maart 22, 2022

Koyasan

Koyasan is een van de heiligste plekken van Japan, de meest mystieke plek waar ik ooit geweest ben.

Grootste begraafplaats van Japan en het mausoleum van Kobo Daishi

Hier vind je naast de grootste begraafplaats van Japan ook het mausoleum van Kobo Daishi. Kobo Daishi is de grondlegger van het Shingon boeddhisme, één van de grootste stromingen binnen het Japanse boeddhisme die soms ook wel “Japanse Esoterische Boeddhisme” wordt genoemd.

Verschillende Boeddha's

In het Shingon boeddhisme bestaat niet een ´God´ zoals in het christendom. Er zijn dertien verschillende Boeddha's waarmee de gelovigen elk een andere spirituele band hebben. Het ligt bij de gelovige zelf welke Boeddha centraal staat in zijn of haar belevenis. Zo is er een Boeddha voor mededogen, een Boeddha van medicijnen en genezing en een Boeddha van genade.

Jizo Bosatsu

 Jizo Bosatsu is een van de meest geliefde Boeddha's. Hij staat bekend als beschermer van (vooral overleden) kinderen, zwangere vrouwen, brandweerlieden en reizigers. Op de begraafplaats vallen mij de kleine beeldjes met de rode slabbetjes op. In het verleden plaatsten ouders deze slabbetjes op de boeddhistische beelden om kinderen te beschermen die voor hun ouders stierven, ze worden Jizo beelden genoemd.

Verblijf in Kyoto

Kobo Daishi studeerde in Kyoto en koos in 816 Koya san om zijn school te bouwen. Tijdens onze fietstocht in Kyoto waren we in de To-ji tempel, een van de belangrijkste Shingon-tempels naast het hoofdkwartier van het geloof hier in Koyasan.

Tempelcomplex en Unesco-werelderfgoed

Heel Koyasan is een aaneenschakeling van tempelcomplexen, er zijn er meer dan 120 en er is zelfs een religieuze universiteit. De gehele plaats is beschermd als Unesco-werelderfgoed. Het is geweldig om hier een dag rond te lopen en te genieten van de schoonheid en de sfeer.

Mystieke begraafplaats Oku-no-in

Oku-no-in is de grootste begraafplaats van Japan, er zijn hier meer dan 200.000 graven. Een twee kilometer lang pad Sando leidt naar de prachtige Torodo (lantaarn) tempel.  De gelovigen willen graag vlakbij Kobo Daishi begraven worden. De graven liggen in een dicht bos waar een bijna magische sfeer hangt. Wat een stilte, zo sereen. Tussen de torenhoge bomen zijn duizenden kleine altaartjes te bewonderen. Het pad dat aan weerszijden wordt geflankeerd met lampionnen leidt langs talloze beelden en bouwwerken. We lopen in stilte onder de hoge bomen, praten lijkt hier ongepast.

Mausoleum van Kobo Daishi

Het mausoleum van Kobo Daishi ligt achter de Lantaarn tempel en wordt omringd door bloemen, eeuwig brandende kaarsen en geurende wierrook. Zijn volgelingen geloven dat hij nog leeft en bezig is met een zeer lange meditatie, in afwachting van de volgende boeddha.

Mediteren in zijn tombe

De enige keer dat zijn graf nog geopend is, was ongeveer 100 jaar na zijn overlijden. Een volgeling heeft toen zijn haar en baard bijgeknipt. Dat was laatste keer, daarna heeft niemand hem meer gezien.

Wijsheid van Kobo Daishi

Bij de tombe van van Kobo Daishi zie ik prachtige lotusbloemen. Lotusbloemen staan in de modder. Een prachtige metafoor voor mooi kunnen zijn, uitgroeien in alle pracht ondanks de basis waar je vandaan komt. Kobo Daishi zegt dat de menselijk geest op een maan lijkt. Soms helder en stralend, soms donker en troebel. Heel herkenbaar.

Overnachten in Koyasan? Klik hier de tempelovernachting

Meer lezen over Geloven in Japan?

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant


Op reis met Jacq

Interesse in een maatwerk reis naar Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique of andere landen in Zuidelijk Afrika? Stel samen met mij jouw unieke droomreis samen.