november 25, 2021

Het is wonderlijk wat de tijd doet met herinneringen. Van de trip naar Lissabon en Cascais die ik in 2003 maakte met twee vriendinnen herinner ik me vooral de knisperzachte witte dikke dekbedden in het hotel in Cascais en het optreden van een Fado zangeres in een restaurant in de wijk Alfama. En de CD die ik van dit optreden kocht en bij de verhuizing weer vond, nog in de verpakking.

Ik bel mijn vriendin voordat ik vertrek. 'Wat hebben we in Lissabon gedaan, weet jij dat nog?" Ze denkt even na, "We wilden naar een club, maar die bleek dicht, verder vond ik het een vieze stad". 

Overnachten in de wijk Principe Real

Nu 18 jaar later. Op bezoek bij de dochter die een half jaar in Lissabon studeert. Een mooie aanleiding om de stad verder te verkennen. Ik boek een appartement in de wijk Principe Real, vlak bij het favoriete park van mijn dochter; Jardim do Principe Real. Eeuwenoude bomen met antieke banken en een imposante fontein in het midden, favoriete plek van gezinnen met kinderen en rustzoekers. Een mooi startpunt om Lissabon te ontdekken. Klik op zoek hieronder voor overnachtingsmogelijkheden in deze leuke buurt. 

Booking.com

Genieten van Lissabon op zaterdagmorgen

In dat park zit ik op zaterdagmorgen al heel vroeg. De dochter is met haar jongere zus de avond daarvoor naar een hele gave club vertrokken, samen met andere studenten. "Mam, ja sorry, ik denk dat je er niet zoveel aan hebt, misschien vind je het fijn dat je nog wat kunt werken aan je reisblog ofzo'. Ik en de club in Lissabon, dat gaat hem niet worden, zoveel is duidelijk. Ze komen om 5.30 uur thuis, een uurtje later sta ik op. 

Hier kan geen club tegenop

 Vroeg op pad gaan en een beetje te slenteren in een onbekende stad, hier kan geen club tegenop.  Neerstrijken op een terrasje in de vroege morgen, een koffie in het ochtendzonnetje en mensen kijken. Het is goed toeven hier op de zaterdagochtend. Er zijn meer vroege vogels. Ik zie ouders met kinderen, sporters, wandelaars. Ik strijk neer bij een kiosk die lijkt op een mini circustent, je ziet ze veel in Lissabon, leuke tentjes waar je koffie en andere drankjes kunt kopen. Of even kunt zitten onder de oude platanen.

Losse sfeer

Vies is Lissabon zeker niet. De stad heeft wel een losse sfeer. Je vindt er veel oude statige gebouwen met gevels waar de verf wat afbladdert, je moet oppassen dat je niet uitglijdt over de glanzende kleine trottoir tegeltjes en af en toe opzij springen voor een langs scheurende auto. Ietwat ongepolijst. Meer het laissez faire type dan de perfectionist. Het is er levendig en niet al te aangeharkt. Juist leuk! Ik zal mijn vriendin een update geven als ik terug ben.

Uitzicht over de stad

Na mijn koffie loop ik verder richting Jardim de Soa Pedro de Alcantara. Een ander park compleet met fontein en met bovendien een prachtig uitzicht over de stad. Toeristen zijn druk in de weer met een selfie stick, een meisje geeft geïrriteerd instructies over de te nemen foto aan een jongen die waarschijnlijk haar vriend is. Een schilder achter zijn ezel, een straatmuzikant speelt de Fado. "Boa Tarde Madame, do you want to buy my CD?".

Lees meer over Lissabon: De leukste tips en fietsen in Lissabon. Klik hieronder:

Leukste tips voor Lissabon

Lissabon fietsen naar Belem

Tags Portugal 

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant


Op reis met Jacq

Interesse in een maatwerk reis naar Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique of andere landen in Zuidelijk Afrika? Stel samen met mij jouw unieke droomreis samen.