De Ngorongoro-krater in Tanzania is een van de meest opvallende natuurwonderen ter wereld, bekend om zijn unieke ecosysteem en indrukwekkende verscheidenheid aan dieren en natuur. Benieuwd naar wat deze bijzondere krater zo fascinerend maakt? Hier zijn een paar leuke weetjes over de Ngorongoro-krater.
De naam van de Ngorongoro krater
Het duurde even voordat ik de naam zonder moeite kon uitspreken. "Ngorongoro" komt uit de Masai-taal, die gesproken wordt door de Masai-bevolking in de regio. De naam is afgeleid van de woorden "Engai" en "Nkorongoro", waarbij "Engai" god betekent en "Nkorongoro" "gift" of "cadeau". Dus als je het zou vertalen, betekent Ngorongoro eigenlijk "Gift van God" in de Masai-taal.
Heilig gebied van de Masai
De Masai beschouwen het gebied als heilig en zien het als een waardevolle bron van voedsel en water voor hun vee. De naam weerspiegelt de spirituele en praktische betekenis die het gebied voor hen heeft.
Hoe het allemaal begon, het ontstaan van de Ngorongoro krater
De Ngorongoro-krater is ontstaan na een enorme vulkanische uitbarsting, zo'n 2 tot 3 miljoen jaar geleden. Tijdens de uitbarsting stortte de top van de vulkaan in, waardoor er een enorme caldera ontstond – een grote ingestorte krater. Die caldera heeft een diameter van ongeveer 20 kilometer en is zo'n 600 meter diep. Na de uitbarsting vulde de caldera zich langzaam met water, en zo ontstonden het Empakaai-meer en het Makat-meer, die nu binnen de krater liggen.
De dieren in de Ngorongoro krater
De Ngorongoro-krater, onderdeel van het Ngorongoro Conservation Area in Tanzania, staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een unieke en prachtige plek. In de krater vind je een indrukwekkende hoeveelheid wilde dieren, van olifanten en leeuwen tot neushoorns en nijlpaarden. Ook zijn er Impala's en topi's, zebra's, wildebeesten (die in grote kuddes rondtrekken), hyena's, jakhalzen, vossen en verschillende soorten apen. Daarnaast vind je hier veel verschillende vogelsoorten, zoals de flamingo's die de meren bezoeken en de majestueuze arend die over de krater zweeft.
De dieren die je niet ziet in de Nogorongoro-krater
De Ngorongoro-krater lijkt wel een soort moderne ark van Noach, vol met een indrukwekkende hoeveelheid wilde dieren. Maar, helaas, niet iedereen is aan boord. Er zijn een aantal dieren die je hier simpelweg niet zult tegenkomen, ondanks de rijke biodiversiteit van de krater. Deze dieren laten de krater liever links liggen.
Giraffen
Giraffen zijn niet echt te vinden in de Ngorongoro-krater. Door de steile hellingen en het gebrek aan uitgestrekte grasvlakten vinden ze hier niet echt de ruimte die ze nodig hebben om te gedijen. Het is een beetje te krap voor ze.
Impala's
Impala's geven de voorkeur aan open, grasrijke vlaktes, dus de dichte begroeiing van de krater is niet echt hun ding. Je zult ze hier dan ook niet vaak tegenkomen. Ze zijn liever op plekken waar ze kunnen springen en rennen in een uitgestrekt landschap.
Hartebeesten
Hartebeesten zijn typisch te vinden op ruime grasvelden, maar de beperkte ruimte en de begroeiing in de krater maken het voor hen moeilijk om hier te overleven.
Oryx
De oryx, of gemsbok, houdt van droge, open gebieden. De omstandigheden in de Ngorongoro-krater zijn echter verre van ideaal voor deze dieren. Ze komen hier dan ook zelden voor, ze geven liever de voorkeur aan grotere, drogere vlaktes, zoals je die ziet in Namibië.
Krokodillen
Hoewel de Ngorongoro-krater een paar meren heeft, zijn die te klein en ondiep voor krokodillen.
De Wildebeast is gemaakt van de restjes
De willdebeast of gnoe is onderdeel van de ugly five. Er wordt gezegd dat God dit bijzondere dier maakte van de restjes van andere dieren. De horens van een koe, de staart van een paard, de kop van een grashopper en baard van een leeuw. De wildebeasts in de Ngorongorokrater migreren niet, ze nemen niet deel aan de grote trek, maar blijven lekker in de krater.
Wonen in de omgeving van de Ngorongoro krater
In de krater zelf wonen geen mensen, wel wonen er mensen in de omgeving van de Ngorongoro-krater. Het Ngorongoro Conservation Area is bewoond door de Masai-bevolking. Er zijn verschillende Masai-dorpen in de bredere regio van het Ngorongoro Conservation Area.
Toegankelijk met een 4x4
De krater is een unieke plek voor safari liefhebbers om wilde dieren in hun natuurlijke habitat te observeren. Je kunt een safari maken naar de bodem van de krater. Dit kan alleen met een 4x4-voertuig en een ervaren gids.