oktober 24, 2021

 Monte Sant’ Angelo del Gargano, gelegen in het noordelijkste deel van Puglia

De spectaculaire, bochtige weg brengt ons vanuit Vieste naar Monte Sant' Angelo, hooggelegen zoals de naam al doet vermoeden.  Bij aankomst parkeert onze chauffeur de bus naast de talrijke bussen die er al staan. Het is nog maar net half tien in de ochtend, maar het is al een drukte van belang.

Bekend bedevaartsoord  

Naast ons stapt een groep nonnen uit hun bus. Aan de andere kant een groep uit Duitsland. Ik had er al over gelezen, we zijn in één van de bekendste bedevaartoorden van Europa.

Religieuze souvenirs

Langs het kasteel lopen we door de kleine straatjes met winkeltjes met religieuze aandenkens en afbeeldingen naar het belangrijkste hoogtepunt van ons bezoek, de grotkerk Basilica Santuario San Michele Arcangelo. Bij de ingang zie je het standbeeld van de heilige Michaël en daal je vervolgens via de 87 trappen af naar de onderaardse basiliek die gewijd is aan aartsengel Michaël.


Grotkerk

Een heel bijzondere plaats. Nog nooit zag ik een kerk in een grot. De kerk die volop in gebruik is, we komen binnen in een mis. Het gezang in de kerk, de gelovigen die elkaar vasthouden en ondersteunen, het is zeer indrukwekkend.

Het verhaal van aartsengel Michael

De vertelling van de aartsengel Michael is een mooi verhaal. In 490 gebeurde er iets bijzonders in de grot op de berg. Een man ziet een stier in de grot en wil hem doden. Maar de pijl ketst af en verwond de schutter zelf. De stier blijkt aartsengel Michaël te zijn, vermomd als stier. Hij wil dat de grot een heilige plaats wordt, waar geen druppel stierenbloed nog vergoten zal worden.

De grot is een heilige plaats

Dat gebeurde veel in die tijd. Het Mithraisme was één van de twee officiële godsdiensten van het Romeinse rijk. Het was populair en werd veelal aangehangen door soldaten en handelaren. Het slachten van stieren in tempels was onderdeel van dit geloof, want de godheid Mithras had uit bloed van een door hem geofferde stier de wereld geschapen. Dat dit geloof steeds meer afzwakte is te danken aan de Romeinse Keizer Constantijn.  Zijn moeder Helena was christen en had, zoals alle moeders, invloed op haar zoon. Helena ging naar het heilige land en vond daar het heilige kruis waaraan christus is gestorven. Keizer Constantijn krijgt daarna een droom. In deze droom ziet hij een kruis dat hij als een teken beschouwt. Hij stopt met de christenvervolging en laat op alle schilden kruizen zetten. De uitkomst zal duidelijk zijn, hij wint vervolgens alle veldslagen en wordt zelf ook christen. Het is het begin van het christendom als staatsgodsdienst.

De grot is ingewijd door de aartsengel

Terug naar het verhaal van Michaël en de grot. De bisschop van Siponto gaf gehoor aan de wens van Michaël en wilde de grot officieel inwijden. Toen verscheen Michaël nogmaals en zorgde opnieuw voor een wonder. Want in de grot was een altaar verschenen ingewijd door Michael zelf. De bisschop vond ook een voetafdruk van de aartsengel. Hiermee is de grot de enige bedevaartsplaats die niet door mensenhanden is ingewijd. 

Leuke tip:  Mocht je In Rome zijn, bezoek dan de kerk San Clemente. Onder deze kerk vind je een oudere kerk die gebouwd is op een Mithrasstempel. 

Wereldberoemde grot

Het bijzondere verhaal van de stier en de aartsengel heeft veel mensen geïnspireerd om naar de grot te komen. Monte Sant’ Angelo is uiteindelijk uitgegroeid tot een bedevaartsoord met bezoekers van over de hele wereld. Sinds 2011 staat het op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Een prachtige omgeving

We lopen via een aantal zijstraatjes terug richting de bus. Zodra je de hoofdstraat verlaat is het meteen een stuk rustiger.  Datzelfde gevoel van rust ervaar ik ook als ik even later de muren van het kasteel beklim. In de verte klinken de bellen van de schapen die op de berghelling lopen. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de velden in de omgeving. Ik laat de omgeving op mij inwerken en denk aan het bijzondere verhaal wat heeft gezorgd voor de ontwikkeling van deze plaats. Geloven, het woord zegt het al. Dat is vertrouwen in de waarheid van iets. Het gevolg daarvan zien we in deze bijzondere plaats Monte 'Sant Angelo.

Tags

bedevaart, Engel, grotkerk, Italië, mithras

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant