Iedereen die Zuid-Afrika bezoekt kent de steden Kaapstad, Johannesburg en Pretoria. Bloemfontein is waarschijnlijk minder bekend, maar hoort toch in het rijtje belangrijke plaatsen van het land.
![IMG_4130](https://www.groetjesvanjacq.nl/wp-content/uploads/2023/12/IMG_4130-scaled.jpeg)
De drie hoofdsteden van Zuid-Afrika
Samen met Kaapstad en Pretoria is Bloemfontein namelijk de hoofdstad van Zuid-Afrika. De staatsinrichting van Zuid-Afrika is gebaseerd is op de Trias Politica – de driemachtenleer – van de Franse filosoof Charles de Montesquieu. De wetgevende, bestuurlijke en rechterlijke macht zijn over het land verdeeld in de drie steden. De grootste stad van Zuid-Afrika is overigens Johannesburg, maar deze stad doet niet mee in het rijtje van hoofdsteden.
Bestuurlijke, wetgevende en rechterlijke macht
De stad Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika. Hier zetelt de president van Zuid-Afrika en je vindt hier de ministeries en buitenlandse ambassades. Het nationale parlement bevindt zich in Kaapstad , de wetgevende hoofdstad van Zuid-Afrika. De derde en kleinste hoofdstad van Zuid-Afrika is Bloemfontein; de hoofdstad van de Vrijstaat-provincie. Dit is waar de rechterlijke macht van Zuid-Afrika gevestigd is. Hier vind je het hoog gerechtshof van Zuid-Afrika.
Bloemfontein The City of Roses
Bloemfontein heeft als bijnaam The City of Roses. Je raadt het al, je ziet hier veel rozen en er wordt zelfs jaarlijks een rozen festival gehouden. In de Sotho-taal wordt Bloemfontein Mangaung genoemd, letterlijk betekent dit ‘thuishaven van jachtluipaarden’.
![IMG_4154](https://www.groetjesvanjacq.nl/wp-content/uploads/2023/12/IMG_4154-scaled.jpeg)
Oorlogsmuseum en Nationale vrouwenmonument
In Bloemfontein vindt je ook het Oorlogsmuseum van de Boerenrepublieken en het Nationale Vrouwenmonument. Het doel van mijn bezoek aan Bloemfontein.
![IMG_4144](https://www.groetjesvanjacq.nl/wp-content/uploads/2023/12/IMG_4144-scaled.jpeg)
Tweede Boerenoorlog
De Tweede Boerenoorlog, ook bekend als de Tweede Vrijheidsoorlog of de Anglo-Boerenoorlog, vond plaats tussen 11 oktober 1899 en 31 mei 1902 in Zuid-Afrika. Het conflict ontstond tussen de Britse troepen en de Boerenrepublieken, met name de Zuid-Afrikaanse Republiek (ook bekend als de Transvaal) en de Oranje Vrijstaat. De term "Boeren" verwijst naar de Afrikaners van Nederlandse afkomst die zich in de 17e eeuw in Zuid-Afrika vestigden.
![IMG_4151](https://www.groetjesvanjacq.nl/wp-content/uploads/2023/12/IMG_4151-scaled.jpeg)
Oorlog tussen de Britten en de Boeren
De oorlog werd veroorzaakt door complexe politieke, economische en territoriale geschillen tussen de Britten en de Boeren. De ontdekking van goud en diamanten in de Boerenrepublieken leidde tot conflicten over mijnrechten en territorium. Nadat de Britten aanvankelijk enkele nederlagen hadden geleden, namen de Boeren een guerrilla oorlogsvoering aan. Ze gebruikten mobiele eenheden om verrassingsaanvallen uit te voeren en vermeden grote conventionele gevechten.
![IMG_4140](https://www.groetjesvanjacq.nl/wp-content/uploads/2023/12/IMG_4140-scaled.jpeg)
Eerste concentratiekampen in Zuid-Afrika
De Britten introduceerden concentratiekampen om de bevolking van de Boerenrepublieken te controleren. De omstandigheden in deze kampen waren zeer slecht, ongeveer 27.000 vrouwen en kinderenen stierven hier aan ziekten en ondervoeding. Het conflict eindigde op 31 mei 1902 met het Verdrag van Vereeniging.
![IMG_4135](https://www.groetjesvanjacq.nl/wp-content/uploads/2023/12/IMG_4135-scaled.jpeg)
![IMG_4126](https://www.groetjesvanjacq.nl/wp-content/uploads/2023/12/IMG_4126-scaled.jpeg)
Concentratiekampen in Zuid-Afrika
De kampen waren vaak overbevolkt, met slechte sanitaire voorzieningen en ontoereikende huisvesting. De beperkte ruimte en overbevolking droegen bij aan de verspreiding van ziekten. De hygiënische omstandigheden waren verschrikkelijk. Er was een gebrek aan schoon water, sanitaire voorzieningen waren primitief, en er was weinig toegang tot medische zorg. Dit resulteerde in uitbraken van ziekten zoals tyfus, dysenterie en mazelen. Voedseltekorten waren een constante zorg. De rantsoenen waren vaak ontoereikend en van slechte kwaliteit. Dit leidde tot ondervoeding en verzwakking van de gevangenen. Door de slechte omstandigheden en ondervoeding stierven veel kinderen op jonge leeftijd.
![IMG_4141](https://www.groetjesvanjacq.nl/wp-content/uploads/2023/12/IMG_4141-scaled.jpeg)
![IMG_4142](https://www.groetjesvanjacq.nl/wp-content/uploads/2023/12/IMG_4142-scaled.jpeg)
De Rol van Emily Hobhouse
De omstandigheden in deze concentratiekampen veroorzaakten wereldwijde verontwaardiging toen ze bekend werden, grotendeels dankzij inspanningen van humanitaire activisten zoals Emily Hobhouse.
![IMG_4127](https://www.groetjesvanjacq.nl/wp-content/uploads/2023/12/IMG_4127-scaled.jpeg)
![IMG_4146](https://www.groetjesvanjacq.nl/wp-content/uploads/2023/12/IMG_4146-scaled.jpeg)
Deze Britse sociaal hervormster en vredesactiviste stond bekend om haar inzet voor de verbetering van de levensomstandigheden in de concentratiekampen. Haar moedige inspanningen om de onmenselijke omstandigheden aan het licht te brengen, hebben haar tot een symbool van menselijkheid en gerechtigheid gemaakt. Haar werk en dat van anderen hielpen uiteindelijk om internationale druk uit te oefenen op de Britse regering om de omstandigheden te verbeteren en de kampen te hervormen. Het is bijzonder indrukwekkend hoe één individu zoveel verschil kan maken.
![IMG_4133](https://www.groetjesvanjacq.nl/wp-content/uploads/2023/12/IMG_4133-scaled.jpeg)
Het Vrouwenmonument
Het Vrouwenmonument is een ontroerend eerbetoon aan de duizenden vrouwen en kinderen die werden geïnterneerd in Britse concentratiekampen.
Vrouwen die elkaar ondersteunen
Het monument, opgericht in 1913, toont drie vrouwenfiguurtjes die elkaar ondersteunen. Het symboliseert de solidariteit, kracht en veerkracht van vrouwen te midden van tegenspoed. Het verhaal van Emily Hobhousde laat ook zien dat één persoon echt een positieve verandering kan bewerkstelligen.
![IMG_4150](https://www.groetjesvanjacq.nl/wp-content/uploads/2023/12/IMG_4150-scaled.jpeg)
Informatie over het bezoek aan Bloemfontein
Ik reed over de N1 vanuit Pretoria, Johannesburg via Kroonstad en Ventersburg naar Bloemfontein.
Er zijn verschillende goede overnachtingsmogelijkheden hier
Na Bloemfontein via Colesberg, Beaufort West en De Rust richting Oudsthoorn