Assisi Italië
De zon komt op boven de heuvels rondom Assisi. Over het glooiende landschap ligt een lichtrode waas. De oude toegangspoort en de middeleeuwse panden worden beschenen door dit prachtige licht.
Hooggelegen stad
De avond daarvoor zien we bij aankomst vanuit de verte de hooggelegen indrukwekkende stad. Het kasteel Rocca Maggiore torent boven alles uit en aan de linker kant van de stad is de grote imposante kerk niet te missen. De basiliek van de heilige Franciscus.
Welkom in één van de meest bezochte bedevaartsoorden ter wereld; Assisi
Alles in Assisi ademt Franciscus van Assisi. In de heuvelachtige smalle straatjes vind je om de paar meter winkeltjes waar je aandenkens en beeldjes kunt kopen. Toch doet het nergens kermisachtig aan. De bezoekers en alle nonnen en monniken-die je hier in groten getale ziet, zijn hier met een doel; het bezoeken van de stad en het eren van de heilige Franciscus, één van de grootste heiligen van de katholieke kerk. Twee jaar na zijn dood in 1226 werd Franciscus heilig verklaard. Op verzoek van de paus werd in 1228 de basiliek gebouwd. Je vindt hier de crypte met het graf van Franciscus. Hierop zijn twee kerken gebouwd; de benedenkerk en de bovenkerk.
De benedenkerk
De eerste, in Romaanse bouwstijl, is sober en duister. Op de wanden zie je fresco’s die het leven van Christus weergeven.
De bovenkerk
De bovenkerk is uitbundiger. Deze is gebouwd in een gotische bouwstijl en doet veel lichter aan. Mijn oog valt onmiddellijk op de prachtige fresco’s die het leven van Franciscus voorstellen. In de kerken lopen kleine groepjes toeristen rond, vaak begeleid door een gids die op gedempte toon uitleg geeft over de imposante fresco’s. Maar wat mij het meest opvalt zijn de aanwezige gelovigen. Diep verzonken in gebed, geknield of met de ogen gesloten zittend in een kerkbank. Voorzichtig, om zo min mogelijk geluid te maken loop ik door de kerken. Indrukwekkend, dat woord zingt rond in mijn hoofd. Als ik hier vroeger als meisje was geweest was ik zeker een overtuigd gelovige geworden. Zoveel bijzondere fresco’s, zoveel mensen in gebed in de beide kerken. Wie is de man die zoveel gelovigen inspireert?
Het bijzondere levensverhaal van Franciscus van Assisi
Het levensverhaal van Franciscus is bijzonder. De jonge Franciscus wordt rond 1181 in Assisi geboren als Giovanni di Pietro Bernardore. Hij groeit op in een rijke familie. Maar na een aantal ingrijpende ervaringen neemt hij afscheid van zijn leven in weelde. Hij kiest, tot verdriet van zijn vader, een ander pad, en wordt de grote inspirator van de Franciscaanse beweging waar armoede, kuisheid en gehoorzaamheid centraal staan.
Drie geloftes
De drie knopen in het touw waarmee de pij van de Franciscaners bijeengehouden wordt, staan ook voor deze drie geloftes. Naastenliefde is wat Franciscus drijft. Maar niet alleen voor de mensen maar zeker ook voor de dieren. Van hem is de uitspraak;
Alle schepselen op aarde voelen als wij, streven naar geluk als wij…God wenst dat wij de dieren bijstaan wanneer ze hulp nodig hebben…Mensen die enig schepsel Gods uitsluiten van hun compassie en medelijden zullen op soortgelijke wijze handelen tegenover hun medemensen.
Praten met dieren
Volgens de legendes kon hij zelfs met de dieren praten. Zo is er het mooie verhaal van een wolf die de inwoners van het dorp Gubbio voortdurend aanvalt. Franciscus gaat het gesprek aan met de wolf en laat hem beloven dat hij de geen mensen niet meer tot last zal zijn. De belofte wordt bekrachtigd met een poot en de dorpelingen en de wolf leven voortaan in vrede met elkaar.
Standbeeld Franciscus en de wolf
In Gubbio herinnert dit standbeeld van Franciscus en de wolf aan dit mooie verhaal. De sterfdag van Franciscus op 4 oktober is niet voor niets dierendag geworden.
Meer verbinding met de dieren en de natuur. Hoe actueel is deze boodschap nu?
Zeker bezoeken, Santa Maria degli Angeli
Als je in Assisi bent, bezoek dan vooral ook de nabijgelegen Basiliek di Santa Maria degli Angeli. In deze basiliek staat een kleine kapel, de Portiuncula. De basiliek is later over deze kapel heen gebouwd. De grootsheid van de basiliek en het prachtige kleine kapelletje. Ik zag zelden zo'n mooie kerk. Hier kwam bij Franciscus het besef van zijn roeping en hier ontstond de bedelorde van de Franciscanen. In deze kapel is Franciscus overleden op 3 oktober 1226. Hij was toen 45 jaar oud.
Zowel de Basiliek in Assisi als deze basiliek maken deel uit van de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Tags
dierenliefde, geloof, italië
Hallo Jacqueline,
Wat een prachtige verhalen over de stad die Thijs, Lieven en ik binnenkort gaan bezoeken. We zijn blij met al jouw informatie en interessante achtergrondverhalen. Dank je wel!
Complimenten voor de schitterende foto's. Inspireert me om ook alles zo mooi vast te leggen met mijn camera. Top!
Hi Marianne,
jullie hebben een mooi vooruitzicht! En dank je voor het compliment. Fijne reis!