november 25, 2021

Fietsen naar Belem

Naast wandelen is fietsen een superfijne manier om een stad te verkennen. In Lissabon boeken we een fietstour met Baja Bikes onder leiding van een gids  en fietsen door de stad langs de Taag naar Belem, dat ten westen van Lissabon ligt.

Moeilijk fietsen

 Het oude historische centrum is minder geschikt voor de fiets. Het is heel heuvelachtig en bovendien zijn de (hardrijdende) auto’s niet echt gewend aan fietsers. Langs de Taag gaat het fietsen prima. Verwacht echter geen strakke rechte fietspaden, af en toe rijd je aan de linker kant van de weg, daarna weer aan de andere kant. En let op voor obstakels. Gelukkig dragen we hele charmante helmen compleet met haarnetje.

Praca da Comercio

We starten op het Praca do Comercio. Een indrukwekkend plein met in het midden het standbeeld van Koning Jozef I van Portugal. Bij dit centrale plein aan de Taag kwamen vroeger de schepen aan. Het paleis van de koning was ook op dit plein, zo kon hij alles goed in de gaten houden. Tot 1755, het absolute rampjaar voor Lissabon. Een aardbeving, gevolgd door een Tsunami en daarna nog een grote brand. Alle onheil komt in drieën. Alleen de wijk Alfama werd gespaard waarschijnlijk door de stevige basalten ondergrond. De koning bleef ook ongedeerd, hij was net op dit moment in Belem. De opbouw van de stad komt in handen van Markies de Pumpal. De inrichting van de wijken en straten neemt hij voor zijn rekening. Hij slaagt daar bijzonder goed in, onder andere door het toepassen van het dambordpatroon. Als je goed kijkt zie je op het standbeeld van de koning een plaquette van de Markies, als dank voor zijn grote verdiensten voor de stad. Lees ook Laissez faire in Lissabon Tips en Aanraders

Hippe buurt

Onderweg naar Belem komen we door een hippe buurt die me doet denken aan Amsterdam Noord. Leegstaande oude bedrijfspanden met graffiti worden afgewisseld met hippe restaurants waar ze met de benen uithangen. We stoppen even voor een foto bij de brug Ponte 25 de Abril. Deze hangbrug lijkt op de Golden Gate Bridge in San Francisco en verbindt Lissabon met Almada. Het achterliggende Christusbeeld lijkt op het beeld in Rio de Janeiro. Zowel de brug als het beeld zijn tijdens het bewind van Oliviera Salazar gebouwd.

Langs de Taag

Even verderop is het grote witte gebouw van het MAAT museum niet te missen. Een prachtig groot gebouw aan de Taag. De afkorting MAAT staat voor Musea de Arte, Arquitetura e Tecnologia. In het museum zijn ook veel wisselende tentoonstellingen. Helaas hebben geen tijd om het museum te bezoeken maar ik klim wel even naar het dak om van het uitzicht te genieten.

Onderweg een echte Pasteis de Belem

Verderop stoppen we voor een kleine versnapering; de wereldberoemde Pasteis de Belem. Waar Lecce de Pasticciotto heeft, Deventer zijn koek en de Azoren de Queijadasdavila vind je hier de Pasteis de Belem. Het originele recept uit 1837 is alleen in handen van de bakkerij in Belem, de Fabrica dos Belem. De andere bakkers moeten hun imitatietaartje Pasteis de Nata noemen. Het zijn kleine ronde cakejes, heel zoet en gevuld met room. Heerlijk maar wel echt een calorie bom. Maar geen nood, we zijn vandaag toch heel sportief bezig.

Monument van de ontdekkingsreizigers, Porto dos Pescobrimentos

We hebben geluk dat we fietsen op een prachtige dag. Vanuit de verte zie ik een groot gebouw staan met een prachtig silhouet. Het lijkt vanuit de verte wel een engel. Dat blijkt echter Hendrik de Zeevaarder te zijn, een aanjager en financier van de ontdekkingsreizen die ook een scheepvaartschool oprichtte.

Hendrik de Zeevaarder en collega's

Hendrik staat niet alleen op het monument; er staan op dit beeld 32 historische figuren die in de zestiende eeuw een bijdrage hebben geleverd aan ontdekkingsreizen.  Zoals Vasco da Gama die India ontdekte, Pedro Cabral die uitkwam in Brazilië en Bartolomeu Dias die als eerste rond de Kaap de Goed Hoop voer. Ik vraag onze gids hoe het komt dat Portugal zo succesvol was op dit vlak. Volgens haar is het een combinatie van een aantal factoren. Ten eerste is er de ligging van Portugal aan de rivier en de oceaan, door de visserij waren de Portugezen altijd al gericht op de zee. Daarnaast is er in Portugal kurk in overvloed, (het is de grootste exporteur van kurk ter wereld) dat werd gebruikt bij de bouw van de schepen.

Kurk, navigatie en kompassen

 De Moren die een aantal eeuwen hier heersten waren voorlopers op het gebied van navigatie en kompassen. Al deze kennis samen met een ondernemerszin maakten dat de Portugezen actief de zeeën bevoeren op zoek naar routes en handel. Dit monument de Padrao dos Pescobrimentos is een monument voor deze zeevaarders, gebouwd in 1950 door Salazar die deze periode meer wilde belichten. Voor het gebouw op het plein vind je een wereldkaart en een kompas afgebeeld waarop alle Portugese ontdekkingen zijn vermeld. Je kunt het monument bezoeken en vanaf het dak heb je een spectaculair uitzicht over de Taag en de omgeving en kun je de kaart van bovenaf zien.

monument-de-Padrao-des-Pescobrimentos

Torre de Belem

Verderop zien we vanuit de verte de Torre de Belém. Belem komt trouwens van Bethlehem, De toren is gebouwd in 1515 en hij was het startpunt voor de vele ontdekkingsreizen. Het is een prachtig gebouw dat staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is mogelijk de toren te beklimmen. Wij hebben even geposeerd voor het mooie gebouw.

Torre-de-Belem

In Belem zelf vind je het prachtige Hieronymietenklooster met het graf van Vasco da Gama.

Voor vertrek konden de zeevaarders in de kerk biechten voor vertrek en de zegen krijgen. Ik vind het altijd bijzonder om op zo’n historische plek te staan. Wetende dat veel zeemannen nooit meer terugkwamen en vele ontberingen op zee moesten doorstaan.

Lees de andere artikelen over Lissabon.

Leukste tips voor Lissabon

Genieten van Lissabon op zaterdagmorgen


Tags

Portugal, fietsen in Lissabon, Belem, Ontdekkingsreizen, monument


Reacties staan uit. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant


Op reis met Jacq

Interesse in een maatwerk reis naar Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique of andere landen in Zuidelijk Afrika? Stel samen met mij jouw unieke droomreis samen.