november 29, 2021

Na een week in Lissabon kan ik met recht zeggen; Lissabon is echt een geweldig leuke stad. Misschien wat minder bekend als bestemming voor een stedentrip dan Barcelona, Valencia en Madrid, maar absoluut een aanrader. De stad, gebouwd op zeven heuvels en gelegen aan de Taag heeft een losse sfeer en meer; de leukste tips voor Lissabon

Hoe kom je er?

Er vliegen verschillende vliegtuigmaatschappijen waaronder KLM, Transavia, Vueling, Tap-air en Easyjet, rechtstreeks in ongeveer 2,5 – 3 uur vanuit Amsterdam naar Lissabon. Bij aankomst op de luchthaven stap je meteen op een van de vier lijnen; de blauwe | Azul, groene | Verde, gele | Amarela en rode | Vermelha), (eerste woorden Portugees in de pocket) naar verschillende plekken in Lissabon. De losse vibe in de stad geldt dus niet voor de metroverbindingen, die zijn super strak geregeld. In de stad zelf kun je in de tram stappen.

Bekende tram 28 in Lissabon

Vooral de oude, gele trams zijn een bezienswaardigheid. De bekendste, toeristische tram is tram 28. Met deze tram rij je dwars door het historische centrum.

Lissabon verkennen, te voet of met de fiets

Wij hebben alles gelopen, prima te doen. Zo kwam ik ook zonder hond aan mijn stappen per dag. En lopend ervaar je een stad het beste. Of per fiets. Lees hier over fietsen in Lissabon.

De leukste tips voor Lissabon 


1. Miradouro’s, genieten op de uitzichtpunten van Lissabon

Geniet van het prachtige uitzicht op de verschillende uitzichtpunten. Lissabon is gebouwd op zeven heuvels aan de steile noordoever van de Taag. In 1755 was er een zware aardbeving die aan duizenden mensen het leven koste. De wijk Alfama bleef grotendeels gespaard, de rest van de stad werd onder leiding van markies de Pombal herbouwd. Vandaar ook het duidelijke verschil tussen de kronkelige steegjes van Alfama en de gestructureerde straten en pleinen van de lagergelegen wijk Baixa. Zoals het grote plein aan de Taag, het Praca do Comercio. De Miradouro’s zijn vooral bij zonsondergang heel gaaf. Je hebt een geweldig uitzicht over de stad en het water. Bekende punten zijn Miradouro de Santa Luzia en Miradouro Da Senhora do Monte.

2. Wandel door de wijk Alfama

Af en toe heb je een echte kuitenbijter te pakken in deze wirwar van kleine steile straatjes, maar dit is echt de moeite waard. Alfama is een van de oudste wijk van Lissabon, de naam kreeg de wijk in de Moorse periode die duurde van 700 tot 1150. De huizen staan hier dicht op elkaar. Wasgoed  hangt te drogen, leuke restaurantjes en terrasjes, de fadohuizen; authentiek en sfeervol. Niet voor niets heel populair bij toeristen.

3. Bezoek de vlooienmarkt Feira da Ladra

Op dinsdag en zaterdag vind je deze vlooienmarkt achter het Panteao Nacional. Leuke vondsten afgewisseld met troep, maar vooral een lekkere sfeer. Neem de tijd om heerlijk te snuffelen en strijk daarna neer op een van de vele terrasjes.

4. Bezoek het Praca do Comercio

Dit imposante historische plein is groot en indrukwekkend. Het ligt aan de Taag en vroeger vertrokken hier de schepen. Op het plein is het standbeeld van Koning Jozef I niet te missen. Achter het standbeeld zie je de Arco da Rua Augusta, een triomfboog. Van hieruit loop je zo de bekendste winkelstraat van Lissabon in; de Rua Augusta. Rondom het plein een ruime keuze in restaurants en cafés.

5. Klim naar Castello S. Jorge op de hoogste heuvel in Lissabon 

Op de hoogste heuvel van de stad ligt Castello S. Jorge. Dit is echt een de toeristische hoogtepunten van Lissabon. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de stad en de rivier de Taag. De fundamenten van het kasteel stammen al uit de 6e eeuw voor Christus. Via de hoofdingang kom je op de binnenplaats. Van hieruit kun je helemaal rondlopen en de torens beklimmen. Het kasteel is gratis toegankelijk voor inwoners van Lissabon en je ziet hier veel mensen genieten van het uitzicht onder genot van een hapje en drankje.

De wijk vlak bij het kasteel doet me aan Montmartre in Parijs denken. Veel winkeltjes met souvenirs en typische Portugese producten. Leuk om hier rond te lopen.

Je kunt het kasteel te voet bereiken, maar het is een behoorlijke klim. Je kunt ook de lift nemen.

6. Eten, drinken en lekker slenteren

Er zijn ontzettend veel leuke restaurants, cafés en bars. De Portugese keuken is bijzonder smaakvol. Puur en vers met veel visgerechten zoals Bacalhau (kabeljauw), inktvis en sardientjes. In Lissabon kun je op veel plekken vegan en vegetarisch eten. Vergeet daarnaast niet een heerlijke tapasplank te bestellen in een van de vele gezellige cafés.

7. Aanrader van Jacq: Rua D. Pedro V.

Een prachtige straat in de wijk Principe Real is Rua D. Pedro V. Je vindt hier bijzondere winkels zoals Xairel, een hippe conceptstore waar ze alleen maar Portugese merken verkopen. En Embbaixada, een shopping Gallery in een oud monumentaal pand. Luxe en aan de prijs, maar zeker leuk om doorheen te lopen. Verderop vind je Lost In. Er is een restaurant met deze naam, en ook een geweldige winkel boordevol kleding en snuisterijen uit India. Ga vooral even zitten bij Panificacao voor een koffie met iets erbij, Het interieur doet denken aan een zaaltje van een oud theater, met ornamenten en zuilen. Later op de dag zijn Tapas-Bar 52 en Covo Taco echte aanraders.

Lees hier verder over de sfeer in Lissabon.

Tags

Portugal

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant


Op reis met Jacq

Interesse in een maatwerk reis naar Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique of andere landen in Zuidelijk Afrika? Stel samen met mij jouw unieke droomreis samen.