• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Azië
  • /
  • Betoverende legenden en adembenemende landschappen in Kirgizië
september 10, 2023

"Er was eens...."

Deze woorden hoorde ik als kind graag. Het begin van een spannend sprookje of mooie legende, met helden, hun beproevingen en gelukkig meestal de goede afloop.

Rijke traditie van legenden

Nog steeds geniet ik van deze verhalen, hier in Kirgizië kan ik mijn hart wat dat betreft ophalen. Het land met zijn prachtige landschap van hoge bergen, uitgestrekte valleien en indrukwekkende natuurlijke schoonheid, heeft een rijke traditie van legenden en mythen. Veel legenden zijn gerelateerd aan de bergen en het mysterie ervan. En in elk verhaal speelt-hoe kan het anders- de vrouw de hoofdrol.

Landschap Fairy Tale mountains in Kirgizië

Neem de legende van de Fairy Tail mountains, waar een enorme rode draak verliefd wordt op een mooie jonge vrouw. Helaas voor de draak zijn de gevoelens niet wederzijds. Woedend om haar afwijzing, zweert de draak de steden in de vallei te laten overstromen, wat hij uiteindelijk ook doet. Zo vormt zich het Ysyk-Köl-meer. De draak zelf gaat liggen aan de zuidelijke oever van het meer en verandert in rotsen; de Fairy Tale mountains.

Landschap "Skazka" of "Skazka Canyon" in Kirgizïe

Dat heeft hij goed gedaan want deze Fairy Tail mountains-, lokaal bekend als "Skazka" of "Skazka Canyon", is één van de meest pittoreske plekken in Kirgizië, echt geweldig mooi. De rotsen, die variëren in kleur van rood en oranje tot geel en wit doen denken aan sprookjesfiguren, met hun bizarre en fantasierijke vormen, de één nog mooier dan de ander.

De zeven ossenharten van Jeti Oguz

En dan is er nog de legende over de opvallende rode zandstenen rotsen van Jeti Oguz, in het hart van Kirgizië, omgeven door de majestueuze Tien Shan-bergen. De zeven ossenharten. 

De legende van de zeven rode ossen

Ook hier begint het verhaal weer met de liefde. De liefde van een koning voor de wonderschone vrouw van een andere koning, een verhaal waarvan je op je klompen aanvoelt, dit loopt verkeerd af. De verliefde koning ontvoert de dame, een verschrikkelijke oorlog tot gevolg, waarbij de koning wiens vrouw was gekidnapt wint. Hij eist de terugkeer van zijn geliefde, zweert dat hij anders zijn rivaal en al diens onderdanen zal ombrengen.  

Zeven ossen geslacht en de vrouw gedood

De verliezer neemt een gruwelijk besluit, hij besluit de vrouw te doden en haar zo aan haar man terug te geven. Hij organiseert een feest van zeven dagen en iedere dag slacht hij een os. Op de zevende dag doodt hij de laatste os én de vrouw. Op het moment dat het bloed van de vrouw op de rotsen raakt, stroomt een hete vloedgolf het dal in en doodt de koning en al zijn volgelingen Vanaf die dag wordt het dal Jeti Oguz (Zeven Ossen) genoemd.

De legende van het gebroken hart in Jeti Oguz

En er is nog een verhaal in Jeti Oguz, want vlakbij de zeven rode rotsen ligt het gebroken hart. Twee gespleten rotsen in de vorm van een hart.

Het wordt voorspelbaar, het gaat, weer over de liefde. De liefde, in dit geval, van de jonge herder Karakol, voor de mooie Altynai, die helaas voor hem, verliefd is op Jigit en zij besluit met hem te trouwen. Karakol is diepbedroefd en verdwijnt in de bergen.

De gewonde wolf

In de bergen komt Karakol een gewonde wolf tegen. Hij helpt het dier en krijgt als dank een magische steen met superkracht. Gewapend met de steen keert Karakol terug naar het dorp waar hij Jigit uitdaagt voor een traditioneel Kirgizisch spel genaamd "Kok Boru". Karakol wint de wedstrijd en Altynai is zo onder de indruk van Karakols moed en vastberadenheid dat ze toch met hem wil trouwen. Het hart van Karakol is echter nog steeds gebroken vanwege de pijnlijke liefdesgeschiedenis, zie hier het gebroken hart in de Jeti Oguz-vallei.

Betoverende legenden

Mooie verhalen die vaak van generatie op generatie worden doorgegeven, ik hou ervan. Maar ook voor wie niet in sprookjes gelooft, Kirgizië is adembenemend mooi.

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant