• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Europa
 • /
 • Bern, tips voor de leukste stad van Zwitserland
januari 20, 2023

Een citytrip naar Bern, de leukste stad van Zwitserland 

Bij citytrips denken we natuurlijk meteen aan Parijs, Rome, Berlijn of Londen. En niet aan Bern, de hoofdstad van Zwitserland. Bern was ook niet meteen mijn top of mind bestemming voor een stedentrip. Een absolute misvatting, zo blijkt wel weer. Gevalletje van onbekend maakt onbemind. Bern is echt een aanrader. Een prachtige oude stad, niet voor niets staat de oude binnenstad al sinds 1983 op de Unesco werelderfgoedlijst, met mooie oude gebouwen, middeleeuwse sfeer, heel veel bijzondere fonteinen, en niet te vergeten de rivier de Aare. Een rivier die een lus vormt rond het centrum van de stad en daarom altijd op kijk- en of loopafstand is, dat geeft een bijzondere vibe zo heb ik gemerkt.

 Bern is ook een compacte stad; alles is op loopafstand met overal leuke koffietentjes en restaurants om neer te strijken. In de zomer is het helemaal feest in Bern met de Aare als bruisend middelpunt. Volgens de Zwitsers is Bern de leukste stad van Zwitserland. Ik begrijp dat nu. Een city trip naar Bern, doen!

Bern is best dichtbij

Met de auto ben je binnen 8 á 9 uur vanaf Utrecht maar ik adviseer: pak de trein! Met de Duitse Bundesbahn rijd je, met slechts één overstap, rechtstreeks naar Bern binnen 7,5 uur. Je kunt je plaatsen reserveren bij de NS.

Wij overnachten in het Best Western Plus Hotel Bern. Midden in het oude centrum een prima vier sterren hotel en als je op tijd boekt ook nog voor een redelijke prijs.

Bern, de berenstad

In Bern is de beer het symbool van de stad is. Volgens de legende is Bern gesticht op de plek waar Hertog Berthold V van Zähringen een beer doodde. In de stad is ook nog een Bärengraben waar nog steeds een paar beren verblijven. Het is niet meer van deze tijd maar de laatste beren hebben veel leefruimte en er wordt goed gelet om hun welzijn. 

De leuke tips voor Bern

1. Trek je wandelschoenen aan en verken de oude stad. Zoals gezegd kun je Bern prima lopend verkennen, vanwege de originele geplaveide bestrating is het beter de hakken in het hotel te laten.

2. Bezoek de Berner Münster. Deze kathedraal is niet te missen in Bern. Je kunt de kerk van binnen bekijken of de toren beklimmen en zo genieten van een geweldig uitzicht over de stad. Zomers kun je hier sowieso lekker zitten en drankjes drinken op het Munsterplatform, pal voor de kerk. 

3. Bewonder het klokgebouw Zytglogge, Zwitserduits voor tijdklok. Het was vroeger één van de stadspoorten en is nu een markant gebouw in het centrum van Bern. 

4. Overdekt winkelen. De belangrijkste winkelstraten zijn in het oude stadscentrum. Veel leuke, hippe en ook chique winkels liggen aan een soort hoog trottoir onder arcades zodat je overdekt kunt shoppen als het regent. Dit zorgt voor een bijzondere sfeer. Overal zijn lunchrooms en terrasjes om even uit te rusten, vaak met mooi uitzicht op de rivier. En Bern kent een enkele deftige warenhuizen waarvan Globus de bekendste is.

 Let op bij het shoppen; alles is wel iets duurder dan in Nederland.

5. Naar de Bundesplatz. Bern is de bondsstad van Zwitserland, de regering zit in dit mooie imposante gebouw met uitzicht op de Aare. Een leuke plek om rond te lopen.

6. Bezoek de dierentuin. Vanuit daar loop je ook de wijk in met alle ambassades. Als je nog iets verder stroomopwaarts loopt, ga je richting de Orangerie: een wat hoger gelegen café restaurant in een hele mooie tuin. Erg leuke wandeling vanuit het centrum!

In de zomer is het helemaal leuk in Bern, lees de speciale zomer tips in Bern

 • Bij Freibad Marzili je tas neer zetten, een opblaasbal meenemen en een eindje de stroom opwaarts lopen. Dan bij de brug bij dierentuin Dahlholzli in de rivier de Aare springen en je laten meevoeren door het water. 
 • Daarna bij pop up bar Park Am Wasser of Aarebar Bern een lekker drankje drinken.
 • Bij Kleine Schanze kun je zomers in de pop-up bar een drankje drinken met prachtig uitzicht over de bergen
 • Leukste terras (je kan niet reserveren, dus kom op tijd!) is bij bar Volver
 • Eten bij Rosengarten met prachtig uitzicht over Bern. Tip: ga hierheen tijdens de zonsondergang
 • De Rathausgasse is een leuke straat met in de zomer allemaal terrasjes.
 • ’s Ochtends een koffie op het terras bij Piu is ook erg leuk
 • Super tip: in de zomer is het Gurtenfestival, op de ‘stadsberg’ Gurten. Sowieso is dit een bezoekje waard. 
Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant


Op reis met Jacq

Interesse in een maatwerk reis naar Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique of andere landen in Zuidelijk Afrika? Stel samen met mij jouw unieke droomreis samen.