen en vrouwen rennen naar het water. Een van hen springt in het water, zijn koopwaar boven zijn hoofd en ander vaart met zijn kleine boot, volgeladen met versierde kalebassen, in onze richting. Ik koop een versierde kalebas van de jongen met het bootje.
Vissers en herders
Alex vertelt over de mensen die hier wonen. Ze behoren tot de Njemp stam, de enige herders die eveneens actieve vissers zijn. De Njemps leven in dorpjes rondom het meer, maar ook op Ol Kokwe, het centrale eiland in het meer. Ze zijn verwant aan de Masai en de Samburu. In het verleden verloren ze een groot deel van hun dieren aan droogte en ziektes. Ze vestigden zich aan het Baringomeer en leven nu gedeeltelijk van de visvangst. Groot is deze stam niet, er zijn niet meer dan 10.000 Njemps.
Aan de kade
We varen terug naar de lodge via de visafslag. Een en al bedrijvigheid hier. De aangevoerde vis wordt schoongemaakt door een groot aantal vrouwen die voorovergebogen met hun plastic teilen in het water staan. Vlakbij loeren de krokodillen alweer. Best wel schattige beesten, als ze goed gegeten hebben.
Het Baringo meer bezoek je tijdens deze Djoser reis
Augustus 2024; Het water in het meer stijgt nog steeds. De lodge die ik noem in het artikel staat grotendeels onder water. Het is heel triest. Tochten over het meer zijn nog wel mogelijk.
Mooi om te lezen helmaal als je er zelf ook bent geweest , prachtige foto’s!
Dank je Martin! Ja een bijzonder meer hè?