maart 7, 2020

Slofjes, Yukata en vuurceremonie;  overnachten in een tempel in Koyasan.

Land van tegenstellingen… het is cliché, maar als er iets is, dat steeds naar voren komt over Japan, dan is het dit wel. Aan de ene kant het land dat vooruitloopt op het gebied van innovatie en moderne technieken, aan de andere kant is alles in Japan doordrenkt met tradities en oude gebruiken. Misschien ben ik daarom ook wel zo onder de indruk van Japan. Het overnachten in een tempel in Japan staat hoog op mijn verlanglijstje. We komen vanuit het hectische Osaka en belanden in een mystieke, serene omgeving waar de tijd eeuwen lijkt te hebben stil gestaan. Koyasan.

Koyasan

Met de kabelbaan omhoog

Vanuit Osaka reizen we met de trein naar Koyasan. Het laatste deel gaat met een kabelbaan die ons op de berg brengt.

Bij aankomst op de berg kom je uit bij het busstation van Koyasan. Het is altijd even zoeken als je net aankomt, een aardige buschauffeur biedt hulp, hij weet precies welke bus bij welke accommodatie stopt.

Schoenen uit en slofjes aan

Wij overnachten in de Ekoin tempel. Bij aankomst zie ik de schoenen al op de trappen voor de ingang van het prachtige houten gebouw staan. Regel één in de tempel; schoenen uit, slofjes aan. Twee monniken heten ons welkom. Na wat administratieve handelingen, met de computer (dat wel), schuifelen we op onze slofjes achter de mannen aan. Heel eenvoudig is dat nog niet, met wat fantasie heb ik een beetje het loopje van een traditionele geisha. Door lange gangen, met links en rechts rijstpapieren schuifdeuren, gaan ze ons voor naar onze kamer. Bij binnenkomst mis ik een bed, wel is er een lage tafel met kussens. Voor de rest is het spaarzaam ingericht. In de hoek staat een rieten stoel naast een kacheltje, verder is het vrij leeg. Op de gang zijn de gedeelde toiletten en wastafels te vinden.

overnachten-in-een-tempel
Overnachten in een tempel in Japan  - Onze kamer

Yakata aan

Met de benen languit onder de tafel zitten we een paar minuten later aan de binnengebrachte thee. Echt soepel zijn we niet, geen ontspannen kleermakerszit maar eerder wat stram in de bewegingen. Dat wordt nog wat oefenen de komende dagen…Reisgenoot J. ontdekt al snel dat de rieten stoel hem beter bevalt dan zitten op de grond. Vooral als niet veel later het diner op de kamer wordt geserveerd.  Ik zit gezellig op de grond, hij torent vanuit zijn rieten stoel boven mij uit. Wel heb ik me nog even opgedoft voor de maaltijd; ik draag de Yukata (Japanse huisjas) die op de kamer voor ons klaar ligt. Zo genieten we van de vegetarisch maaltijd.

Overnachten in een tempel in Japan  - Bidden
Overnachten in een tempel in Japan  - eten

Tatami met futon

Het mysterie van het bed wordt na het avondeten opgehelderd. Twee monniken komen binnen en installeren ons bed voor de nacht. De tatami matten van gevlochten bamboematten worden uitgerold, daarboven op worden dikke futons; gewatteerde matrassen uitgerold.  Ik slaap die nacht als een roos, hier kan geen boxspring tegenop.

Overnachten in een tempel in Japan  - Bed opmaken

Dag begint met meditatie

De volgende morgen begin ik de dag met een meditatie. In een zaal boven in de tempel is een mooie ruimte ingericht als meditatieruimte. Een monnik leidt deze meditatie. De sfeer is heel bijzonder. Ik versta er geen woord van maar laat mee meedrijven op de magische sfeer.

Vuurceremonie

Daarna volgt het bijwonen van een Japanse vuurceremonie. Het vuur is de manier om de goden te bereiken. Door deze ceremonie wordt er een boodschap naar de goden gestuurd en wordt de wens uitgesproken dat er vrede en geluk is voor de mensen. We zitten in een kring in een kleine ruimte. Tromgeroffel en tijd om het vuur aan te maken. Dit gebeurt steeds op dezelfde manier, er zijn duidelijk omschreven handelingen, zo wordt mij later verteld.

Wensen in het vuur

 Je kunt ook zelf een wens doen. Op een houtje kun je voor een klein bedrag je wens opschrijven. Een monnik gooit houtjes in het vuur waarop wensen zijn geschreven, de andere monniken zingen ondertussen begeleid door de trom. Het is heel indrukwekkend. Nu maar hopen dat de boodschap goed aankomt en dat de wensen worden vervuld. De hele ceremonie ademt zorgvuldigheid en aandacht uit, daar kan het niet aan liggen. Ik heb goede hoop. 

Lees hier mee over het Japanse Geloof…

Boek hier de overnachting in de Ekoin tempel. Een prachtige plek.

Koyasan bezoeken tijdens een georganiseerde rondreis.? Djoser heeft verschillende rondreizen naar Japan

Tags

Japan, Koyasan, tempelovernachting

Reactie achterlaten


  1. Die ervaring had ik ook op de vloer maar geslapen als een roos. Ik denk dat wij een andere tempel hadden de Yochi-In maar ook geweldig en de volgende morgen vroeg de dienst meegemaakt, zo bijzonder evenals heel de reis. Wat een land !!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant