januari 2, 2022

Bij reizen horen veel vluchtige ontmoetingen, maar soms leidt het tot vriendschap. Zoals mijn ontmoeting in Swellendam, een door Nederlandse kolonisten gesticht stadje in de Westkaap, dicht bij het fascinerende Nationale Bontebokpark.

Baantjes trekken in het zwembad

“Hi dear, are you Dutch?” Ik kijk verbaasd waar de stem vandaan komt. Een deftig Engels accent, niet de typische kenmerkende Zuid-Afrikaanse tongval. Ze zwemt plotseling naast me in het zwembad van de B&B in Swellendam waar ik gisteravond aankwam, Bloomestate . Een geweldige overnachtingsplek, boek hier.

Uitzicht op de bergen in de verte, smaakvolle witte cottages aan een strak gemaaid grasveld en deze rimpelloze pool die me vanmorgen al toelachte. Ze begint de dag zoals ik, baantjes zwemmen in alle vroegte. Ze is van mijn leeftijd. We zijn allebei op doorreis, ik onderweg naar Calitzdorp, zij en haar man naar Cape Town waar ze wonen.

Bulderende lach

 “I heard you last night and I thought I heard a Dutch accent. So lovely”.

Ze vertelt enthousiast over haar tante die in Den Haag woont en hoe leuk ze de Nederlanders vindt. Ze stelt voor dat ik met haar man en haar ga eten vanavond in het dorp waar de dame van onze B & B al voor hen heeft gereserveerd. ‘We will be three tonight” De lach van haar man buldert over het terrein als de dame van de receptie het niet helemaal begrijpt.” No, not in the bedroom, in the restaurant.

Groot Constantia

Het begin van een jarenlange hechte vriendschap. Twee weken later logeer ik bij hen in Cape Town, enthousiast leidt ze mij naar haar lievelingsplekken en restaurants. We rijden naar Groot Constantia, een van de oudste wijnboerderijen van Zuid-Afrika, waar wereldberoemde wijnen vandaan komen. Gesticht in 1685 door Simon van der Stel, de gouverneur van de Kaap.

Kaaps-Hollandse gevels

We lopen rond op het terrein waar nog steeds een wijnboerderij is, en ook een museum met meubels, rijtuigen en schilderijen en een restaurant waar vroeger de vrijgezelle zonen woonden. Opvallend en heel fotogeniek zijn de Kaaps-Hollandse gevels. De boerderij is nu eigendom van de Zuid-Afrikaanse staat.

Steenberg

 We lunchen bij  haar lievelingsplek, 1682 on the Steenberg wine estate in Tokai. Een geweldige setting, prachtig ingericht, met een hotel en een 18 holes golfbaan. De lekkerste wijn en de allerbeste horeca in het meest geweldige decor, ik wist niet dat zoiets bestond. In Zuid-Afrika wel, op heel veel plekken zelfs. Lees Tips voor de leukste restaurants in Kaapstad

Veranderingen in Zuid-Afrika

 Ze vertelt over de veranderingen in Zuid- Afrika, hoe in musea andere teksten verschenen, hoe de geschiedenis in een ander daglicht kwam te staan. Haar man vertelt over de ontwikkelingen van zijn bedrijf en de veranderende wetten in het land. Ze zijn positief en realistisch. Ik hang aan hun lippen.

Gouden koets in Den Haag

Het jaar daarop bezoekt zij haar tante in Den Haag en raakt niet uitgesproken over de gouden Koets die ze ziet. Samen fietsen we door het nationaal park De Hoge Veluwe. Ze verzekert mij dat ze het indrukwekkend vindt, ik denk aan de parken in Zuid-Afrika en denk er het mijne van.

Tragedie

In Juli 2015 spreken we af om samen met onze zoons te eten. Mijn zoon loopt stage in Stellenbosch en haar zoon, haar enig kind, werkt als chef in een lodge. Een week voor vertrek belt ze; het ergste dat je kan gebeuren als ouders, een eenzijdig ongeval onderweg naar zijn huis. Ik huil met haar.

Parels

In juli zitten we alleen in een koffietentje in Kaapstad, tien minuten, langer kan ze niet uit huis zijn. Ik geef haar oorbellen met parels, deze draagt ze elke keer als we elkaar weer zien.

Altijd is haar eerste vraag aan mij hoe het met mijn kinderen gaat. Mijn jongste dochter heeft net een half jaar gestudeerd in Cape-Town, ze is met open armen ontvangen door mijn vriendin.

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant


Op reis met Jacq

Interesse in een maatwerk reis naar Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique of andere landen in Zuidelijk Afrika? Stel samen met mij jouw unieke droomreis samen.