december 5, 2018

Grote kans dat je rondreis door Namibië begint of eindigt in de hoofdstad Windhoek, met 322.000 inwoners de grootste stad van het land. Nu is Windhoek geen bruisende plaats, sterker nog, het is er best saai. Maar afhankelijk van je interesse kun je je er prima een dag vermaken. Het centrum is klein en doet Duits aan, het grootste deel van de inwoners van Windhoek woont buiten het centrum in de township Katutura. Lees hier de tips voor Windhoek.

Township Katutura

Wat een verschil met het centrum, deze enorme woonwijk met huizen en hutjes van plaatstaal, waar je maar kijkt. Ik ga op pad met Peter die zelf ook in deze wijk woont en vertelt over het ontstaan van de wijk in de jaren 60 van de vorige eeuw toen de Zuid-Afrikaanse overheersers apartheid instelden. De zwarte inwoners werden gedwongen hier te wonen, sterker nog; zelfs de verschillende bevolkingsgroepen werden gescheiden.

Trek naar de stad

Nu is het een township die steeds maar uitdijt. Inwoners vanuit heel Namibië trekken naar de stad voor werk en een beter bestaan. Er worden geïmproviseerde hutten en afdakjes aan de randen gecreëerd zonder sanitaire voorzieningen en elektriciteit. Een enorme uitdaging voor de regering. Andere delen zien er prima uit. Ik bezoek met Peter een markt en proef de lokale delicatesse, rupsen. Kan niet zeggen dat het mijn favoriete snack is, voedzaam schijnt het wel te zijn.

Bruisend, levendig en interessant, Katutura.

Boek hier de townshiptour

Het centrum van Windhoek

In het centrum van Windhoek vind je op loopafstand een aantal interessante gebouwen en bezienswaardigheden.

Genocide Memorial Standbeeld

Voor het fort Alte Feste, staat het Genocide Memorial-standbeeld, ter nagedachtenis aan de oorlog tegen de Duitse overheersers (1904-1907). Het is een beeld van een man en een vrouw, de gebroken kettingen staan symbool voor hun vrijheid. 

Adres: Robert Mugabe Avenue


Independence Memorial Museum

Noord-Koreaanse invloeden in Windhoek want het Independence Memorial Museum werd gebouwd met hulp uit Noord-Korea. Bij de ingang een groot standbeeld van oud-president Sam Nujoma en in het museum een overzicht van de geschiedenis van Namibië, van de Duitse kolonisatie en de overheersing door Zuid-Afrika tot en met de onafhankelijkheidsstrijd en de onafhankelijkheid in 1990. Ik bezocht het museum samen met grote groepen schoolkinderen  die les kregen over de geschiedenis. Vanaf het restaurant op de bovenste etage heb je een mooi uitzicht over de stad. Het museum is gratis toegankelijk.

Adres: Robert Mugabe Avenue

Christus Kirche


Tegenover het Independence Museum staat de Christuskirche (1910). Deze Lutherse kerk werd ontworpen door de Duitse architect Gottlieb Redecker. Ik ben deze kerk niet in geweest, maar in het straatbeeld van Windhoek is deze zandstenen kerk niet te missen.
Adres: Robert Mugabe Avenue

Taart eten bij Wecke & Voigt

Nog meer Duitse sferen; mocht je zin hebben in een Sachertorte und kaffee dan ben je hier aan het goede adres. Het bedrijf bestaat al sinds 1892. Na de koffie kun je hier prima shoppen.

Adres: Maerua Life Style Centre, Centaurus Street


Tintenpalast (Parlementsgebouw)

In dit gebouw in Windhoek zit het parlement van Namibië. Het Tintenpalast is ontworpen door de Duitse architect Gottlieb Redecker, die naam hebben we eerder gehoord; inderdaad, hij ontwierp ook de kerk.
Het gebouw werd geopend op 12april 1913. Als toespeling op het grote inktgebruik door de arbeiders in het gebouw, werd het "Tintenpalast" of "Inktpaleis" genoemd. Toen Namibië in 1990 onafhankelijk werd, werd het Tintenpalast de zetel van de Nationale Vergadering.

Adres: Love Street


Parliamentgardens

Parliament Gardens is een klein park in het centrum van Windhoek. Het ligt tussen het Tintenpalast en de Christuskirche. Het werd aangelegd in 1932 en werd eerder aangeduid als de Tintenpalast-tuinen. De huidige naam kregen de tuinen na de Namibische onafhankelijkheid in 1990.
Hier vind je het eerste onafhankelijkheidsmonument van Namibië: een brons gesmeed standbeeld van de Herero-leider Hosea Kutako. 

Gibeon Meteoriet

Midden in het centrum in Post Mall Street zie je delen van de Gibeon meteoriet die in de prehistorie in Namibië is gevallen. De naam ontleent de meteroriet aan de vindplaats; de stad Gibeon.
Adres: Post Mall Street


Namibia Crafts Centre

Overdekte markt met lokale handgemaakte spullen, leuk om te bekijken, of om de laatste souvernirs te scoren.
Adres: 40 Talstreet 

Joe's beer house

Beter kun je een bezoek aan Windhoek niet afsluiten. Strak georganiseerd, dus ook geschikt voor een groter gezelschap, dit restaurant waar je heerlijk kunt eten. Van vegetarisch tot bijzondere vleessoorten zoals Kudu en Struisvogel. En veel koud bier uiteraard!

Adres: 160 Nelson Mandele Avenue

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant