februari 16, 2021

Is Zuid-Afrika veilig? Kun je overal pinnen? Kun je daar zelf rijden?

Veilig op pad in Zuid-Afrika - Jacq

Veiligheid

Om met de veiligheid te beginnen; de verhalen over de gewelddadige criminaliteit in Zuid-Afrika zijn berucht. Er zijn wijken in Johannesburg waar je absoluut niet moet komen, waar Nigeriaanse drugsdealers heer en meester zijn en waar het heel gevaarlijk is.

Johannesburg

 Dan zijn er ook dan de gruwelijke verhalen over de plaasmoorde (moorden op witte boeren) en de gevallen van carjacking. Toen ik in 2010 voor het eerst in het land kwam vielen mij de hoge hekken om de huizen op. Beveiligd met 220 volt. Bij mijn Zuid Afrikaanse vriend sliepen mijn zusje en ik achter drie soorten vergrendelde deuren; en het huis lag al in een hermetisch afgesloten en beveiligd gebied.  Wel veilig, maar ik kon de hele nacht alleen maar hopen dat er geen brand uit zou breken.

Beveiliging-Mooiklif

Goed nieuws !!

Voordat je nu denkt dat het alleen maar kommer en kwel is, heb ik ook goed nieuws. Zuid-Afrika is nog steeds een geweldig land waar je prima als toerist kunt reizen. Wel is er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.Of-the-beaten-track-Zuid-Afrika

Wees alert

In het algemeen geldt dat je alert moet zijn. Net zoals thuis. Loop niet alleen ’s nachts door afgelegen buurten en stille plekken, vermijd bepaalde beruchte wijken, doe geen dingen die je thuis ook niet doet. Met één verschil.

Neem altijd 's avonds een taxi

Neem ’s avonds ook voor kleine afstanden de auto of nog beter, neem een Uber. Dat klinkt ons Nederlanders vreemd in de oren, maar dat is hier echt het beste. De Uber is echt een uitkomst. Je hoeft niet ter plekke af te rekenen en je bent snel en veilig waar je wilt zijn. Ga niet met je telefoon in de hand op straat op je Uber wachten. Doe dat binnen en loop naar buiten als de taxi er is.

Zelf rijden in Zuid-Afrika

Je kunt prima met een huurauto op pad. Let op dat je aan de goede (linker-) kant van de weg rijdt en bij voorkeur overdag op pad bent.

Overdag is veiliger en is het wegdek beter te zien. Er zijn namelijk nogal wat wegen waar de uitdrukking waar Hyacinth Bucket  van Schone Schijn van toepassing is: "Mind the potholes".

Ik heb goede ervaringen met het huren van een auto van Sunny Cars. Hier is er één groot voordeel, alle kosten zijn inclusief. Dus nooit extra bijkomende of verborgen kosten, geen ‘gedoe’ of ‘vervelende verrassingen’ ter plaatse en een complete service. Kortom, zoals je het graag wilt. Klik hier voor info over de Autohuur.

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Als je autorijdt, zorg dan dat je niet drinkt.

Stop met de auto op de snelweg alleen bij benzinestations en wegrestaurants en neem nooit lifters mee.

Aanhouding door de politie

De politie is je beste vriend, maar helaas niet in Zuid-Afrika.  Tijdens een verkeerscontrole wilde een politieagente even contant met ons afrekenen omdat we zogenaamd een verkeerde rijstrook hadden genomen. Nu doe ik soms rare dingen in de auto, maar dit was echt je reinste oplichterij. Omdat ik zei dat we de bekeuring wel op het bureau wilden betalen en haar vroeg naar haar legitimatie-wat natuurlijk niet haar bedoeling was-liet ze ons met veel gescheld doorrijden terwijl ze ondertussen keihard tegen onze auto trapte. Ik bedoel maar. Zo vertelde mijn Zuid Afrikaanse vriend dat er veel zogenaamde bekeuringen worden uitgedeeld vooral vlak voor de dure Kerstdagen.  Het advies is in dit laatste geval om een klein bedrag af te staan en snel door te rijden. 

Pinnen in Zuid-Afrika

Pinnen kun je overal. Kies de meer drukke plekken, vaak is daar ook bewaking. Laat niemand je helpen en hou je gegevens privé.

Townships in Zuid-Afrika

Zodra je in Zuid-Afrika aankomt zie je ze direct. De  eindeloze vlaktes met kleine huizen en vervallen huisjes, vaak omgeven door een soort zelfgemaakte hutten van golfplaten. In Kaapstad zie je Khayelitsha, waar meer dan 1,5 miljoen mensen wonen als je vanaf het vliegveld naar de stad rijdt.

Khayelitsha

Dit zijn de townships waar veelal de gekleurde Zuid-Afrikanen wonen. Ontstaan in de jaren van Apartheid toen zwarte en gekleurde Zuid-Afrikanen apart woonden . Toen ik voor het eerst een township bezocht, zag ik inderdaad de vervallen huizen aan de rand, maar het viel op dat er ook veel grote huizen staan, dat de straten goed onderhouden zijn en dat het echt anders was dan ik dacht. Soweto,  ( South West Township) de grote township bij Johannesburg is zelfs een gewilde hotspot geworden met veel leuke restaurants en overnachtingsmogelijkheden. 

restaurant-in -Soweto

 Om een goed beeld van Zuid-Afrika te krijgen adviseer ik je een township tour te maken. Doe dit onder leiding van een lokale gids, ga niet alleen op pad. Boek Hier de tour.

kinderen-in-Khayelitsha
Soweto
Kaapstad

Laat sieraden thuis

Laat dure sieraden thuis en neem geen grote hoeveelheden contant geld mee en beperk de dagelijkse limiet voor het opnemen van creditcards.

Samenvattend geldt in Zuid-Afrika geldt hetzelfde als in Nederland. Bepaalde gebieden zijn veiliger dan andere, ik noemde Johannesburg al even. Het centrum van Kaapstad en de gebieden er omheen zoals Stellenbosch en de kleine Karoo zijn overdag prima.  Geniet ervan!
Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant