april 12, 2022

Antwerpen buitenland op steenworp afstand, de leukste tips voor een citytrip

"Je hebt Antwerpen en de rest is parking"

Bourgondisch, leuke pleintjes, lekkere garnalenkroketjes, speciale winkels en aardige Belgen. Dat is mijn beeld. De Belgische Djoser gasten waar ik regelmatig mee op reis ga en die niet uit Antwerpen komen hebben zo hun eigen ideeën over de Antwerpenaar. ‘Dikke nek”. Ietwat arrogant. Ooit zei de cabaretier Alex Agnew: “Je hebt Antwerpen en de rest is parking”. Ja, daar maak je je niet heel populair mee bij de rest van de Belgen.

Ik, Antwerpen en de jaren

Deze discussie staat ver van mij af. Ik hou van België en zeker van Antwerpen. Tijdens het weekendje weg met mijn jongste dochter zie ik mijzelf in Antwerpen door de jaren heen. Als student in Breda regelmatig even naar Antwerpen. Met weinig geld op zoek naar een goedkoop hotel. Dat werd kamerverhuur Appelmans, wat een hotel voor enkele spannende uurtjes bleek te zijn, compleet met afneembare plastic hoezen op het bed en tijgerprint op de muur. Het interview voor de BRT-radio over mijn afstudeerscriptie. De enige keer dat mijn ouders langskwamen in Breda, samen naar de zondagse vogeltjesmarkt, ik alleen op de achterbank, onwennig zonder de drie jongere zussen. De markt met vogels in alle soorten en maten en de hokken afgeladen met zielige puppy’s en kittens. Dansen in café Beveren waar het orgel werd afgewisseld met de Jukebox.

 Later met de business club op citytrip. Bourgondisch eten in een Middeleeuwse setting en overnachten in het Hilton Hotel hartje stad. Andere tijden, ander budget.

Eten, shoppen en schone dingen zien

Nu met de jongste dochter overnachten we in een centraal gelegen middenklasse hotel en ligt de focus op eten, shoppen en mooie dingen bekijken. In die volgorde.

Mijn favoriete hotel in Antwerpen is  Hotel 'T Sandt. Super sfeervol en leuk ingericht. In het centrum van Antwerpen, wat wil een mens nog meer?

Als je iets minder wilt uitgeven aan de overnachting dan is  A-Stay ook een aanrader.. Andere leuke hotels: Pilar en Radisson Blue Astrid Hotel

Antwerpen, de leukste tips voor een citytrip

1. Kom met de trein

 De ring van Antwerpen kan nogal druk zijn en vanaf het centraal station ben je overal dichtbij en hoef je je niet druk te maken om het parkeren. Bovendien is het station van Antwerpen een plaatje. Kom je wel met de auto, denk er dan aan dat in de kern van de stad en op de linkeroever een lage-emissiezone van kracht is. Boek hier de treinreis.

2 Ga fietsen en wandelen

In Antwerpen zelf is alles prima te voet te doen. En er is ook een voetgangersbewegwijzering die je door de stad en de verschillende wijken loodst.

Een fietstocht vind ik altijd een aanrader om een stad te verkennen. Boek hier alvast je tour voor Antwerpen.

Baja Bikes banner algemeen 468x60

Ook is er een gratis app, Routeyouapp waarmee je gebruik maakt van uitgestippelde fiets-en wandelroutes.

3. Geniet van heerlijk eten

Wil je echt bijzonder eten dan hebben wij een paar adressen. Allereerst The Jane. Een sterrenrestaurant. Gevestigd in een prachtig pand aan het Paradeplein. Let op dat je op tijd reserveert. Wij stonden twee maanden op de wachtlijst maar konden gelukkig een plaats krijgen voor de lunch.

Toprestaurants in Antwerpen

Ook een echte aanrader volgens dit culinaire duo; Bun aan de Volksstraat. De tijden van last minute ergens spontaan aanschuiven zijn ook hier definitief voorbij. Reserveren dus. Wij kozen voor à la carte, maar je kunt ook kiezen uit diverse menu’s. Aparte smaak combinaties; in het Twents is apart niet persé’ positief, maar hier is dat wel zo bedoeld. Aziatische smaakbeleving en aardige bediening.

Restaurant The Jane   Paradeplein 1 2018 Antwerpen

Bún   Volksstaat 43 2000 Antwerpen

Leuke hippe restaurants in Antwerpen

Roest  Roest ligt in Het Eilandje en je kijkt hier op het MAS, het museum aan de Schelde. Lekkere salades, pasta’s in een mooi decor. Roest; Sint-Aldegondiskaai 64 2000 Antwerpen

Butchers Coffee Deze koffiebar is een parel. Populair met de lekkerste koffies. Butchers: Kasteelstraat 57 2000 Antwerpen

Charlie’s: Niet alleen een geweldig leuke plek om neer te strijken maar ook een perfecte plek om te overnachten. Midden in de leuke buurt. Charlie’s: Volksstraat 66 2000 Antwerpen

De Post op de Groenmarkt. Voor de garnalenkroket. Die nooit mag ontbreken.

September.lokaal super leuk restaurant met een Italiaanse twist. Heerlijk en van de seizoenen. Minderbroedersrui 7

Barchel zit op twee plekken; in het centrum en in Zuid. Ontbijt, lunch alles super voor elkaar. Vooral de bagels bestellen.Centrum: Van Breestraat 6 en in Zuid: Jos Smolderenstraat 15.

Wasbar op verschillende plekken in de stad. Leuke naam voor een tent waar het altijd goed is.  Graaf van Egmontstraat 5, Graanmarkt 15 en Melkmarkt 17.

Barnini Oudevaartsplaats 10, 2000 Antwerpen. Ook hier zijn Bagels de specialiteit van het huis. Zoet of hartig, volop keuze. Gelukkig ook de favoriete Bagel van dochter: zalm en avocado. We zitten hier heerlijk op het terras met uitzicht op de Vogelenmarkt. Geen vogelen of andere dieren meer gelukkig, maar wel veel kleding en verse waren. Leuke sfeer in de Theaterbuurt.

Mr. Pickels: Lange Koepoortstraat 9 2000 Antwerpen. Volop gepekelde en gefermenteerde groenten in deze ontbijt en lunchbar. Heel gezond en lekker. We bestelden een sandwich met champignons..

4. Shoppen in Antwerpen


Onze favoriete straten

Natuurlijk kun je shoppen op de Meir, maar grote kans dat je in de bekende zaken terecht komt. In Antwerpen is het juist zo leuk om naar de bijzondere winkels in de andere straten te gaan zoals de Volksstraat, Nationale straat; favoriete straat van dochter. Allemaal leuke hippe winkels. Aanrader. En Kloosterstraat, ook erg leuk.

5. Heel veel mooie dingen bekijken

Bezoek vooral het MAS; de omgeving en het gebouw zijn sowieso al de moeite waard.  Met rolstrappen kom je via de verschillende verdiepingen waar tentoonstellingen zijn. Geniet van een 360 graden uitzicht over de stad. Ik vind het MAS echt een mensen museum. Verhalen van vroeger en nu van de inwoners van de stad maken dit echt de moeite waard.

Zo wordt het levensverhaal van een Antwerpse diamantslijpster verteld die in de tweede wereldoorlog omkwam en horen we hoe het Panda verging. Een jongen uit Congo die van jonge bediende ( slaaf) uitgroeide tot een vrijheidsstrijder en voorvechter van gelijkheid tussen de rassen. Ook hoor je hoe de legende van de Antwerpse Handjes is ontstaan. 

Er is een tentoonstelling over leven en dood waarbij je een beeld krijgt hoe de verschillende culturen omgaan met vragen als; waar komen we vandaan? Waar gaan we naar toe?  Als je dit interessant vindt, lees dan ook mijn verhaal over De dodencultuur in Tana Toraja Sulawesi.

 TIP; elke laatste woensdag van de maand is dit museum-net als veel andere musea- gratis te bezoeken. www.mas.be

Rondlopen op het Zuid. Geniet van de bijzondere sfeer, de prachtige huizen en boulevards. Je vindt hier veel kunstgaleries en musea zoals het KMSKA (Koninklijk museum voor schone kunsten) en moderne concept stores.

Stop voor een drankje bij Café Chatleroi Graaf van Hoornestraat 2 of voor een ijsje bij ijsbar De Zuidpool. De Gerlachekaai 11.

Tags

België

Reactie achterlaten


  1. Wat leuk, ik heb nog weer leuke plekken erbij nu!
    Zin om weer te gaan, heerlijke gezellige stad!

    Groetjes van Astrid

  2. Wat leuk om op jouw manier Antwerpen te ontdekken.
    Wij gaan vaak naar deze mooie stad. Echt een aanrader hè !
    Jammer dat we je niet tegen zijn gekomen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant