augustus 31, 2022

Waar is mijn fluitje?

De hele nacht voorafgaand aan de ballonvaart boven de Serengeti in Tanzania slaap ik onrustig. Links en rechts naast de tent hoor ik gesnuif en geschraap over de grond. Wat of wie veroorzaakt dit geluid? Waar is mijn fluitje? Het fluitje wat ik kreeg bij de check-in in dit tentenkamp, het fluitje voor noodgevallen waar ik op kan blazen om de nachtwaker te alarmeren. Alleen in het donker over het terrein lopen is uitdrukkelijk verboden, dat was de boodschap bij de check-in. Als je op pad wilt, of hulp nodig hebt…Blow your whistle.

Zo wordt plotseling een klein plastic fluitje op dit moment het meest belangrijke voorwerp voor me. Mijn life line…

Geschraap dichtbij de tent

Op de tast zoek ik mijn telefoon en met het licht van de telefoon speur ik naar mijn fluitje in de aardedonkere tent. Het geschraap lijkt dichterbij te komen. Gelukkig, daar is mijn fluitje, het zit aan het hangslot waarmee ik de tent afsloot. Met het fluitje in de hand en met gespitste oren lig ik gespannen in bed tot ik opschrik van het harde geluid van de wekker. Half vier in de nacht. Tijd om op te staan.


Half vier in de nacht, tijd om op te staan voor de ballonvaart over de Serengeti

Aangekleed blaas ik even later op de fluit, meteen hoor ik de stem van de nachtwaker. “Goodmorning mam”. Heeft hij al die tijd naast de tent gestaan? Ik had de gordijnen ook niet dicht gedaan, ik wilde genieten van het uitzicht tijdens de sunset gisteren en er waren toch geen buren, dacht ik.

Buffalo's naast de tent

 Ik vraag de nachtwaker wat het geluid was vannacht. “Buffalo ’s antwoord hij. Ik vraag niet door, maar dit is toch best gevaarlijk? Tijd om hier lang bij stil te staan heb ik niet. In het pikkedonker loop ik achter hem naar de receptie. Ik voel me totaal niet moe, eerder opgewonden zoals vroeger als ik op schoolreisje ging. Ik ga niet op schoolreisje, ik ga voor het eerst in mijn leven een ballonvaart maken en dan ook nog boven de Serengeti in Tanzania.

In het donker op pad

Bij de receptie staat de man van de ballonvaart al klaar. Hij heeft mij en een medepassagier de avond daarvoor bezocht en uitleg gegeven over wat ons te wachten staat.  Een rit van ruim een uur met een jeep dwars door de Serengeti brengt ons naar het vertrekpunt van de ballonvaart. De chauffeur heeft de vaart er goed in, we hobbelen over de weg. De koplampen beschijnen de zandweg voor ons. Ik zie dieren voor ons uit lopen, terloops wijst de chauffeur in het gras een Civetkat aan. We passeren de poel met de hippo’s. Aan de stank herken ik de plek. Ik heb ze dag ervoor gezien. Bovenop elkaar. Rug aan rug. Snuivend en poepend, deze stank tot gevolg.

Stoer en zelfverzekerd, die wil je als piloot

Bij een soort verzamelpunt halen we de piloot van de ballon op. Het is donker maar ik zie meteen dat het een stoere man is. Hij stelt zich voor; Jake geboren in Canada, nu woonachtig in Melbourne Australia en een aantal maanden per jaar piloot van de ballonnen in de Serengeti. Luide stem en een duidelijk Australisch accent. Stoer en zelfverzekerd, dat spreekt mij aan bij deze expeditie.

Voorbereiding voor de ballonvaart boven de Serengeti

Het is nog donker als we om 6.00 uur de plaats van bestemming bereiken, het vertrekpunt van de ballonnen. Een en al bedrijvigheid hier. Nu begrijp ik ook beter waarom de ballonvaart nogal prijzig is, er is een grote crew bij betrokken.  Er staat een kopje koffie klaar en achter een soort scherm is een wc gecreëerd. Wel fijn om voor vertrek nog even naar de Loo te kunnen. Voor de zekerheid ga ik twee keer achter elkaar.

De crew is ondertussen druk bezig met het klaarmaken van de ballonnen; grote steekvlammen verlichten het terrein, aan de horizon verschijnt als een horizontale streep de zon. Bijna tijd om te gaan.

I'm ready

‘People are you ready”?  De drie ballonnen liggen uitgewaaierd op de grond voor ons. I'm ready!

Los van de grond

Jake verdeeld ons in groepjes van zes en wijst de ballon aan waarin het voor ons gaat gebeuren. We staan in een soort compartiment in de rieten mand, gezekerd met een gordel om ons middel. De kooi waarin ik me net nog zo relaxed voelde wordt op de kant gelegd. Op mijn rug aanschouw ik de vlammen boven me. Een teken van Jake en daar gaan we. De kooi komt overeind en is los van de grond!

Adembenemend!

 Als ik van de schrik van het opstijgen bekomen ben, kijk ik om me heen en ben ik sprakeloos. Wat is dit ongelofelijk mooi. We zweven over de uitgestrekte vlakte. Soms heel laag bij de grond, soms weer wat hoger. Het is stil in onze kooi. We genieten. De hippo's in de struiken, de impala's rennend onder ons uit. Een olifant die verbaasd naar boven kijkt en ons ziet. De zon die langzaam de uitgestrekte vlakte beschijnt met een rode gloed waardoor de grond onder ons steeds verandert van kleur. Wat is dit gaaf.

Een ballonvaart boven de Serengeti, het is fantastisch

Na ruim een uur vliegen landen we op dezelfde manier als we opstegen. De mand gaat op de kant.

Een zachte landing

Proost op de goed afloop

Na de landing is het tijd voor champagne. Een drankje om te proosten op de goede afloop en daarna op naar "de ontbijtzaal op locatie". We zitten in het open veld aan lange tafels. Geroosterd brood met avocado en kikkererwten en nogmaals champagne. En dan te bedenken dat het nog maar 9.30 uur in de ochtend is...

Deze ballonvaart maakte ik met Serengeti balloon Safaris. 

Wil je ook een ballon Safari maken? Boek dan hier:

Meer lezen over Safaris? Klik dan hier

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant


Op reis met Jacq

Interesse in een maatwerk reis naar Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique of andere landen in Zuidelijk Afrika? Stel samen met mij jouw unieke droomreis samen.