december 6, 2021

De Wild Coast is wild en wonderschoon tegelijk

Mijn zoon stuurt me een film van de Wild Coast. Ik herken het meteen; de kustlijn met de bomen tot vlak bij het water, de riviermondingen, de kliffen en de heuvels, de verlaten stranden en de typische koeien met hun enorme puntige hoorns, de geitenkuddes en de ronde gekleurde Xhosahuisjes.  Onder water prachtige beelden van indrukwekkende walvissen, spelend en duikend aan de oppervlakte.

De walvissen paren en baren hier

 Ik heb de walvissen hier nooit met eigen ogen gezien, maar ik weet dat ze elk jaar op deze plek komen vanuit het Zuidpoolgebied om te paren en te baren. Slimme beesten, ze weten waar ze moeten zijn!  De prachtige film is van een milieuorganisatie en heeft een duidelijke boodschap. Laat Shell hier alsjeblieft geen seismologisch onderzoek doen om te onderzoeken of er olie zit in de wateren voor de kust.  Helaas, ondanks de protesten van de milieugroepen die de gevolgen hiervan vrezen voor dit unieke, bijzondere gebied is de toestemming door de rechter verleend (dec 2021).

Waar komt de naam Wild Coast vandaan?

Als er een bestemming is die ik in mijn hart heb gesloten, dan is het wel dit deel van Zuid-Afrika. De naam kreeg het gebied vanwege de vele schipbreuken die hier vroeger waren, maar Wild in de zin van puur en ongerept is zeker ook van toepassing. De Wild Coast ligt in de Oostkaap in Zuid-Afrika, tussen de Westkaap en Kwazulu Natal, ten noorden van East Londen.

Excentrische ligging

Het is op toeristisch gebied redelijk onbekend, dat heeft zeker met de ligging te maken. Maar als je even doorzet dan word je absoluut beloond voor je inspanning. Ik bezoek de Wild Coast samen met mijn zoon ter afsluiting van zijn stage in een lodge in Stellenbosch. We rijden vanuit Stellenbosch naar de Wild Coast. Vandaaruit vliegen we vanuit East Londen terug naar Kaapstad.

De route van de Kaap naar de Wild Coast

De route is echt een aanrader.  We bezoeken Knysna, Addo Elephant Park, Grahamstown en rijden via East Londen via de N2 naar Port St Johns en Coffee Bay in de Wild Coast. Deze plaatsen zijn nog het beste te bereiken, naar veel andere plaatsen in de Wild Coast gaat geen verharde weg. Ook hier is wild van toepassing.

Niet aangeharkt

Verwacht geen aangeharkte plaatsen hier, de wegen zijn modderig, vol met gaten, overstekende koeien en je moet af en toe omlopen vanwege een rivier. En oké ik weet het, het klinkt als een cliché maar het is gewoon echt waar; de natuur is prachtig en indrukwekkend. De mensen die we tegenkwamen onvergetelijk. Als de naam Wild Coast valt dan kijken we elkaar aan, de beste reis die we maakten.

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant