• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Azië
  • /
  • Speuren naar het Sulawesi spookdiertje in natuurpark
juli 2, 2019

 Manado. Noord-Sulawesi.

Het is de eerste dag op Sulawesi. Gisteren zijn we met onze groep geland op de luchthaven van Manado. Waar veel reizen naar Sulawesi alleen naar het zuiden gaan hebben wij geluk. We beginnen onze 25-daagse rondreis in het noorden van het prachtige eiland en reizen van hieruit door naar het midden en zuiden.

Groot eiland

Sulawesi, het vroegere Celebes (een Portugese kolonie), is een van de grootste eilanden van Indonesië. Vulkanen, meren, stranden, ongerepte koraalriffen en een grote biodiversiteit: alles is er. Dit maakt Sulawesi tot een van mijn favoriete plekken in Indonesië. Lees ook; aanraders op Sulawesi

Jacq - Speuren naar het Sulawesi spookdiertje
Speuren naar het Sulawesi spookdiertje - Aap

Vandaag beginnen we onze rondreis met een bezoek aan een heel bijzonder dier: het spookdiertje of tarsier. Ik weet nog dat ik als kind het memory spel speelde waar een plaatje van het spookdiertje in zat. De kenmerkende grote bolle ogen, de kleine handjes en voetjes en een staart twee keer zo lang als zijn lichaam. Heel bijzonder en grappig om te zien.

Kleinste apen ter wereld

Spookdiertjes zijn de kleinste apen van de wereld. Dat maakt het niet makkelijk ze in het wild te zien. Naast het feit dat ze slechts zo’n 12 centimeter groot zijn, zijn ze ook alleen ’s nachts actief.  Dan gaan ze op zoek naar insecten, spinnen, kleine reptielen en schorpioenen. Hebben ze hun prooi gespot dan vangen ze deze door erbovenop te springen. De scherpe tanden doen de rest.

Tangkoko National Park

Het gebied om ze te spotten is het Tangkoko National Park. Met onze bus rijden we vanuit Manado door een bergachtige landschap richting Tangkoko. Heuvelachtig is het hier zeker, hobbelig ook. Het is een aardige rit, gelukkig is er veel te zien. Dichte jungle afgewisseld met open stroken, in het mooiste groen wat je je kunt voorstellen. Het wordt al schemerig als we aankomen.

Zwarte manaken heten ons welkom

Bij de ingang van het park staat gids Hamka ons al op te wachten. Een vriendelijk gezicht en een zachte stem. Selamat siang dan selamat datang. Goedemiddag en van harte welkom.  Ook de zwarte makaken heten ons welkom. Vanaf verschillende plekken worden we nauwlettend gadegeslagen door deze zwarte apen met hun bijzondere kuiven. Op aanraden van Hamka smeren we ons nog goed in met anti-muggencrème. Jungle, schemering, muggen: check, check, dubbel check.

Verscholen in een boom, daar is het spookdiertje!

Hamka gaat voorop. In het park word ik betoverd door de sfeer. Of het nu komt door de schemering… wat komen de geluiden intens binnen. Het gezoem van de insecten, gefluit van vogels. Veel decibellen maar van het zeer aangename soort. Er wordt weinig gesproken in de groep, iedereen is onder de indruk. Plotseling blijft Hamka staan en wijst naar een boom vlakbij. Daar, heel erg verdekt opgesteld, zie ik het spookdiertje. Door zijn kleur valt hij bijna niet op. Onverstoorbaar blijft hij zitten, zodat hij ons de gelegenheid geeft om foto’s te maken. Mij bekruipt hetzelfde gevoel als vroeger bij memory. Ik heb mijn favoriet gevonden.

Tags

Indonesië, jungle, Nationaal park, Tankoko, Tarsier

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant