augustus 28, 2023

Een kustlijn van meer dan 2600 km

Mozambique, het land waar onze koning, met zijn welbekende oog voor schoonheid, graag een vakantiehuis wilde hebben. Het land met een kustlijn van meer dan 2600 km. Grenzend aan Tanzania, Malawi, Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika en aan de Indische Oceaan, om precies te zijn de Straat van Mozambique, met aan die andere kant het eiland Madagaskar. Mozambique, bijna 20 keer zo groot als Nederland en 26 keer zo groot als België, is een prachtig land met een cultuur van Arabische en Portugese invloeden en een indrukwekkend tropisch landschap. Maar bovenal heeft Mozambique een heerlijke zee en dito stranden. Het is duidelijk, ik ben erg enthousiast over Mozambique.

Minder bekend als reisbestemming

Mozambique is onbekender als reisbestemming dan het naastgelegen Zuid-Afrika en Tanzania maar zo de moeite van het bezoeken waard! Steeds meer toeristen, met name uit Zuid-Afrika komen naar Mozambique, en dat is niet zonder reden. Daarom een kennismaking met Mozambique.

Olifanten noordelijk van de Save rivier verdwenen

Mozambique heeft tot 1992 geleden onder binnenlandse oorlogen. Niet alleen de bevolking had het vreselijk te verduren, ook de omgeving en de dieren hadden het zwaar. De gehele olifanten populatie noordelijk van de Save rivier verdween evenals de buffels.

Buffels doodgeschoten

Om de soldaten van eten te voorzien werden alle buffels vanuit de lucht met Russische helicopters getraceerd en doodgeschoten. Veel andere dieren waren een voedselbron voor de bevolking. Na de oorlog kwam hier langzaam verbetering in.

Nationaal park Gorongosa

Het Nationaal Park Gorongosa is heropend evenals andere parken. Het park kan misschien nog niet tippen aan parken in andere landen in Zuidelijk-Afrika, maar het gaat de goede kant op met de impala's, waterbuffels, antilopes, olifanten en leeuwen. Met dank aan de samenwerking tussen de regering van Mozambique en de Carr Foundation in het "Gorongosa Project", waarmee ze gezamenlijk zorgen voor het beheer van het park en voor menselijke ontwikkeling in de gemeenschappen in de buurt van het park.  Een prachtig verhaal over natuurherstel.

Midden en Zuid-Mozambique

Midden- en Zuid-Mozambique zijn het meest ingesteld op het toerisme. Denk aan de baaien in het zuiden zoals Ponta do Ouro, Jangamo Bay, Praia do Tofo bij Inhambane en de Bazaruto Archipel bij Vilanculos.

Ilha de Mozambique

In het Noorden ligt Ilha de Mozambique, het eiland waaraan Mozambique haar naam dankt. Tot 1898 was dit de hoofdstad van Mozambique. Destijds een belangrijke handelspost en centrum van de handel in slaven, specerijen en goud.

De geschiedenis van Mozambique

Zoals in veel Afrikaanse landen waren de eerste bewoners van Mozambique de San. Later trokken andere volken zoals de Bantu's vanuit het westen naar Mozambique waar ze leefden van de visserij, landbouw en veeteelt. Vanaf de achtste eeuw werd Mozambique al bezocht door Arabische koopmannen en ontstonden er handelsposten. De bekende Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama ontdekte Mozambique in 1498. De Portugezen namen de handelsposten over en stichten er steden. Goud en ivoor kwam uit het binnenland en werd verscheept.

Overheersing door de Portugezen

De overheersing van de Portugezen duurde tot Mozambique in 1974 onafhankelijk werd. Maar daarna was het nog lang onrustig. De onafhankelijksbeweging Frelimo wil van Mozambique een communistisch land maken, verzet komt van de anti-communistische verzetsbeweging Renamo die gesteund wordt door Zuid-Afrika. De burgeroorlog die veel slachtoffers maakte duurde uiteindelijk tot 1992. In 1994 werden de eerste democratische verkiezingen gehouden die gewonnen werden door Frelimo, de partij die nog steeds de grootste is in Mozambique.

Het gaat steeds beter met Mozambique

Mozambique heeft veel natuurlijke hulpbronnen zoals aardgas en steenkolen. Het gaat steeds beter met Mozambique, er komen buitenlandse investeerders zoals Heineken die hier sinds 2019 een grote fabriek heeft. Toch is Mozambique nog steeds ook een land waar de agrarische sector heel belangrijk is.

Massinga

Ik verblijf een aantal dagen in de buurt van Massinga. Het plaatsje zelf kent de gebruikelijke bedrijvigheid op de markt en de doorgaande weg. Verkoopsters met manden vol met etenswaren op hun hoofd verkopen hun waar bij de bushalte waar de bussen stoppen. Veel kleine winkeltjes en kraampjes en een grote supermarkt waar een Chinees de scepter zwaait. Ik hou van de sfeer in een plaats als deze. We drinken een biertje en vanaf het terras geniet ik van alles wat ik zie.

Veiligheid Mozambique

Ik voel me veilig in Mozambique op een plek zoals hier. Maputo heeft plekken waar het prima toeven is, maar ook buurten waar je beter niet kunt zijn. Ik raad aan om alleen overdag te reizen. Alleen het noordoosten van de provincie Cabo Delgado is een echte no-go area. Hier geldt een negatief reisadvies.  

Op het platteland

Als je op doorreis bent zie je vooral de lange asfaltweg met af en toe een kraampje. Ga je even van de grote weg af dan ben je meteen op het platteland. Zandwegen omlijst met grote palmbomen, huizen verspreid in het veld, kippen scharrelend op het erf. 

Ongekend mooi

Het is ongekend mooi. Het land is vruchtbaar en wordt kleinschalig bewerkt.

Interesse in een reis naar Mozambique? Klik hier en ik neem graag contact met je op.

Check vooraf aan welke voorwaarden je moet voldoen om naar Mozambique te reizen.

Lees hier meer

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant


Op reis met Jacq

Interesse in een maatwerk reis naar Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique of andere landen in Zuidelijk Afrika? Stel samen met mij jouw unieke droomreis samen.