augustus 26, 2023

Met de superlange kustlijn en de aangename watertemperatuur kan het niet missen; Mozambique staat bekend als het walhalla voor de (onder)watersporter. Het wild heeft veel te verduren gehad in het verleden tijdens de binnenlandse oorlogen maar onderwater liepen de dieren gelukkig geen gevaar. Vooral de kust in het midden en het zuiden van Mozambique zijn perfect als je je wilt onderdompelen in de bijzondere onderwaterwereld en haar unieke bewoners zoals de manta roggen en de vele walvissen. 

Walvissen in Mozambique

De walvissen zijn dol op Mozambique. Ze zoeken het warme water hier op om jongen te krijgen en om te paren. Een lekkere temperatuur om te paren  is waarschijnlijk aangenamer dan ijskoud water en het warme water is essentieel voor de baby's die bij hun geboorte nog geen dikke huid hebben die bestand is tegen de kou. Rond juni komen de eerste walvissen hier, half oktober gaan ze weer richting de Zuidpool met hun kleintjes. 

Walvishaaien in Tofo 

Tofo, een kustplaats aan de oceaan, zo'n 25 kilometer van Inhambane, is helemaal the place to be! Dit is misschien wel de beste plek ter wereld om de ongevaarlijke walvishaaien-geen walvis en geen zoogdier- en andere zeedieren te spotten. Op naar Tofo dus!

Losse sfeer in Tofo

Het plaatsje ademt de sfeer van surfers. Los, ongedwongen, een lang zandstrand, souvenirverkopers met hun geijkte kettingen en tasjes,- dezelfde die je ziet op alle stranden in Azië en Zuid-Europa-, op het strand uitnodigende massage bedden, kleine restaurantjes en kroegjes. Heel veel is er momenteel, in augustus, niet te beleven. Misschien is dat anders tijdens de kerstperiode als de vele Zuid-Afrikaanse toeristen hier neerstrijken, nu zijn de meeste restaurantjes en kroegen gesloten met uitzondering van het grote hotel aan het strand en de duikschool met accommodatie waar wij ons melden.

Ocean Safari in Tofo

Ik boek een oceansafari bij LiquidDiveadventures, een bedrijf dat duikcursussen en tours aanbiedt op een milieuvriendelijke manier waardoor wordt bijgedragen aan de bescherming en het redden van het onderwatermilieu. Ik kan helaas niet duiken maar ga op snorkeltour.

Mantas, schildpadden, dolfijnen en walvissen

De ocean safari belooft in ieder geval dat we de walvishaai tegenkomen, waarschijnlijk ook de mantas, schildpadden, dolfijnen en walvissen. The whole package zullen we maar zeggen, beter kan niet.

Een wetsuit tijdens de Ocean safari?

Onze captain voorziet ons van vinnen en snorkelsets en biedt ook een wetsuit aan. Reisgenoot J. is claustrofobisch en krijgt het van de aanblik al benauwd, ik denk aan de heerlijke temperatuur van het water en meen dat een wetsuit echt onnodig is. De rest van de groep schijnt hier anders over te denken, we blijken de enige zonder wetsuit.

Instructies van de captain

Voordat we de boot instappen die op het strand op ons ligt te wachten krijgen we instructies van onze captain. Vinnen en snorkels verliezen is voor eigen risico, houd afstand van de dieren en hou je vooral goed vast als we vertrekken met de boot en het meest belangrijke; de oceaan is geen dierentuin.. " duh", zouden mijn kinderen zeggen.

Torenhoge golven

De instructies van de captain knoop ik goed in mijn oren. Ik doe meteen mijn zwemvest aan, houd me vast aan de juiste koorden in de boot en beweeg mee met de golven. Want die zijn er. Leek het water van afstand nog wat rustig .. zo uit de kust is het andere koek. Hoge golven, we schommelen er wat af in onze boot. Dan plotseling een teken van onze captain; hij spot een manta. Ready voor action. Vinnen aan. Snorkelmaskers gereed.  Na zijn teken springen we overboord. Meteen heb ik de eerste gulp zout water te pakken.

Bij de groep blijven

Bij de groep blijven, bij de groep blijven... dat is nu mijn mantra. De golven zijn zo hoog en ik zie werkelijk niets, mijn enige prioriteit is dat ik de groep niet uit het oog verlies. Reisgenoot J. is in geen velden of wegen te bekennen, maar daar kan ik me nu echt niet mee bezig houden; ik heb genoeg aan mezelf. Ik duik onderwater, in een flits zie ik iets zwarts met een witte streep, hoor ik een hoge pieptoon, maar dan heeft een hoge golf me alweer te pakken en drijf ik verder weg van de groep. Help!

Daar zwemt de captain

Gelukkig zwemt daar plotseling de captain voor me. Ik grijp hem bij zijn enkel. Dat signaal komt over, hij pakt mijn hand en dirigeert me naar de boot die vervaarlijk schommelt. Het volgende probleem dient zich aan; hoe zorg ik dat ik niet onder de boot terecht kom, en daarna, hoe kom ik weer aan boord? Beelden van een uitje op een boot in Friesland komen op mijn netvlies. Ik dook daar stoer het water in vanaf onze boot, maar kwam met geen mogelijkheid weer aan boord. Ik eindigde aan een touw, voortgesleept naar de haven. Een trieste aftocht. 

Spartelen op de rand van de boot

Maar dan heb ik buiten de gespierde arm van de captain gerekend. Hij klimt soepel aan boord, steekt zijn hand naar mij uit in het water en in een oogwenk spartel ik al op de rand van de boot waar alle mede safarigangers al aanwezig zijn. Een wetsuit was nu wel handig, ik denk dat de aanblik van mij op de rand niet echt flatteus is. Reisgenoot J. blijkt ook aan boord. Hij kermt van de pijn. Later blijkt dat hij meteen al bij de te waterlating een rib heeft gebroken.

Onstuimige zee

De boot wordt gestart en daar vliegen we in volle vaart weer over de golven, op zoek naar meer vissen en dieren, het is tenslotte een safari. Ik ben ondertussen zo misselijk als een kat. Het gebonk over de golven, het opspringende water dat ik steeds over me heen krijg; ik bibber in mijn badpak en doorweekte t-shirt. De rest van de groep zit ontspannen te genieten in hun warme wetsuits. 

Pirouette van een Humpback whale

Het blijkt niet makkelijk nog meer dieren te spotten. De captain en de schipper doen hun uiterste best, maar na ruime een uur zoeken besluiten ze terug te gaan naar de kust. En dan plotseling springt er een Humpback whale vlak naast onze boot omhoog. Het lijkt wel een acrobatische act. De rug gebogen, bijna loodrecht staand op het water, dan met halve pirouette duikt hij weer onder water. Waarschijnlijk was de hoge pieptoon onderwater ook van dit imposante dier. Het voelt als een cadeau. Ik ben opeens niet meer misselijk en ook de kou is helemaal verdwenen.

Reactie achterlaten


  1. Wat een verhaal weer in Mozambique en herkenbaar … niet in zo 'n boot kunnen klimmen en dan door een sterke kerel aan boord gehesen worden in bikini met al je rollen over de rand geklemd🤪

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant


Op reis met Jacq

Interesse in een maatwerk reis naar Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique of andere landen in Zuidelijk Afrika? Stel samen met mij jouw unieke droomreis samen.