Via de zij-ingang kom ik de kerk binnen. Het is er stil. Door de gebrandschilderde ramen komt het licht naar binnen, de kleuren weerkaatsen op de stenen in het gangpad. Voorin de kerk zitten een paar vrouwen met gebogen hoofden, diep verzonken in het gebed. Er wordt niet gesproken, degene die weggaat doet dat in stilte. Ik ga in de achterste bank zitten en kijk om me heen.
63.000 kerken in Italië
In Italië zijn alle kerken open en volop in gebruik. Ik zie mensen in de rij staan voor de biecht, biddend in de kerkbanken en geknield voor een altaar. Een bruidspaar dat net de kerk uitkomt, de drukbezochte bedevaartsoorden. Het geloof leeft. Italië is een katholiek land, dat zie en dat merk je. In heel Italië zijn ongeveer 63.000 kerken.
Mannenbolwerk
Wat opvalt, en wat ik natuurlijk ook wel wist, is dat de kerk vooral een mannenbolwerk is. De vrouwen hebben over het algemeen een dienende rol, in het bestuur zitten de mannen. Wat dat betreft is het echt een patriarchale cultuur.
Eerste godsbeelden met grote borsten
In de prehistorie was dit anders. De eerste godsbeelden waren vrouwelijk. Vrouwen met enorme borsten en heupen als symbool voor de vruchtbaarheid.
Mannen en oorlog
In de stedelijke culturen die daarna ontstaan zie je dat de mannelijke goden steeds dominanter worden. Er wordt oorlog gevoerd en dan past een mannelijke god beter. Uiteindelijk zie je door de eeuwen heen dat er steeds geprobeerd is de vrouwelijke elementen te elimineren. In Egypte was Osiris de oppergod, maar Isis werd het meest aanbeden. Dat zie je later ook bij de Grieken en de Romeinen. In het protestantisme is het vrouwelijke element helemaal weggehaald.
Nog geen vrouwelijke priesters
In het katholicisme heeft Paus Franciscus pas heel recent een eerste stap gezet voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Zo mag een vrouw nu misdienaar zijn, het priesterschap blijft nog voorbehouden aan mannen.
Maar wat in de kerk formeel niet mag, een belangrijke rol voor de vrouw, mag in de privésfeer wel. De meeste gebeden zijn gericht aan Maria. Maria die sowieso een belangrijke plaats heeft in de katholieke kerk.
Ode aan La Bella Donna
Ook staat de vrouw centraal in de kerkelijke kunst. Zoveel prachtige schilderijen, beelden en fresco’s zijn er te zien met een vrouw in de hoofdrol. Daarom deze ode aan de vrouw!