juni 22, 2022

Edinburgh, de hoofdstad van Schotland is waarschijnlijk ook de bekendste plaats in Schotland. Echt een leuke stad om te bezoeken. Vermaard vanwege de vele interessante historische plekken en de vele populaire festivals die hier elk jaar zijn en waar mensen from all over the world op afkomen. Denk je bij Schotland misschien aan veel mist en kou, je kunt je hier opwarmen in heel veel leuke pubs en bij beter weer zijn er heel veel gezellige terrassen. Let’s go!

Ik was een week in Edinburgh en omgeving. Lees hier alles over de leukste plekken om te bezoeken.

Tips voor een paar dagen Edinburgh

De bekende highlights zijn zoals gezegd vooral in het centrum van Edinburgh, de Old Town en New Town, te vinden. Volgens onze gids lijkt Edinburgh op een vis. Met als kop Edinburgh Castle, the Royal Mile het lijf en Hollyrood Palace de straat. Wat fantasie is handig.

The Royal Mile

We beginnen op de Royal Mile-de bekendste straat in de stad. Met tal van souvenirwinkels, plekken om je kilt of Schotse whisky te scoren, te genieten van een doedelzakspeler en je te vergapen aan alle mooie gevels. Leuk maar erg toeristisch. Aan de ene kant van de Royal Mile vind je Edinburgh Castle. Niet te missen, bovenop Castle Rock, dit imposante Kasteel waar delen uit de twaalfde eeuw stammen, zoals St Margaret’s Chapel. Het is aan te raden vooraf een ticket te bestellen, want het kasteel in populair. Bezoek de Royal Palace met de Schotse kroonjuwelen en loop in de geschiedenis van Schotland.

Lees ook het artikel Beelden van Schotland over de kilt en William Wallace.


Aan de andere kant van de Royal mile vind je Hollyrood Palace; het verblijf van de koning van het Verenigd Koninkrijk in Schotland, alleen te bezoeken als de koninklijke familie er niet is. Dat is nou jammer.

Harry Potter

Edinburgh ademt de sfeer van Harry Potter. De schrijfster van de bekende boeken J.K. Rowling woont hier en vond haar inspiratie ook in de stad. Je kunt hier een Harry Potter tour boeken en genieten van de bijzondere plekken zoals the Elephant house waar het allemaal begon.

Ga onder de stad

In Edinburgh kun je onder de stad-in the underground-delen van de vroegere oude stad bezoeken. Dit is heel uniek en absoluut de moeite waard. Het kan alleen onder leiding van een gids en je kunt kiezen voor een historische wandeling en als je zenuwen het toe laten- en het interesseert je- ook een ghost tour boeken.

Bij de uitbreiding van de stad in 1788 werd de South Bridge geopend. In de bogen van de brug zijn de Vaults gevormd. Eerst gebruikt als werkplaats en opslagruimte, later speelden zich er steeds duistere praktijken af. Zo vertelde onze gids over zwervers en body snatchers. Je loopt door de onverlichte gangen en sluit af bij een kleine expositieruimte waar je een totaalbeeld krijgt van de verschillende ruimtes door de jaren heen.

Boek hier alvast je tour voor het kasteel en/of de ondergrondse tour, klik op de onderstaande links

Ik had het al even over de pubs. Deze vind je zeker op de Grassmarket; gezelligheid troef op de plaats waar vroeger openbare executies plaatsvonden en waar je nu veel leuke pubs, restaurants en winkels vindt. Het kan verkeren.

Andere aanraders 

Alle musea zijn gratis toegankelijk. Je kunt altijd even binnenlopen en kijken of de collectie je aanspreekt. Ik was in het National Museum of Scotland; een prachtig bruisend museum Je vindt hier zes afdelingen met historie, techniek, wetenschap, cultuur. Mooi opgezet en ook voor kinderen echt de moeite waard.

National Museum of Scotland

Circus Lane

Even uit de drukte loop je langs mooie oude gebouwen richting Circus Lane. Een super schattig en fotogeniek straatje. 

Tips om te eten

Eten bij David Bann een vegetarisch restaurant en bij Pantry. Leuk om te stoppen als je door Circus Lane hebt gelopen, je komt er langs als je weer richting het oude centrum loopt.

Arthur’s Seat

Deze Heuvel deed me denken aan de tafelberg in Kaapstad. Een pittige klim maar dan heb je ook wat, een geweldig uitzicht over de stad.

Princes Street

Princes street, in New Town is de bekende winkelstaat van Edinburgh. Aan de ene kant vindt je alle bekende winkels, aan de andere kant zie het park, de Princes Street Gardens, met fonteinen en standbeelden en veel mooie bloemen en Castle Rock. In Princes Street zat vroeger ook het oudste warenhuis van Schotland. Jenners. Heb je een goed gevulde portemonnee dan kun je verder winkelen op George Street en Multrees Walk waar je luxere winkels vindt.

Scott Monument

Victoriaans Gotisch monument ter ere van Sir Walter Scott een bekende schotse schrijver die o.a. Ivanhoe scheef.

Leuke hotels voor een paar dagen in Edinburgh

Hotel Radisson Blu; in de categorie altijd goed

Tigerlily Trendy hotel met alle highlights oploopafstand

Elder York Guest House Op een perfecte locatie 500 meter van Princes Street

Reactie achterlaten


  1. Superleuke samenvatting weer! Heb er zeker wat aan! 🙂
    Je ziet de tip van de gangen van Edinburgh niet vaak voorbij komen, dus deze is extra leuk! Thnx Jacq!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant


Op reis met Jacq

Interesse in een maatwerk reis naar Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique of andere landen in Zuidelijk Afrika? Stel samen met mij jouw unieke droomreis samen.