maart 24, 2023

De regen komt met bakken uit de lucht, we lopen al een tijdje als verzopen katten door de wijk Akihabara in Tokyo. Alle gevels van de hoge moderne gebouwen zijn -van onder tot boven- gevuld met uitbundige billboards, affiches en schreeuwende lichtkranten in alle kleuren en maten. Licht en geluid, alles op volle sterkte. Wat een drukte, wat een overdaad aan prikkels. 

Jongeren wijk Akihabara 

Akihabara is een jongerenwijk, misschien moet ik ook gewoon een rustig park opzoeken. Maar het fascineert ook, waar vind je zo'n wijk vol met computerwinkels, seksshops en videgames, automatenhallen en andere winkels waarvan ik geen idee heb wat je daar kunt kopen? Een ding is zeker, hier zie je dingen die Japan uniek maken. Veel manga en anime, de Japanse strips en tekenfilms. Daarnaast heb je hentai, de pornografische variant van manga of anime. Cosplay is een ander bekend fenomeen in Japan; fans die verkleed gaan in -vaak zelfgemaakte- outfits van hun personage. Op straat zag ik ook  jonge vrouwen verkleed als pop. Onderdeel van kawaii, de schattigheidscultuur. Net zo schattig als de populaire Hello Kitty, zelfs de trein waar we inzaten is genoemd naar dit schattige poesje.

Japanse jeugdcultuur

We zijn een dag op pad met Mandy, een van oorsprong Nederlandse die nu in Tokyo woont. Ze vertelt dat de Japanse jeugdcultuur reden voor haar was om zes jaar geleden naar Japan te verhuizen. Zelf is ze gotic, dat was me meteen duidelijk toen ze ons ophaalde in de hotellobby; zwarte outfit met veiligheidsspelden en zware kistjes. Enthousiast en veel kennis van de bijzondere plekken in Tokyo. Geweldig dat we met haar op pad zijn vandaag. 

Hoe origineler hoe beter

Het is bijzonder; Japan is een samenleving waar het collectief geldt, bij de jeugd zie je juist afwijkende manieren van kleden en presenteren: hoe origineler, hoe beter lijkt het devies. Ook bijzonder- maar dan niet in positieve zin- zijn "hikikomori’.  Dit zijn vooral jonge mannen, een soort moderne kluizenaars die op z’n minst één jaar niet meer naar buiten zijn gekomen. 

Maid café

Omdat het nog steeds regent besluiten we naar een Maid café te gaan. Het is een café maar wel een heel bijzondere.  Reisgenoot J. is geen voorstander maar tegen twee vrouwen is hij niet opgewassen, we gaan. Mandy; "In een maid café zijn de bezoekers vooral nerds, Otaku in het Japans. Mannen die moeite hebben met sociaal contact treffen hier een ideale omgeving met een ideale vrouw".  

Droomwereld

Als je jong bent geloof je misschien nog in een ideale partner, ik weet ondertussen, dat het whisfull thinking is. Maar het maid café is een gecreëerde wereld, een gespeelde setting en daar is alles mogelijk. We gaan het ervaren. We kopen een kaartje en geven onze bestelling door. De drankjes en gerechten zijn net zo mierzoet als de hele ambiance. 

Masters en prinsessen

De serveersters zijn gekleed als een soort pop, uitgedost als een traditioneel Frans dienstmeisje en zijn zeer vriendelijk en lief voor hun master zoals de mannelijke bezoekers worden genoemd. Ik ben een princess, ook leuk maar duidelijk lager in de hiërarchie dan de master. Denk niet dat het hier om seks draait, de meisjes bedienen de klanten in een soort kinderlijke ambiance waar ze kirrend en giechelend rondlopen. De meisjes zingen een liedje ( het lijkt wat op K3) en doen een dansje. Ik geloof dat ik wel tien keer een handenhartje heb gekregen. Het is zoet en het is lief, maar nu komt het gekke. Ik weet dat het gespeeld is en toch kom ik helemaal in de sfeer. Ik voel me geliefd, gedraag me heel lief, zelfs naar  reisgenoot J. die alles met groot ongemak ondergaat. Het is een wonderlijke wereld in Japan.

Maid -Café -Tokyo
Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant