februari 11, 2023

De Serengeti in Tanzania heeft voor mij een magische klank. Een uitgestrekt gebied met prachtige natuur en wilde dieren in hun natuurlijke habitat. Ik denk aan de geweldige natuurdocumentaires die David Attenborough, met zijn unieke imposante stem, hier maakte. De indrukwekkende opnames van dieren, die je volgt vanaf hun geboorte, met alle ontberingen en gruwelen die horen bij het leven in de wildernis. Overleven en “the circle of life”. De grote trek en "The Lion King" in het echt.

Verschillende landschappen in de Serengeti

De Serengeti is een uitgestrekte savanne van ongeveer 30.000 vierkante kilometer-dat is ongeveer zo groot als België-met verschillende ecosystemen, variërend van open graslanden tot bosrijke gebieden. Het landschap bezaaid met acacia's en rotsformaties, en dieren in overvloed.

Big Five in de Serengeti

Niet alleen de "Big Five" - leeuwen, olifanten, buffels, luipaarden en neushoorns-, maar ook een breed scala aan andere dieren waaronder giraffen, krokodillen, hyena's, cheeta's en talloze vogelsoorten. En de nijlpaarden niet te vergeten. Je ruikt ze vaak al voordat je ze ziet.

Lekker scheten op elkaar

Helemaal gaaf is de nijpaarden poel waar de rondslingerende poep voor een spetterend schouwspel zorgt. Het onafgebroken winden en scheten van de hippo's wordt veroorzaakt door het feit dat hun eten maar voor een deel verteerd wordt en er veel methaangas geproduceerd wordt. Lekker bovenop elkaar en stinken maar, het lijkt of ze niets liever doen.

Geen garantie in de Serengeti

Dieren in overvloed maar er is natuurlijk geen garantie dat je ze ook daadwerkelijk allemaal ziet. De laatste keer was ik er in januari 2024.  De natuur was prachtig groen door de vele regen, maar veel kleine wegen waren moeilijk begaanbaar door de vele modder.

Vast zitten in de modder kan ook

We kwamen vast te zitten en veel dieren waren minder goed zichtbaar door de dichte groene begroeiing, terwijl we een jaar eerder, in dezelfde periode verrast werden op een groep leeuwen zonnend op de rotsen en een luipaard op twee meter afstand van de truck. Zoals onze chauffeur dan zegt; "het is geen dierentuin".  Geen garantie dus.

Beste reistijd Serengeti

De periode tussen juni en september lijkt vaak de beste tijd om de Serengeti te bezoeken.  Dit is het droge seizoen, waardoor je de dieren gemakkelijker kunt spotten omdat ze zich dan rond waterbronnen verzamelen. Bovendien is de vegetatie minder dicht, en heb je beter zicht!

Toegangspoorten in de Serengeti

Het park heeft meerdere toegangspoorten, waarvan de belangrijkste de Seronera-toegangspoort, de Naabi Hill-toegangspoort, de Lobo-toegangspoort en de Klein's Gate-toegangspoort zijn. De vele overblijfselen van buffels markeren de poorten. Een leuk fotomoment voordat we het park inrijden.

Let op bij het uitstappen

Zomaar uitstappen in het park is geen goed plan. Het kan wel op aangegeven plaatsen en vanzelfsprekend zijn ook de overnachtingsplekken in de Serengeti veilig. Er zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden, variërend van luxe lodges tot eenvoudige kampeerfaciliteiten. Enkele van de populaire accommodaties in het park zijn:

Serengeti Serena Safari Lodge: Een luxe lodge met een prachtig uitzicht op de omgeving en 

Serengeti Sametu Camp  en het Serengeti Pioneer Camp, een stijlvol tentenkamp in the style van " Out of Africa".

Wil je luxe kies dan voor The Four Seasons of Mara under Canvas. Deze laatste is een tijdelijk camp en wordt in de zomermaanden hier speciaal opgebouwd. Dat gebeurt vaker in de Serengeti, kampen die hier alleen in de zomermaanden zijn, om optimaal het wild te spotten. Denk niet dat het persé primitief hoeft te zijn, verblijf je hier dan ontbreekt het je aan niets.

Uitgestrekte Savanne

Het meest bekend is de Serengeti om zijn epische migratie van wilde dieren. De migratiekudde bestaat voornamelijk uit wildebeesten (gnoes), zebra’s en gazellen die het hele jaar op zoek zijn naar vers grasland.

Grote trek de jaarlijkse migratie

Deze jaarlijkse migratie van de meer dan 2 miljoen hoefdieren door het Serengeti ecosysteem is ongetwijfeld een van de grootste natuurspektakels van Afrika. Door de wereldwijde klimaatveranderingen verschilt het jaarlijkse patroon nogal, maar over het algemeen kun je uitgaan van dit patroon.

De grote trek over het jaar


Januari - Maart: Kalvering in het Zuiden

  • De migratie begint in het zuiden van de Serengeti, in het Ndutu-gebied.
  • Grote kuddes gnoes, zebra's en gazelles verzamelen zich hier om te kalveren, omdat het gras in deze regio overvloedig is vanwege de regenperiode.

April - Mei: Noordwaartse beweging

  • Na de regenperiode trekken de kuddes langzaam naar het noorden, richting de centrale Serengeti.
  • De kuddes zoeken naar vers gras en waterbronnen terwijl ze zich verplaatsen

Juni: Centrale Serengeti

  • De kuddes bevinden zich nu in het centrale deel van de Serengeti, waar ze zich blijven voeden met graslanden en zich voorbereiden op de volgende fase van de migratie.

Juli - Oktober: Mara-rivieroversteek

  • Dit is vaak het meest spectaculaire deel van de migratie, waar de kuddes de Mara-rivier oversteken vanuit de Serengeti naar het Maasai Mara-reservaat in Kenia.
  • Het oversteken kan gevaarlijk zijn vanwege krokodillen en roofdieren, wat leidt tot dramatische taferelen. Dit beeld kennen we van de natuurreportages van de eerder genoemde David Attenborough.

November - December: Terug naar het zuiden

  • Na het oversteken van de rivier, trekken de kuddes terug naar het zuiden van de Serengeti.
  • Ze volgen de regens en zoeken naar nieuwe graslanden voor voeding.

Kortom, de Serengeti is schitterend! Ontdek de Serengeti tijdens een gamedrive of als je werkelijk iets unieks wilt doen, boek dan een ballonsafari. Het is één van de indrukwekkendste dingen die ik gedaan heb.

De Serengeti vanuit de lucht bekijken? Lees verder over een ballonvaart over dit unieke gebied.

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant