maart 2, 2023

Met fietsgids Thierry van Cycle Kyoto fietsen we een hele dag door Kyoto. Kyoto is niet zomaar een stad, het was de hoofdstad van Japan en zetel van het keizerlijk Hof van 794 tot 1868 en wordt nu gezien als het culturele centrum van Japan. Alle oude gebouwen zijn goed bewaard gebleven omdat de Amerikaanse legerleiding bewust besloot Kyoto niet te bombarderen in 1945. Tempels en schrijnen staan vandaag op het programma, -dat moet goed komen-, er zijn 1600 Boeddhistische tempels en meer dan 400 Shinto-heiligdommen in Kyoto. Doorfietsen dus. 

Religies in Japan

Fietsen in Kyoto is heel relaxed, alles is vlak en het is een prima manier om van de ene tempel naar de andere te komen. Met het bezoek aan de tempels en schrijnen krijgen we een kijkje in de religies van Japan. Thierry; " Het merendeel van de Japanners is atheïst, maar bij bijzondere gebeurtenissen zoals trouwerijen en begrafenissen gaat het nog steeds volgens de regels van de religie. Ook bezoekt de Japanner regelmatig heiligdommen en tempels. Er zijn Japanners die Kerst vieren zonder dat ze christelijk zijn (bij ons niet anders).  In Japan bestaan verschillende religies vreedzaam naast elkaar, dat is altijd al zo geweest."

 Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen... maar niet in Japan.

Ik ben opgevoed in de jaren 60. Tijd van de verzuiling; alles duidelijk gescheiden. Iedereen van hetzelfde geloof deed alles binnen de eigen groep; naar school gaan, trouwen, sporten en tal van andere dingen, tot aan het zakendoen en winkelen aan toe. Ik mocht wel af en toe, als niet katholiek, met onze katholieke buurkinderen spelen maar heel erg enthousiast was de buurvrouw daar niet over.

Shintoïsme en Boeddhisme

Dat speelt nu gelukkig in Nederland niet meer en in Japan al helemaal niet. Sterker nog; daar kun je zowel aanhanger zijn van het Shintoïsme als het Boeddhisme: de twee belangrijkste religies in Japan. Boeddhistische tempels en Shinto schrijnen naast elkaar, overal in Japan. 

Fushimi Inari 

Als eerste fietsen we naar de meest gefotografeerde plek van Japan; de Fushimi Inari-schrijn. Thierry wil er vroeg aankomen om de verwachte drukte voor te zijn, de Fushimi Inari Schrijn is populair. Het is een van de belangrijkste schrijnen van het land en beroemd om zijn duizenden torii, de poorten die langs de paden staan en die doorlopen naar de heilige berg Inari.  Het is fijn om er vroeg te zijn, het is er oprecht prachtig.

Bidden voor geluk

"Naar een schrijn ga je om te bidden voor geluk of succes bij bijvoorbeeld een sollicitatie en je kunt er ook trouwen. Het meest opvallende aan de schrijn zijn de rode torii, de toegangspoorten, die de overgang symboliseren van de normale wereld naar de heilige wereld. Vaak liggen de schrijnen op een verhoging en sommige zijn lastig te bereiken. Een handige vuistregel om shinto schrijnen en boeddhistische tempels uit elkaar te houden; de naam van een boeddhistische tempel eindigt meestal op -dera of -ji. De schrijn is meestal wat losser gebouwd dan een tempel. Vaak is het dak van boomschors". 

Oorspronkelijke godsdienst van Japan

De schrijn hoort bij het Shintoïsme. Thierry: "Het Shintoïsme (of Shinto) is de oudste oorspronkelijke (natuur)godsdienst in Japan. Het woord godsdienst dekt misschien niet helemaal de lading, het is meer een manier van leven met tradities en gebruiken. In het Shinto gelooft men in Kami, heilige geesten, die de vorm aannemen van dingen en begrippen die belangrijk zijn voor het leven. Van de wind tot de bomen en van rivieren tot vruchtbaarheid, het zijn allemaal kami’s.

Matsuri, Japanse festivals

Bekend zijn de Matsuri, de festivals waarbij de rustige Japanners hun uitbundiger kant laten zien. Muziek, dans, bijzondere kleding en vaak optochten. Kijk hier informatie over de Matsuri. De meest aanbeden Kami is Amaterasu, de zonnegodin, vaak gesymboliseerd door een spiegel. Kom je een spiegel tegen in een schrijn dan weet je dat zij het is".

De vos Inari

Een andere populaire god is de vos Inari. Van vossen worden gedacht dat het de boodschappers zijn van Inari, de Shinto-god van rijst, de reden dat je vaak beelden van een vos bij de schrijnen ziet staan, zo ook hier bij de Fushimi Inari.


Boeddhisme in Japan

Na de schrijn gaan we richting de boeddhistische tempels, het andere belangrijke geloof in Japan, met daarin ook weer verschillende scholen met eigen rituelen en gewoontes. Zo heb je het “Pure Land” boeddhisme, Shingon boeddhisme en Zen boeddhisme. Wij fietsen naar de To-ji-tempel. een tempel van de Shingon stroming en bezoeken daarna de Nishi Honga-ji tempel. Ze staan allebei op de werelderfgoedlijst. Prachtig qua architectuur. Het is er rustig, de bezoekers zijn verzonken in gebed. Het valt me op dat alles er super strak en schoon uitziet, de tempels zelf en ook de omgeving en de tuinen. Het zijn prettige plekken om rond te lopen. 

Tempelcomplex

De schrijn heeft de torii, de tempel heeft een grote poort met meestal aan weerszijden standbeelden van demonen. De belangrijkste gebouwen zijn de centrale hal, waarin zich een beeld van boeddha bevindt, en de pagode. De pagode heeft meestal vijf verdiepingen die elk de elementen van het Boeddhistische universum voorstellen: de onderste verdieping staat voor aarde, daarop volgen water, vuur, wind en lucht.

Kinkaku-ji tempel

We sluiten af met het topstuk in tempelland; de Kinkaku-ji tempel ook wel bekend als de Golden Pavillion. Een van de bekendste tempels in Japan, prachtig gelegen aan het water. 

 De Japanner mag dan officieel niet meer zo religieus zijn, de schrijnen en tempels zijn sprookjesachtig mooi.

Boek hier een korte fietstocht door Kyoto

Verder fietsen in Kyoto? 

Of bekijk hieronder de andere tours

Tags

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant