december 31, 2020

De Nggorongoro krater in Tanzania is wereldberoemd vanwege zijn unieke ecosysteem en biodiversiteit. Leuke weetjes over deze bijzondere krater op een rij.

De naam van de Ngorongoro krater 

Het duurde even voordat ik de naam foutloos kon uitspreken. De naam "Ngorongoro" is afgeleid van de Masai-taal, die door de Masai-bevolking in het gebied wordt gesproken. De term "Ngorongoro" komt van de Masai-woorden "Engai" en "Nkorongoro", waarbij "Engai" verwijst naar god en "Nkorongoro" naar het woord "gift" of "cadeau". Dus, vertaald, betekent Ngorongoro "Gift van God" in de context van de Masai-taal.

De Masai beschouwen het gebied als heilig en zien het als een waardevolle bron van voedsel en water voor hun vee. De naam weerspiegelt de spirituele en praktische betekenis die het gebied voor hen heeft. 

Hoe het allemaal begon, het ontstaan van de Ngorongoro krater 

De Ngorongoro-krater is ontstaan als gevolg van een enorme vulkanische uitbarsting, ongeveer 2 tot 3 miljoen jaar geleden. Tijdens deze uitbarsting stortte de top van de vulkaan in en vormde een caldera, een grote ingestorte krater. De caldera heeft een diameter van ongeveer 20 kilometer en een diepte van ongeveer 600 meter. Na de uitbarsting vulde de caldera zich geleidelijk met water, wat resulteerde in de vorming van het Empakaai-meer en het Makat-meer binnen de krater. 

De dieren in de Ngorongoro krater

De Ngorongoro-krater is onderdeel van het Ngorongoro Conservation Area in Tanzania en staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een belangrijk toevluchtsoord voor verschillende diersoorten, waaronder olifanten, leeuwen, neushoorns, nijlpaarden en vele andere wilde dieren.

De dieren die je er niet ziet

Giraffen

Vanwege de steile hellingen en het ontbreken van voldoende open grasvlaktes, zijn giraffen zeldzaam in de Ngorongoro-krater.

Impala's

Impala's geven de voorkeur aan meer open landschappen en zijn minder gebruikelijk in de dichte begroeiing van de krater.

Hartbeesten 

Deze antilopesoort wordt vaak aangetroffen op uitgestrekte graslanden, maar hun aanwezigheid is beperkt in de krater.

Oryx

De gemsbok of oryx, die vaak wordt gezien in droge, open gebieden, komt doorgaans niet voor in de krater.

Krokodillen

Hoewel de Ngorongoro-krater enkele meren heeft, zijn deze meestal te klein en ondiep voor krokodillen om zich te vestigen.

De Wildebeast is gemaakt van de restjes

De willdebeast of gnoe is onderdeel van de ugly five. Er wordt gezegd dat God dit bijzondere dier maakte van de restjes van andere dieren. De horens van een koe, de staart van een paard, de kop van een grashopper en baard van een leeuw. De wildebeasts in de Ngorongorokrater migreren niet, ze nemen niet deel aan de grote trek, maar blijven lekker in de krater.

Wonen in de omgeving van de Ngorongoro krater

In de krater zelf wonen geen mensen, wel wonen er mensen in de omgeving van de Ngorongoro-krater. Het Ngorongoro Conservation Area is bewoond door de Masai-bevolking. Er zijn verschillende Masai-dorpen in de bredere regio van het Ngorongoro Conservation Area.

Toegankelijk met een 4x4

De krater is een unieke plek voor safari liefhebbers om wilde dieren in hun natuurlijke habitat te observeren. Je kunt een safari maken naar de bodem van de krater. Dit kan alleen met een 4x4-voertuig en een ervaren gids.

Meer lezen over safari's?

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant


Op reis met Jacq

Interesse in een maatwerk reis naar Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique of andere landen in Zuidelijk Afrika? Stel samen met mij jouw unieke droomreis samen.