december 13, 2021

Belangrijkste havenstad van Duitsland

HH op een Duits kenteken. Hanzestad Hamburg.  Mijn eerste associatie met de stad in Noord-Duitsland. In mijn herinnering waren het dan vooral hele dure grote auto’s van merken zoals Porsche en Mercedes met HH op de nummerplaat die ons op de autobahn voorbij scheurden.  Hamburg is de een na grootste stad van Duitsland en de belangrijkste havenstad van het land. De rivier de Elbe verbindt de stad met de Noordzee. Vanuit mijn woonplaats Enschede ben je er in ongeveer vier uur met de auto of de trein. Op naar Hamburg voor een citytrip.

Chique en hip

Mijn beeld van de dure auto’s wordt bevestigd . Het is een chique stad met veel mooie oude gebouwen, winkels in de hogere prijsklasse, luxe Konditoreis en een zekere grandeur. Maar doordat het een havenstad is is er ook altijd een ruw randje, ik hou ervan. En Hamburg is groot, vaak een garantie voor veel diversiteit, afwisseling en vernieuwing.

Wij waren er in februari en het was heel erg koud. Echt koud. -15 graden. Ik bedoel maar. Normaal gesproken verken ik de stad het liefst op de fiets, maar dat was met deze temperatuur geen optie. Ook geen terrassenweer. Kan ook een voordeel zijn, we bleven bezig en hebben veel bezocht. En geen nood, nu heb ik een extra reden om in de zomer terug te gaan, want je kunt hier weken doorbrengen. Hamburg is herrlich.

Hieronder mijn (winter)tips

Elbphilharmonie

Bezoek de Elbphilharmonie. 

Het concertgebouw van Hamburg is prachtig gelegen aan de Elbe in de Hafen-city. De bouw van dit gebouw duurde veel langer dan gepland en de begroting werd hier wel heel ruim overschreden.  Het zou 77 miljoen kosten, het werd 789 miljoen. Past eigenlijk niet zo bij mijn idee van de Duitse gründlichkeit, maar goed, bij de bouw van de luchthaven in Berlijn kunnen ze er ook over meepraten. Leuk detail, tijdens de bouw was de huidige bondskanselier van Duitsland Olaf Scholz de burgermeester van Hamburg. 

Geweldig uitzicht

Heel veel geld dus, maar eerlijk is eerlijk- het is werkelijk prachtig. Een basis van steen met daarop 20 verdiepingen van glas. Dat glas heeft de functie van een kristal. Steeds weerspiegelt er weer iets anders uit de omgeving: het water, de lucht en de stad. Zo ziet het er van alle kanten en op alle tijdstippen weer anders uit. Het dak heeft de vorm van een golf. Het gebouw is ontworpen door de architecten Herzog & de Meuron en voor de akoestiek was Yasuhisa Toyota verantwoordelijk. Deze Japanner-de  naam deed dit al vermoeden-, is ook verantwoordelijk voor het geluid in het Sydney Opera House en andere bekende gebouwen over de hele wereld. 

Wij hebben het gebouw tijdens een rondvaart door het havengebied uitgebreid van de buitenkant bekeken. Het is mogelijk om de Elbphilharmonie te bezoeken. De uitkijkpromenade en het plaza zijn gratis toegankelijk. Je kunt met een lange roltrap naar het uitzichtpunt.

Wil je meer van het geweldige gebouw weten dan kun je ook een georganiseerde rondleiding boeken. Klik hier.

Rondvaart door de haven en Speicherstadt

De rondvaart is sowieso heel erg de moeite waard. Je vaart door het havengebied met de grote cruiseterminal, de torenhoge kranen en indrukwekkende containerschepen en opeens, als je Speicherstadt invaart, waan je je in een totaal andere tijd. Dit complex van pakhuizen en gebouwen stamt uit de 19e eeuw. Hier werden koffie, thee, tabak en ook oosterse tapijten opgeslagen. Elk pakhuis heeft meerdere verdiepingen en staat aan de ene kant aan het water en aan de andere kant aan de kade. Na onze haven rondvaart  hebben we de wijk verder bekeken. Echt een aanrader.  Een aantal pakhuizen is nog in gebruik, in andere zitten winkels en galeries. Speicherstadt is heel fotogeniek. Sinds 2015 staat Speicherstadt op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Miniatur Wonderland

Als je er meer over wilt weten kun je het Speicherstadt museum bezoeken. We kozen, op aandrang van reisgenoot J., voor Miniatur Wonderland, de grootste modelspoorbaan ter wereld. En daar moet je van houden. Het zal heel rolbevestigend zijn wat ik nu zeg, maar ik heb het idee dat het meer een mannending is. Maar ik geef toe, het is zeker meer dan alleen een modelspoorbaan. Je ziet hele landen, steden en streken minutieus nagebouwd, compleet met bewoners, bezienswaardigheden, lichtjes en natuurlijk de rijdende treinen. En er zijn ook grappige details, zo zag ik daar ook mijn jeugdheldin Pipi Langkous. Heel kunstig allemaal, maar ik was toch wel een keer uitgekeken.

Reisgenoot J. was er niet weg te slaan. Hij is trouwens niet de enige. Al jaren is Miniatur Wunderland de meest bezochte attractie van de stad, dus het ligt echt aan mij. Tickets kun je het beste van tevoren kopen  Miniatuur wunderland  

Maar omdat we de dag ervoor best lang hadden rondgelopen in het mooie warenhuis Alterhaus, dat meer dan honderd jaar oud is en waar je veel luxe winkels hebt, heb ik niets gezegd. Geven en nemen, ook op reis.

De Alster


Hamburg heeft veel water, ook midden in de stad. De Alster stroomt de stad in en vormt hier twee meertjes. De Binnenalster ligt dicht tegen het centrum aan. Rondom dit meer zie de luxere hotels, zoals Hotel Vier Jahreszeiten en restaurants. Je kunt hier prachtig wandelen en als het mooi weer is ook fietsen rondom het meer of een bootje huren en lekker dobberen. Ook kun je ’s avonds een rondvaart maken en genieten van het zicht op de stad. Iets verderop ligt de Aussenalster, hier kun je zeilen.

Rosse buurt

Rotterdam heeft Katendrecht en Hamburg heeft de Reeperbahn in de wijk St Pauli. Niet echt mooi maar ik wilde het wel graag even zien, deze bekende straat in de rosse buurt met nachtclubs, stripclubs en andere huizen van plezier. St Pauli is de uitgaansbuurt van Hamburg, vlakbij ligt de alternatieve hippe wijk Karolinenviertel waar je unieke winkels en (eet-)cafés vindt.

Hamburger Kunsthalle

Het zal mijn leeftijd zijn, maar ik kan zo genieten van musea de laatste jaren. Vroeger had ik het al snel gezien, maar hier in dit museum zijn we bijna een hele dag geweest. Je ziet hier een prachtige verzameling schilderijen uit de 14e tot en met de 19 e eeuw van Monet, Rembrandt en Steen, maar ook prachtige werken van Paula Modersohn Becker. Er is een nieuw deel in het museum met moderne kunst. Hamburger Kunsthalle Glockengiesserwall Hamburg.

Bestel je ticket hier

Overnachten in Hamburg

Zoals gezegd is Hamburg prima met de trein te bereiken. Ik vind het altijd een hele fijne manier van reizen. Relax, lekker inlezen op je bestemming en geen gedoe met parkeren. Hieronder vind je een paar leuke hotels in Hamburg. Allemaal dicht bij het centraal station. Bagage droppen en lekker op pad, viel SpaB!

  • Reichshof Hotel Hamburg. Geweldige locatie; 170 meter van het station. Prachtig ingericht en als je moe bent van een dagje Hamburg kun je zo de sauna in.
  • Hotel Wedina an der Alster. Zeer sfeervolle inrichting met houten vloeren en ook nog een mooie tuin middenin de stad.
  • CAB20. Dit capsule hotel is echt een andere manier van overnachten. De slaapplek is klein en super efficiënt ingericht. Echt alles is er. Ik vond het een unieke ervaring. Je deelt de badkamer, daar ben ik normaal geen fan van,  maar alles is hier super schoon. De gemeenschappelijk ruimte doet echt denken aan een gezellig café. Top.
  • Barcelo Hamburg. Modern, centraal gelegen met een Spaanse vleug. Het ontbijtbuffet is heel erg goed net zoals de rest.

Boek je nu je treinticket naar Hamburg

Jacq’s ultieme tip

Ik bewaar het mooiste voor het laatst. Terug naar de Elbphilharmonie. Het is heel lastig om een kaartje voor een concert in de Elbphilharmonie te bemachtigen, de concerten zijn lang van tevoren uitverkocht, Toen we ‘s middags het gebouw bezochten informeerden we of er misschien nog kaarten waren. Je weet nooit. We kregen de tip ’s avonds terug te komen en deze vraag nog een keer te stellen voor aanvang van een concert. En deze Lucky bastards zaten ’s avonds in de grote concertzaal op twee plaatsen van rolstoelbegeleiders in de zaal met het beste geluid van de wereld. Heel chique! Alleen de Porsche met HH ontbreekt nog.

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant