December 2017. Shan State Myanmar.
Midden in de nacht gaat de telefoon
Ik lig al even in bed in mijn hotelkamer als ik word gebeld. De gids Tao. ‘Jacqueline; I have a present for you. Can I come over to your room and give it to you?". Ik krijg meteen visioenen van het cadeau dat ik om 1.00 uur 's nachts mag uitpakken en antwoord dat ik wel naar beneden kom.
Een half verlichte lobby
Beneden in de lobby is het schemerig. Alleen het grote aquarium in de hoek geeft wat licht. Tao zit in een zitje in de hoek. Vanuit mijn ooghoek zie ik een fles whisky die halfleeg op de tafel staat. Er komt een extra glas voor mij dat meteen wordt gevuld tot aan de rand. Helemaal fris is Tao niet meer aan zijn ogen te zien. Met een grote glimlach verwelkomt hij me. ‘I want to give you a special present, my dear friend’.
Nu zul je het krijgen.
Tao opent zijn tas en haalt er een wit pakje uit. Het is een T- shirt met op de voorkant een foto van Aung San Suu Kyi en de tekst We stand with you. Ik trek het T-shirt over mijn in de haast aangeschoten blouse aan. Tao is zichtbaar blij met deze actie. Zijn ogen glanzen nog meer. Hij tilt zijn T-shirt op en ontbloot zijn bovenlijf. Ik zie allemaal ronde littekens. "Cigarettes" zegt Tao.
De dagen daarvoor tijdens onze rondreis door Myanmar heeft Tao enthousiast verteld over zijn prachtige land, maar vragen over de politieke situatie en de Rohinya’s steeds op een galante manier met een grote glimlach vermeden. Te pijnlijk en ook te gevaarlijk denk ik nu. Tot dit late tijdstip .
Myanmar, zo geweldig mooi
Iedereen die in Myanmar is geweest is laaiend enthousiast over dit land. Prachtige natuur, bijzondere tempels, niet overladen met toeristen en met als absolute hoogtepunt de bevolking van Myanmar. Zelden ontmoette ik zulke vriendelijke mensen. Als het om good karma gaat, zoals mijn kinderen zeggen, dat je beloond wordt voor je vriendelijkheid en goede gedrag, dan denk je dat Myanmar alle geluk van de wereld moet hebben. Het tegendeel is waar. Myanmar gaat al jaren gebukt onder een militair regime. Myanmar heette vroeger Birma en was tot de onafhankelijkheid in 1948 een Britse kolonie.
Myanmar is rijk aan grondstoffen en vaak is dit het begin van alle ellende.
Geschiedenis en achtergrond
In 1962 werd Myanmar een militaire dictatuur toen generaal Ne Win een coup pleegde. In 1990 werden er voor het eerst verkiezingen uitgeschreven door de militaire junta die glansrijk gewonnen werden door Aung San Suu Kyi, (de dame van het T-shirt) met haar partij NLD, Nieuwe Liga voor Democratie. Helaas werd de verkiezingsuitslag van 1990 niet gerespecteerd, Aung San Suu Kyi werd onder huisarrest geplaatst. Pas na de verkiezingen in 2015 werd ze regeringsleider. Op de achtergrond hielden de militairen de touwtjes in handen. De belangrijke ministeries zoals Defensie, Binnenlandse Zaken, Migratie en Grensgebieden bleven in handen van de militairen. Het westen had veel commentaar op de manier waarop Aung San Suu Kyi omging met de Rohingya, de moslimminderheid in het westen van Myanmar.
Nobelprijs voor de vrede
Veel internationale stemmen waaronder Liliane Ploumen in Nederland vonden dat ze haar Nobelprijs voor de Vrede zou moeten inleveren omdat ze de andere kant op keek toen het leger de Rohingya op bloedige wijze verdreef naar Bangladesh. Tao noemt haar opstelling de kurkentrekker methode. Zij doet wat ze kan met kleine stapjes, als ze te snel gaat is alles verloren. Daar zit wat in, wij zijn in Nederland nogal snel van het vingertje. Hebben wij wel recht van spreken? Aung San Suu Kyi heeft bijna haar hele leven in huisarrest gezeten en kon zelfs haar ernstig zieke man voor hij overleed niet bezoeken uit angst dat zij nooit meer zou kunnen terugkeren naar haar vaderland. Op tweejarige leeftijd verloor ze haar vader, de onafhankelijkheidsstrijder Aung San die door zijn politieke tegenstanders werd doodgeschoten.
The Lady
The lady, zoals ze wordt genoemd in Myanmar, wordt op handen gedragen door de bevolking. Helaas is dit geen garantie voor een betere toekomst want de militairen hebben de verkiezingen die zij in 2020 won totaal genegeerd en haar weer onder huisarrest geplaatst en aangeklaagd voor verkiezingsfraude. Dat de militairen alleen maar gaan voor hun eigen grote economische belangen in alle grondstoffen mag duidelijk zijn. Terug bij af. De internationale gemeenschap kan weinig doen, sancties in VN-verband worden tegengehouden door Rusland en China. Met name China heeft grote belangen in Myanmar vanwege de strategische ligging van het land en de grondstoffen zoals olie, gas en jade. De bevolking is de dupe. Het is heel, heel triest.
De vraag die opkomt is of reizen naar Myanmar een goed idee is. Momenteel is het überhaupt niet mogelijk. Check sowieso altijd eerst de website Reisadviezen | Reizen | Nederlandwereldwijd.nl | Ministerie van Buitenlandse Zaken voor je op reis gaat.
Stel dat het wel mogelijk is naar Myanmar te reizen, zou je dan gaan?
Ik zie reizen als een manier om elkaar te leren kennen. Het vergroot wederzijds begrip voor elkaar. Isolatie is nooit goed. Door het bezoeken van het land kun je juist de lokale bevolking ondersteunen. Kies voor kleine familiehotels, eet in lokale restaurantjes. Toerisme zorgt op deze manier voor werkgelegenheid en inkomen voor diegenen die het goed kunnen gebruiken.
Ik hoop zo op betere tijden voor dit prachtige land. Daarom zet ik graag een paar mooie plekken van het geweldige Myanmar in de spotlights!
Lees hier over het mooiste van Myanmar
Tags
Myanmar, monniken, Boeddhisme, reizen naar Myanmar, tips
Wat is het toch leuk om jouw verhalen te lezen. Ik ben nu weer even aan het nagenieten van deze mooie Myanmar reis.
Wat hebben we genoten van dit prachtige land, van de lieve mensen, van het lekkere eten, van ons groepje en van jou!
We denken er nog vaak aan terug !
Veel plezier nu in Japan. Is ook een bijzonder land hè !
Lieve groet van John en van mij !!
Hee Angele, dank je wel. Ja nagenieten is ook zo mooi aan reizen. Myanmar was echt geweldig, zo verdrietig de huidige situatie voor de mensen daar.
Liefs terug voor jullie beiden.