december 5, 2024

Hluhluwe. Je probeert het drie keer hardop uit te spreken, struikelt wat over de h’s en de u’s, en besluit uiteindelijk dat je het gewoon snel achter elkaar mompelt. “Hloeloewe." Het klinkt bijzonder, zelfs een beetje exotisch. Hluhluwe-iMfolozi. Alsof je eerder in Hawaï bent in plaats van in Zuid-Afrika. Maar hier in het oudste wildpark van Afrika struinen de neushoorns en olifanten gewoon rond alsof ze nooit anders hebben gedaan. Misschien net zo indrukwekkend als de naam zelf. 

Rhino Ridge Safari Lodge

We verblijven in de prachtige Rhino Ridge Safari Lodge, waar we genieten van heerlijk eten, de stijlvolle lodge en het uitnodigende zwembad. De hele lodge is met zorg en smaak ingericht en gebouwd op een plek met het meest fantastische uitzicht over de heuvels van Hluhluwe-iMfolozi. De kamers zijn geweldig: ik had zelfs een open haard én een privéterras met datzelfde adembenemende uitzicht. Het is de perfecte combinatie van luxe en het gevoel midden in de wildernis te zijn. Het soort plek waar je je even een ontdekkingsreiziger waant, maar dan wel eentje die 's avonds bij kaarslicht aan tafel zit met een goed glas wijn. Ik zeg: "een perfecte combinatie".

Hluhluwe-iMfolozi Park, oudste natuurreservaat van Zuid-Afrika

Maar hoe geweldig de lodge ook is, er is meer te zien. We gaan ook op game-drive. Een ochtend- én een avond gamedrive door Hluhluwe-iMfolozi Park, zoals gezegd het oudste natuurreservaat van Zuid-Afrika, gelegen in de provincie KwaZulu-Natal, Zuid-Afrika. Het park heeft twee namen omdat het oorspronkelijk uit twee afzonderlijke reservaten bestond: Hluhluwe in het noorden en iMfolozi in het zuiden. Ze werden later samengevoegd tot één park. De namen zijn afkomstig van de Zulu-taal en verwijzen naar rivieren die door het gebied stromen: de Hluhluwe-rivier en de Mfolozi-rivier. .

Beroemd om de neushoornpopulatie

Hluhluwe-iMfolozi Park beslaat een oppervlakte van ongeveer 96.000 hectare en wordt beheerd door Ezemvelo KZN Wildlife, de natuurbeschermingsorganisatie van KwaZulu-Natal en is beroemd om zijn neushoornpopulatie. Het park heeft drie hoofdingangen: Nyalazi Gate, die toegang geeft tot het iMfolozi-gedeelte in het zuiden, Memorial Gate, die toegang biedt tot Hluhluwe in het noorden, en Cengeni Gate.

De ochtendsafari: koude neuzen en gespannen oren  

Om zes uur ‘s ochtends worden we door de vriendelijke ranger opgehaald in een open jeep voor de ochtendsafari. Het is fris, Ik sla de deken die op de stoel ligt dankbaar om me heen. Terwijl de zon langzaam opkomt, ontvouwt zich het landschap van Hluhluwe-iMfolozi. Glooiende heuvels, de geur van aarde, en het zachte geluid van een roepende neushoornvogel in de verte. Magisch. In de verte zie ik de eerste silhouetten van giraffen die loom grazen. Dit is Afrika zoals je het droomt. 

Behoud van neushoorns

Onze ranger vertelt  dat Hluhluwe iMfolozi een cruciale rol speelt in het behoud van de neushoorns. Door stroperij worden deze dieren ernstig bedreigd, maar dankzij intensieve inspanningen is er nog hoop. Het geeft een extra laag aan onze safari: je bewondert niet alleen de dieren, je ziet ook het belang van hun bescherming. 

Incidenten met olifanten

Plotseling zien we een groep olifanten voor ons in de struiken; metershoog en indrukwekkend dichtbij. Hoewel ze rustig aan het grazen zijn, vertelde de ranger ons dat er recent een paar incidenten met olifanten waren. “Ze kunnen onvoorspelbaar zijn,” zegt hij, terwijl hij ons net iets te strak aankijkt. Daarom zijn sundowners waarbij je uit de jeep gaat (die idyllische momentjes met een drankje uit de koelbox, terwijl je de Afrikaanse zon ziet zakken) voorlopig uit den boze in Hluhluwe. Olifanten hadden een jeep aangevallen. Sundowner of niet, een vijf ton zware kolos als tegenstander wil je liever vermijden.

De avondgamedrive: als de zon verdwijnt  

Dus bij de avonddrive gaan we dit keer niet uit de jeep. Maar we staan wel stil op een heuvel en genieten van de ondergaande zon en het prachtige landschap. Dan plotseling steekt een neushoorn vlak voor ons rustig het pad over. Het voelt het alsof we onderdeel zijn van een National Geographic-documentaire.  

Afrika op zijn best

Dus, sundowners of niet, Hluhluwe heeft mijn hart gestolen. De dieren, de spanning van de game-drives, en zelfs die niet-uit-te-spreken naam. Het is Afrika op z’n best: onvoorspelbaar, puur, en absoluut onvergetelijk. 

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant