mei 5, 2020

Alleen op reis, hoe zou dat zijn?

Herfst 2009, de gedachte sluimert al een tijdje. Hoe zou het zijn om helemaal alleen op reis te gaan? Momenten van rust en afzondering zijn redelijk schaars met vier kinderen. Afgezien van mijn studententijd ben ik eigenlijk nooit meer alleen geweest. Hoe zou het zijn om dit te doen?

Eenzaam en verloren

Kan ik mezelf staande houden, of ga ik mij eenzaam en verloren voelen? Hier kom ik alleen maar achter door het te doen; ‘the proof of the pudding is in the eating’ zeggen de Engelsen niet voor niets.  In 2010 hak ik de knoop door, ik ga drie weken in mijn eentje naar Zuid-Afrika.

Vier weken alleen in een trekkerstent?

Ik ken vrouwen die vier weken alleen op de fiets met een trekkerstentje door Europa trekken, maar ergens sluimeren de voorzichtige genen van mijn vader, dus ik kader mijn avontuur iets in.

Op naar Zuid Afrika

Vanuit Nederland boek ik al een hotel en een aantal excursies in Kaapstad. Ik plan een bezoek aan een leeuwenopvang in Bethlehem en maak afspraken om een weeshuis te bezoeken.  Zodra het instituut waar ik voor werk hoorde dat ik naar Zuid-Afrika ga, komt de vraag of ik kan bekijken of het weeshuis een geschikt stageadres is voor een Hogeschool in Zwolle. Dat wil ik zeker doen! Zo heb ik alvast een leuk programma voor mijzelf gemaakt en reis ik kriskras door het land.  De rest van de drie weken ligt redelijk open. Over mijn ervaringen lees je hier meer.

Alleen op reis, mijn leermomenten

1. Ups en downs

Zoals met alle reizen (en net zoals in het gewone leven) zijn er mooie momenten en minder mooie momenten. Soms is het heel leuk en soms heb ik minder naar mijn zin. Dat zit echt in mijzelf. En mooi inzicht; ik kan hier niemand de schuld van geven. De neiging die ik, moet ik helaas bekennen, nog wel eens had.

2. Onverwachte spontane ontmoetingen onderweg

Leuk zijn de onverwachte ontmoetingen. Als je alleen reist word je sowieso veel meer aangesproken en maak je makkelijker contact met anderen. Zo word ik in een restaurant een aantal keren spontaan uitgenodigd aan tafel bij onbekenden. Zo ontstaan de leukste ontmoetingen en hoor ik veel interessante verhalen over het land en hun persoonlijke geschiedenis. Ik denk even aan een ouder echtpaar in Kaapstad die mij uitgebreid vertellen over hun leven, werk en familie. Als ik met mijn gezin aan tafel had gezeten of met een vriendin was dit niet gebeurd.

3. Eenzame momenten op reis

Soms voel je je inderdaad alleen. Als ik op Signal Hill in mijn eentje sta met een meegebrachte fles champagne om de Sun down te bewonderen en ik het gelach en de gezelligheid om mijn heen hoor, overvalt me opeens een gevoel van heimwee naar huis. Dit is nu typisch een moment dat ik wil delen met anderen.

4. Meer zelfkennis

Ik leer mezelf beter kennen. De bovengenoemde moodswings kende ik al, maar ik ervaar ook dat ik erg makkelijk contact leg en als een spons alle nieuwe ervaringen opsnuif en ook, hoe ik hiervan geniet. Als het niet was bevallen was het ook een inzicht geweest, maar gelukkig is het niet het geval. En ik ben in staat om veel te regelen en merk dat ik me steeds krachtiger voel.

5. Dankbaarheid en liefde

Het klinkt misschien wat zwaar maar het is wel hoe ik het ervaar. Door de afstand voel ik een groot gevoel van dankbaarheid en liefde voor het thuisfront. Het is net of de afstand mij nog extra duidelijk maakt hoe fijn dit is.

6. Ultieme 'me-time'

Ik hoef met niemand rekening te houden. Ik doe precies de dingen waar ik van hou. Ik lig een dag in bad met een fles wijn, ik woon een kerkdienst bij in een township en ik rij paard over de Zuid Afrikaanse heuvels en ik ontmoet veel leuke en interessante mensen.

Alleen op reis, de opties!

Wat past bij jou? Ontdek het!

Denk erover na en bepaal wat bij je past. De rating gaat van veiligheid 1. naar avontuur 6.

1. Geheel verzorgd op pad

Boek een reis via een reisbureau en geniet van een weekje aan het strand in bijvoorbeeld Griekenland. Voel je Shirley Valentine. Alle tijd om heerlijk te bruinen en te lezen en even helemaal niets te moeten. Kleed je ’s avonds leuk aan en geniet van alles om je heen.

2. Boek een thema reis 

Bijvoorbeeld naar een yoga retreat in Thailand. Voordeel is dat je daar veel gelijkgestemden ontmoet. Elke dag is er een vast programma van yoga, massages en meditaties. De combinatie met gezond eten en absolute rust in een zen omgeving zorgen voor een gevoel van reborn. Lees hier over de Yoga reis mei 2023. Na zo’n verblijf kun je er weer een hele tijd tegen. Andere voorbeelden; leer windsurfen of neem deel aan een kookreis.

3. Lekker actief bezig, wandelen of fietsen

Boek een wandel of fietsreis. Overdag ben je de hele dag bezig. ’s Avonds zit je lekker voldaan aan het diner en kun je met groepsgenoten ontspannen. Deze reizen worden heel vaak geboekt door alleen-reizenden.

4. In een groep met vrijheid

Altijd al een keer naar Vietnam of Peru willen gaan? Boek een georganiseerde rondreis met een groep. Bij Djoser.nl zijn er veel klanten die dat doen. Je ervaart het gemak van geregeld vervoer en verblijf en voor de rest kun je doen wat je wilt. Als je behoefte hebt aan gezelligheid zoek je gezelschap op en als je alleen op pad wilt dan kan dat ook. Met name naar bijzondere bestemmingen is dit een super optie. Je hoeft zelf niets te regelen, wat heel erg fijn kan zijn. Je kunt op deze manier alle aandacht richten op het land, de cultuur en de omgeving. Uit ervaring kan ik zeggen dat het erg relaxed is, als er vervoer klaar staat bij aankomst op het vliegveld.

Besprongen door ruziënde taxi chauffeurs

Want aankomen met een jetlag, je totaal vreemd voelen en bijna besprongen worden door een horde ruziënde taxichauffeurs…. Er zijn dingen die ik graag aan mij voorbij laat gaan. Bij deze reizen kun je kiezen voor een kamer alleen of voor een kamer op indeling. Dit betekent dat je ingedeeld op de kamer bij iemand van hetzelfde geslacht, er zijn dan verder geen extra kosten aan verbonden.

5. Alleen op pad

Doe zoals ik en ga op alleen pad, maar regel van tevoren al een aantal zaken. De ideale combi van veiligheid en avontuur. Je kunt via internet veel zaken al boeken en regelen. En de voorpret is hier verzekerd. Lees reisblogs, kijk filmpjes op YouTube en zoek uit waar jij helemaal blij van wordt. Boek de vlucht, hotels en zelfs al excursies als je dit wilt.

6. Voor de echte dare devils

Ga in je eentje op pad, pak de fiets, camper of trein en go with the flow…. Misschien kun je er nog een leuk boek over schrijven.

Tags

alleen op reis, groepsreis, kaapstad, rondreis, solo, thuisfront, tips, Zuid Afrika

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant