april 2, 2020

Het Japanse Shintoïsme

Koyasan (ook wel bekend als Mount Koya) is het centrum van Shingon, een belangrijke stroming binnen het Japanse boeddhisme. Anders dan in het Christendom bestaat er binnen de Shingon niet één God, maar zijn er dertien verschillende Boeddha’s waarmee de gelovigen elk een andere spirituele band hebben.

De grondlegger hiervan is Kobo Daishi. Hij studeerde in Kyoto en koos in 816 Koya san om zijn school te bouwen.

 Oku-no-in begraafplaats

Na zijn dood werd Kobo Daishi bijgezet in een mausoleum op de Oku-no-in begraafplaats in Koyasan, al is hij volgens de overleveringen nog springlevend. Zijn volgelingen geloven dat hij al vele honderden jaren zit te mediteren in zijn tombe, in afwachting van de toekomstige boeddha. De enige keer dat zijn graf nog geopend is, was ongeveer 100 jaar na zijn overlijden. Een volgeling heeft toen zijn haar en baard bijgeknipt. Dat was laatste keer, daarna heeft niemand hem meer gezien.

De Oku-no-in begraafplaats is de grootste begraafplaats van Japan. Veel gelovigen willen graag vlakbij Kobo Daishi begraven worden. Tijdens mijn rondreis door Japan bezoek ik deze indrukwekkende begraafplaats. 

Vooral de kleine beeldjes met de rode slabbetjes zijn opvallend. In het verleden plaatsten ouders deze slabbetjes op de boeddhistische beelden om kinderen te beschermen die voor hun ouders stierven. Jozo Bosatsu is één van de dertien boeddha’s en ook een van de meest geliefde. Hij staat bekend als beschermer van de overleden kinderen, zwangere vrouwen en reizigers.

Wijsheid van Kobo Daishi

Bij de tombe van van Kobo Daishi zie ik prachtige lotusbloemen. Lotusbloemen staan in de modder. Een prachtige metafoor voor mooi kunnen zijn, uitgroeien in alle pracht ondanks de basis waar je vandaan komt.

De geest lijkt op de maan; soms helder, soms troebel

Kobo Daishi zegt dat de menselijk geest op een maan lijkt. Soms helder en stralend, soms donker en troebel. Slimme man deze Kobo Daishi.

Ook naar Koyasan? Klik hier voor meer informatie

Geloven in Japan. De monikken tempel
De monikken tempel. Geloven in Japan.

Tags

begraafplaats, Japan, Koyasan, tempelovernachting

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant