• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Azië
  • /
  • Nakasendo route, wandelen van Magome naar Tsumago
april 1, 2022

Wandelen door de Kiso vallei van Magome naar Tsumago

We hebben in de steden van Japan al heel wat kilometers te voet afgelegd, maar van een echte wandeling in de natuur is het nog niet gekomen. Tot nu, we gaan wandelen door de Kiso vallei van Magome naar Tsumago over de eeuwenoude Nakasendo route, de handelsweg die tijdens de Edo-periode Tokyo (Edo) en Kyoto met elkaar verbond. Magome en Tsumago zijn allebei handelsposten langs de ‘weg door de centrale bergen’, zoals de Nakasendo route ook wel genoemd werd. 

In het spoor van de samurai en kooplieden

Wandelen door dichte bossen over smalle paadjes, in het spoor van de keizers, samoerai en kooplieden. Met een beetje fantasie zie ik ze hier lopen. Terug in de tijd, de Edo tijd die duurde van 1603 tot 1868 en waarbij Japan afgesloten was van de rest van de wereld; de sakodu. Alleen de Nederlanders was het nog toegestaan handel te drijven vanaf Deshima, een eiland voor de kust van Nagasaki.

Edo tijdperk in Japan

Aan het begin van de Edo periode werd Japan geregeerd door shogun ( Japans opperbevelhebber) Tokugawa Ieyasu die er strikte regels op na hield. De Japanse maatschappij werd ingedeeld in vier standen; samoerai, boer, ambachtsman en koopman. Een periode van rust en stabiliteit en dat bleek een goede basis voor de ontwikkeling van kunst en cultuur, vergelijkbaar met de gouden eeuw in Nederland. De Ukiyo-e zijn bekende houtsnedes uit deze tijd.

Magome

We vertrekken vanuit Takayama met de trein en komen na een uur aan in  Nakatsugawa station. Met de bus zijn we vervolgens zo in Magome.  

Terug in de tijd, dat is het gevoel als we aankomen in Magome. Houten gebouwen uit vervlogen tijden aan een smalle geplaveide straat met stromend water dat in een geul langs de beide kanten van de weg loopt. Geen uitbundige reclameborden, geen verlichte etalages. Echt authentiek blijkt het niet te zijn; een brand verwoeste Magome in 1915 waarna het herbouwd werd. Maar mooi is het. Auto's zijn verboden, we slenteren op ons gemak door de smalle straatjes langs de winkeltjes en restaurantjes.   

Overnachten in een minshuku

We overnachten in een minshuku, een soort bed & breakfast. Een traditioneel  houten gebouw wat me doet denken aan de tempelovernachting in Koyasan. We eten de traditionele maaltijd weer aan een laag tafeltje en 's avonds wordt de futon op de tatami matten uitgerold. Ik vind het geweldig, reisgenoot J. gaat hier niet aan wennen.


Wandelen over smalle paadjes langs watervallen

We hebben geluk, het weer  is prachtig als we op pad gaan. We geven onze bagage af bij het Tourism Centre, waar ze het doorsturen naar Tsumago. Daar hoef je je in Japan geen zorgen om te maken, de treinen rijden op tijd en de bagage komt aan. Onze wandeling over het oude Nakasendo wandelpad kan beginnen. Acht kilometer, -een kleine drie uur, de routebordjes volgen-, dat moet te doen zijn. De dame van het Tourism Centre stelde ons nog gerust, deze route loopt wat meer bergafwaarts. Dat zijn de betere teksten als je op pad gaat.

Ik overdrijf niet, het is werkelijk prachtig. We lopen door dichte bossen, langs watervallen, over houten loopbruggen en kleine paadjes met alleen het geluid van de vogels op de achtergrond.  Sprookjesachtig mooi. 

Bellen voor de beren

Het schijnt dat er hier beren zijn, we komen regelmatig een bel tegen om de beren te verjagen. Ik geef elke bel een flinke slinger, dit soort dingen moet je serieus nemen. 

Thee onderweg

Tijd voor de eerste stop. We komen bij een groot houten gebouw waar een  alleraardigste man ons ontvangt  met thee. Hij vertelt dat hij vrijwilliger is in deze oude boerderij waar de tijd lijkt stil te staan. Trots laat hij ons een foto zien van Joanna Lumley, ze was hier voor een reisprogramma. Nu weten we het zeker, we zitten op een van de mooiste plekken.

Tsumago

Na ruim drie uur komen we aan in Tsumago. Onderweg zijn we niemand tegengekomen, behalve een Belgisch echtpaar. Tsumago vind ik nog mooier dan Magome. Prachtige -echt oude- gebouwen en ook hier weer de hele plaats autovrij. Veel paarden van stro hier, het blijkt het symbool van de streek te zijn. We lopen nog langs de boeddhistische Kotoku tempel, het is hier prachtig. Ik had hier wel willen overnachten maar we gaan door naar Tokyo. Op naar de volgende tegenstelling van Japan, van het platteland naar de stad. 

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant