• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Europa
  • /
  • Lecce Italië , pracht en praal en een pasticciotto
november 1, 2021

Lecce groetjes van Jacq


Museum of levendige vibe

Je hebt steden die heel mooi zijn, maar aandoen als een museum. Prachtige oude gebouwen, maar zonder sprankeling. Je hebt steden die niet op de lijst van de mooiste stadjes staan, maar wel een gave levendige vibe hebben. Voor de schoonheid hoef je er niet persé te zijn, maar je vindt er gezelligheid en veel leuke adresjes om te eten en te drinken.

Lecce, de ideale combi vind je hier!

Ik heb de ideale combi van bovenstaande steden gevonden: Lecce in Puglia. Een prachtige stad met geweldig gedecoreerde barokke gebouwen, indrukwekkende gevels, een amfitheater midden in de stad en daarnaast de losse sfeer van een studentenstad met terrasjes, leuke eettentjes en bijzondere winkeltjes. Een echte must see!

Wat je zeker wilt zien in Lecce

Piazza Sant’Oronzo

Meestal ga ik in een stad als eerste even langs de tourist information. Je krijgt een kaart van de stad en heb meteen zicht op de highlights. In Lecce sla je meerdere vliegen in één klap want de tourist information is gevestigd in een geweldig gebouw.

De tourist info van Lecce 

Kijk zodra je binnenstapt meteen omhoog:  nergens ter wereld een VVV  met zo’n uniek plafond met oude fresco’s. Het is bovendien gevestigd op het Piazza Sant’Oronzo waar je het indrukwekkende Romeinse amfitheater vindt. Gewoon midden in de stad. Op het plein staat op een eeuwenoude zuil ook een standbeeld van de heilige Oronzo, de naamgever van dit plein, als dank voor zijn inspanningen om de pest uit Lecce te krijgen. De zuil markeerde het einde van de Via Appia in de Romeinse tijd.

Piazza del Duomo

Vanuit het Piazza Sant’Oronzo loop je in een paar minuten naar het Piazza del Duomo. Hier staan een klokkentoren, het seminarie en de niet te missen Duomo zelf. Op dit plein kun je bij een andere tourist office ook een passe-partout kopen waarmee je toegang hebt tot alle belangrijke kerken in Lecce. Deze pas kost 9 euro en je kunt ermee naar de Duomo, de Santa Croce, de San Matteo en de Santa Chiara kerk.

App downloaden

En de te downloaden app LeccEcclesiase is er om het gemak compleet te maken. Terwijl je rondloopt krijg je uitleg over de buitenkant en de binnenkant en het interieur van de kerken en hoor je alle ins en outs over deze parels van de barok.

Parel van Barok

Want dat is Lecce! Parel van Barok. Overal waar je kijkt, of het nu op de bekende pleinen is of in een achterafstraatje, het is een en al Barok pracht en praal. Zoveel versierselen, prachtige gevels met engelen, bloemen, zuilen en dieren. Je kijkt je echt de ogen uit. De barok kwam aan het begin van de 17e eeuw in Italië tot ontwikkeling en duurde tot in de eerste helft van de 18e eeuw. Het kenmerkt zich door een overdaad van vorm en heftigheid van gevoelsuitdrukking. De emotie van de figuren moest het religieuze vuur aanwakkeren bij de bevolking. In de bouwkunst zie je vooral het gebruik van dieptewerking met perspectieven, rijk en weelderig materiaalgebruik en de vele versieringen. 


Santa Croce

Het absolute hoogtepunt in de stad is de basiliek Santa Croce. Je kunt echt werkelijk uren buiten staan kijken naar de gevel. Elke keer ontdek je weer nieuwe details. De architecten Gabriele Riccardi, Cesare Penna en Giuseppe Zimbalo hebben zichzelf ook afgebeeld op de gevel. Dit grappige weetje komt dan weer vanuit de app.

Lecce studentenstad

Na al deze historische pracht en praal is er niets zo fijn als op een terrasje neer te strijken en te genieten van een hapje en een drankje. Ook een voordeel van een studentenstad.

Pasticciotto

De specialiteit van Lecce mag natuurlijk niet ongenoemd blijven. De wereldberoemde pasticciotto. Dit gebakje bestaat al sinds 1745 en is volgens de Lecce kenners een absolute aanrader. Het is een cakeje gevuld met gele room. Wel lekker maar ook erg zoet. Ik kan niet zeggen dat ik het persé nog een keer wil eten, maar we kunnen er wel over mee praten… 

Specialiteit van Lecce; fave e cicoria

Naast deze zoetigheid vind je in Lecce veel vegetarische en vegan gerechten. Een specialiteit uit de streek is fave e cicoria. Puree van bonen met bittere groenten cicoria. Heerlijk! Dit at ik bij Enogastronomia Povero aan de Via Rubichi 4.

Ook nog leuk om te bekijken

Castello Carlo V. 

Geen barok hier maar een kasteel uit de 12 eeuw met imposante muren. Je kunt er doorheen lopen en een van de vele wisselende tentoonstellingen bezoeken die hier zijn ingericht.

Cimitero storico di Lecce

Indrukwekkende graven en tombes, sommige zo groot als een woonhuis. Net buiten het historische centrum van Lecce.


 


Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant