december 18, 2021

New York, the city that never sleeps

1986, voor de eerste keer in New York

‘No problem, I will fix it.’ De receptionist pakt een vijl uit een la en begint de sleutel te bewerken. ‘Try again.’ Uitdrukkingsloos geeft hij de sleutel terug, de ogen meteen weer gericht op de krant voor hem. Verbaasd over zijn reactie kijk ik hem aan; het is hier blijkbaar heel gewoon dat de sleutel van de hotelkamer niet past. Ik dacht dat hij ons een verkeerde sleutel had meegegeven.

Schieten op de gang

Het is die nacht erg onrustig op onze gang op en ik hoor alles; slaande deuren, schreeuwende mensen en gebonk op de deur naast ons. Ik hoor zelfs schoten, maar dat kan ook de spanning zijn.

De stad voelt onveilig

Hoe graag we ook de Big Apple willen zien op onze rondreis door de Verenigde Staten, begin jaren 80, ik voel me niet echt op mijn gemak in New York. Ik vermoed dat ik iets te gevoelig ben voor alle waarschuwingen die we meekregen over de gevaren van de stad en bepaalde wijken. Dan helpt zo’n ontvangst in het hotel ook niet mee.

Junks in het toilet

In de metro zit ik gespannen om me heen te kijken of er geen verdachte dingen gebeuren. Mijn hart slaat over als ik de deur van het toilet in het Port Authority Bus Terminal opendoe en de junks mij tandeloos aankijken, sommigen met de naald nog in de arm. De stad voelt onveilig, en is ook duur.

Creepy hotel

Om geld te besparen slapen we in het creepy budget hotel in 52th Street, maar ook zonder dat we gekke dingen doen zijn we in drie dagen al bijna door al ons geld heen. Met veel pijn en moeite kunnen we de bank in Nederland bereiken en lukt het extra geld over te boeken. Yeah, de New York dollar is niet te vergelijken met de gewone Amerikaanse dollar, daar zijn we inmiddels achter. New York is geweldig, maar dan moet je wel wat money to spend hebben.

Minder misdaad in New York

Bij volgende bezoeken aan de stad vele jaren later ervaar ik een verschil. Ik heb meer geld te besteden, maar dat is niet de enige reden dat ik me anders voel. De harde cijfers onderbouwen mijn intuïtie: New York is sinds de jaren 90 veiliger geworden. NYC werd financieel geholpen en de misdaadcijfers daalden aanzienlijk. De stad werd aantrekkelijker en het aantal toeristen vervijfvoudigde.

Veiligste stad van de VS

Sterker nog, New York staat bekend als één van de veiligste steden van de Verenigde Staten, en is een van de meest populaire reisbestemmingen ter wereld geworden.

Ik snap dat helemaal. Hier zou ik willen wonen, studeren en werken als ik nog wat jonger was. The city that never sleeps…

sky-line-Manattan

Wat doen in New York?

Bezoek je New York dat zijn er ontelbaar veel gave dingen die je kunt zien en doen. Denk aan Trees die hier zich al bijna 60 jaar weet te vermaken. Alles is afhankelijk van de tijd die je hebt en je interesses natuurlijk.

De bekende highlights zoals Times Square, Vrijheidsbeeld en Empire State Building.

Waarschijnlijk wil je het vrijheidsbeeld zien, over Times Square lopen en genieten van het uitzicht over de stad vanaf het Empire State Building. Maar de charme zit ook tal van andere plekken. Daarom hieronder mijn persoonlijke tips, maar dat niet alleen. Lees hier de tips van Trees (80), een Nederlandse die jaren in New York woonde en nog zeker drie maanden per jaar terugkomt. En ook die van Sam (20) die hier een jaar studeerde. Voor elk wat wils.

New York

Jacq’s persoonlijke top 10 van New York

1. Het 9/11 monument en museum. 

Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001. Zo verdrietig en aangrijpend. Ik weet nog exact waar ik stond toen ik van de aanslagen hoorde, zoals bijna iedereen.

 Het monument is buiten en dat is vrij toegankelijk. Je ziet twee grote waterbakken die staan op de oorspronkelijke plek van de twin Towers. De namen van de bijna 3000 slachtoffers staan in brons gegraveerd rond de waterbakken.

9/11 monument
monument 9/11


Het museum dat ondergronds is staat en ligt vol met voorwerpen die met de aanslagen te maken hadden, zoals een verschroeide brandweerwagen. Ook zijn er resten zien van de Twin Towers. Wat mij het meest raakte, waren de opgenomen voicemailberichten van de slachtoffers die ze in hun laatste minuten stuurden. “Er zitten kapers in het vliegtuig, ik denk niet dat ik nog thuiskom, ik hou heel veel van je”. Neem vooral de tijd om het museum te ervaren. Dit is geen plek voor een bliksembezoek.

2. Fietsen over de Brooklyn Bridge.

Afhankelijk van de tijd die je hebt is het sowieso een aanrader om tijdens de eerste dagen van je bezoek aan de stad te beginnen met een (fiets) tour. Je bekijkt de stad van een heel andere kant. Fietsen geeft mij een gevoel van vrijheid en het fietsen over deze brug helemaal. Je kunt ook kiezen voor een fietstocht onder leiding van een Nederlandse gids.

Boek hier tours in New York City.

3. Bezoek aan Central Park.

 Het heet park maar vergis je niet, het lijkt niet op een gemiddeld stadspark zoals wij dat kennen. Het is groot en je vindt er zelfs watervallen, sportvelden en zelfs een dierentuin. Wij fietsten door heen, dat kan prima want er zijn veel fietspaden. Er zijn meerdere bijzondere plekken, maar je moet keuzes maken in deze stad.

We waren bij de Strawberry Fields, het gedenkteken in het park op de plek waar John Lennon graag kwam. Lennon woonde in de Dakota Building aan het park en voor zijn huis werd hij daar op 8 december 1980 doodgeschoten door een verbitterde fan.

The Boathouse

www.thecentralparkboathouse.com.

Wil je iets bijzonders, strijk dan hier neer. Echt leuk. Uitzicht met bootjes op de achtergrond in de vijver terwijl je geniet van een heerlijke brunch. Als ik echt veel geld had, zou ik hier aan het park een huis kopen.

4. Swingen in Harlem

Op zondag een gospeldienst bijwonen in een kerk in Harlem is echt een bijzondere ervaring Je kunt een tour boeken, maar als je ruim voor aanvang van de dienst aanwezig bent en vraagt of je binnen mag en ook de hele dienst blijft, dan kan dat prima. Sterker nog, we werden echt verwelkomd. Na afloop hebben we met een aantal mensen nagepraat. En het klopt wat Trees zegt, overal in New York heb je snel contact en zijn mensen geïnteresseerd, tenminste zo komt het over. Na de kerkdienst hebben we rondgewandeld in Harlem, de wijk waar ik in 1986 zo voor gewaarschuwd werd. Daar kan ik me nu niets meer bij voorstellen.

Bijzonder eten kun je ook in Harlem. Trees had ooit een afscheidsetentje bij de Red Rooster, wij zitten bij Sylvia’s soulfood. Het eten is redelijk eenvoudig maar de entourage is geweldig. Want plotseling verschijnt daar Sylvia zelf. Die al zingend- wat een stem- ons en de gasten welkom heet en daarna voor ons zingt. Geweldige sfeer.

5. Meatpacking District

 De naam spreekt mij als vegetariër niet zo aan, maar de sfeer in de kleine wijk is absoluut top. Je ziet het oude industriële verleden van de wijk met de oude fabrieken getransformeerd in hippe hotspots. Veel leuke restaurantjes en cafés, waar de oude ijzeren balken zichtbaar zijn. Ik hou ervan!  Hier ligt ook Chelsea Market, een tot foodhall omgebouwde koekjesfabriek, waar je je ogen uitkijkt bij de verschillende stalletjes.

6. High Line Park

 In het Meatpacking District ligt ook de High Line Park, een park aangelegd op verhoogde oude treinrails. In de jaren 30 werd de trein gebruikt om allerlei producten te vervoeren, maar dat werd later vervangen door wegvervoer, vandaar dat de rails overbodig waren.

Het park met een lengte van 2,3 kilometer ligt midden in Manhattan en is supermooi aangelegd. Perfect voor een wandeling. Je loopt ook zo naar het Whitney museum, genoemd naar de oprichtster Gertrude Vanderbilt Whitney. Een museum met Amerikaanse moderne kunst uit de twintigste eeuw. Niet alleen schilderijen, maar ook film, video’s en beeldhouwwerken. Genieten vooral van het uitzicht op het dakterras hier.

Bestel je kaart hier

8. Boottocht naar het Statue of Liberty & Ellis Island

De boot vertrekt vanaf Battery Park. Ellis Island geeft een prachtig beeld van de immigratie in New York; bevolkingsgroepen uit alle delen van de hele wereld die naar de stad kwamen. Er zijn mooie foto’s te zien van families die alles achterlieten om naar de ‘nieuwe wereld’ te komen. Wat een helden! En dan ben ik al bang als een hotelsleutel niet past. Het nabijgelegen vrijheidsbeeld kent iedereen. Het werd in 1886 door Frankrijk aan de VS geschonken ter ere van het eeuwfeest van de Onafhankelijkheidsverklaring.

9. MOMA

Het Metropolitan Museum of Art (81st & Fifth) is wereldberoemd. Want MOMA is een van de meest toonaangevende musea voor moderne en hedendaagse kunst. Denk aan Picasso, Pollock en Warhol.

Bestel je ticket hier

10. Grand Central Terminal

Dit grootste treinstation van de wereld uit 1913 is een wereld op zich met 60 winkels, 35 restaurants en zelfs een markt. De stationshal is prachtig. Vergeet vooral niet omhoog te kijken en het plafond te bewonderen. Elke vrijdag om 12.30 is er een gratis tour van 1,5 uur. Heel uniek in de duurste stad van de Verenigde Staten.

Jacq's hotel tip in New York

Soho Grand Hotel Oké het is luxe en niet heel goedkoop, maar wat is dit een gaaf hotel. Het ligt in de chique wijk SoHo, dicht bij galeries, designwinkels en populaire restaurants. Het leukst vond ik nog de sfeer in de Club Room, de Grand Bar en de Lounge. Perfect.

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant


Op reis met Jacq

Interesse in een maatwerk reis naar Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique of andere landen in Zuidelijk Afrika? Stel samen met mij jouw unieke droomreis samen.