juli 9, 2019

Cambodja is prachtig

Cambodja heeft het meest geweldige tempelcomplex ter wereld, een prachtige kustlijn en de meest vriendelijke bevolking. Kortom, Cambodja is prachtig.

Eén van de armste landen van de wereld

Cambodja is ook één van de armste landen ter wereld en heeft een vreselijke geschiedenis. Achter de vriendelijke glimlach gaat vooral bij de arme mensen in Cambodja veel leed schuil. Velen zitten in een spiraal van armoede, ziekte en uitzichtloosheid en de gevolgen daarvan zijn vreselijk.

Ik was in 2019 in Cambodja en in 2023 weer. Op het oog gaat het beter met Cambodja, er zijn wegen aangelegd, Siem Reap heeft een nieuw modern vliegveld en het ziet er schoner en welvarender uit. Feit is wel dat de investeringen vooral door de grootste buitenlandse investeerder China gedaan worden.  Premier Hun Sen heeft na 38 jaar aan de macht te zijn geweest zijn zoon Hun Manet naar voren geschoven als zijn opvolger. De belangrijkste oppositiepartijen zijn verboden, de Cambodian People's Party behaalde 82% van de stemmen en ook de persvrijheid werd steeds meer ingeperkt. 

verkiezingsposter

Toerisme bron van inkomsten

Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten in Cambodja, maar helaas voor de inwoners profiteren vooral veel buitenlandse investeerders van de inkomsten uit het toerisme. Vroeger leefden veel inwoners aan de kust van hun pensions en restaurants. Deze gebieden zijn nu veelal verkocht aan buitenlandse investeerders, door landonteigeningen zonder compensatie bleef de lokale bevolking met lege handen achter. 

Veel Chinese investeerders

Vooral de badplaats Sihanoukville spant de kroon. 150 van de 156 hotels zijn eigendom van Chinezen. Ankor Wat in Siem Reap, het grootste religieuze monument ter wereld, wordt door een particulier bedrijf, Sokimex, gehuurd van de Cambodjaanse overheid. Dit bedrijf heeft verschillende hotels in eigendom waaronder een luxe hotel in Siem Reap op korte afstand van de ticketoffice. Positief is dat $2 van elke toegangsticket van Angkor Wat naar het  Kantha Bopha Children’s Hospital fonds gaat.

Steun de lokale bevolking

Wil je de lokale bevolking steunen, boek dan je overnachting bij de kleine familie hotels en eet in kleine eettentjes.Sekstoerisme en kindermisbruik

Het aantal prostituees ligt vrij hoog in Cambodja en een deel van de vrouwen die hier aan deelnemen doet dit gedwongen. Sekshandel is een serieus probleem. Ook sekstoerisme en kinderprostitutie komen relatief vaak voor in Cambodja. Ook ken ik situaties waarin de ouders hun kind verkochten. Vaak wordt het kind dan naar een ander land gebracht om daar te werken in de prostitutie. Ouders die ten einde raad zijn en geen andere mogelijkheid zien, het klinkt ongeloofwaardig, maar is helaas de realiteit. Gelukkig wordt de controle op en de aandacht voor het terugdringen van deze praktijken steeds groter, maar armoede, lokale culturele houdingen en corruptie leiden ertoe dat kinderen in Cambodja nog steeds zeer kwetsbaar zijn voor misbruik.

Wat kun je doen als je op reis bent?

Meld misbruik

Zie je een situatie waarbij je het vermoeden hebt dat er sprake is van kindermisbruik, meld dit dan. Een organisatie als ECPAT zet zich tegen deze praktijken. Meer informatie op hun website. https://ecpat.org. Zie je iets verdachts meld dit dan via https://www.dontlookaway.nl/

Geef niets aan bedelende kinderen

Het ziet er zo zielig uit en je wilt graag helpen, maar geef niets aan bedelende kinderen en koop ook niets van hen. Vaak zijn ze onderdeel van een netwerk en hou je zo een ongewenste situatie in stand.

Geef geen babypoeder

Hieronder op de foto sta ik vrolijk met een baby op de arm. Maar het verhaal is triest. Moeder van de baby's, het is een tweeling, kwam vragen om babypoeder. Zodra je dit geeft wordt het meteen terug gebracht naar de winkel en wordt het geld voor iets anders gebruikt. De moeder kreeg luiers mee en kreeg instructie hoe ze haar twee kinderen zelf kon voeden.  

Ga niet werken in een weeshuis

Vaak blijken de kinderen geen wees te zijn en hou je een verdienmodel in stand waarbij het niet gaat om de kinderen. Kijk deze Tedtalk over dit onderwerp.https://www.ted.com/talks/tara_winkler_why_we_need_to_end_the_era_of_orphanages

Ondersteun erkende organisaties zoals Feeding dreams Cambodja

Deze erkende organisatie doet al jaren uitstekend werk voor de kinderen in Siem Reap. Ze zorgen voor onderwijs en maaltijden voor de kinderen.

No child should attend school hungry

Feeding Dreams Cambodia. We believe that everyone deserves an equal opportunity in life.Feeding Dreams is a NGO (non-profit) Cambodia charity and a grass roots community school providing Free education, vocational centre, school meals and community support to over 800 poor children and families living in Siem Reap’s slums.

 Lees hier meer over Feeding Dreams:

https://feedingdreamscambodia.org

Reactie achterlaten


  1. Wow Thanks for this information i find it hard to obtain good quality related information out there when it comes to this material thank for the post site

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant


Op reis met Jacq

Interesse in een maatwerk reis naar Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique of andere landen in Zuidelijk Afrika? Stel samen met mij jouw unieke droomreis samen.