Een bezoek aan een Samburu dorp in Kenia: Een glimp van een trots volk
Tijdens een reis door het noorden van Kenia kan een bezoek aan het Samburu National Reserve natuurlijk niet ontbreken. Dit ruige en minder toeristische gebied staat bekend om zijn bijzondere wilde dieren, zoals de gerenoek, Grevy’s zebra en de Beisa Oryx die zich gracieus door het dorre gebied bewegen. Het landschap is adembenemend: droge savannes afgewisseld met kronkelende rivieren en omringd door torenhoge acaciabomen. Maar naast de unieke fauna is er nog iets dat deze plek bijzonder maakt: de kans om de cultuur en het leven van de Samburu stam van dichtbij te ervaren.

Is een bezoek aan een Samburu-dorp authentiek?
In de buurt van onze lodge liggen meerdere Samburu-dorpen die je kunt bezoeken. En eerlijk, zo'n bezoek is eigenlijk een win-win situatie. Wij krijgen een kijkje in een totaal andere cultuur en manier van leven, en voor het dorp betekent het een mooie bron van inkomsten, die weer ten goede komt aan de gemeenschap. Maar natuurlijk komt er dan meteen de vraag op: hoe authentiek is zo’n bezoek eigenlijk? Dragen de Samburu elke dag hun kenmerkende sieraden en gekleurde kleding, of is het iets wat ze alleen voor toeristen aantrekken?

Ik moet ineens terugdenken aan mijn eigen ervaring, toen ik een Sasak-dorp op Sumatra bezocht. Ik liep toevallig achter de huizen,- op zoek naar het toilet- toen ik een jongen in een spijkerbroek en sneakers zag, die zich snel omkleedde en later, compleet in traditionele kleding, achter een buffel dansend voorbij kwam. Het leek wel een scène uit een toeristenmagazine, en zo was het ook bedoeld. Dat is natuurlijk prima, maar het is wel goed om te weten.

Samburu verwant aan de Masai
Ik was al eerder op bezoek bij de Masai, en ik zie bij aankomst in het dorp meteen de overeenkomsten: gekleurde kleding, uitbundige sieraden... Het is alsof je in een wereld van felle kleuren stapt. We worden ontvangen door de chief, en dat blijkt al snel een man met een zakelijke inslag. De prijs die ik voor het dorpbezoek had gehoord, blijkt ineens met 50% gestegen. Chief is duidelijk: dit is de prijs. Ik geef hem geen ongelijk.
Als het financiële deel geregeld is komt Chief meteen ter zake; "Wij gaan dansen voor jullie," zegt hij, "daarna dansen jullie mee. Ik leg uit hoe wij leven, we bezoeken een hut, en daarna is er tijd om souvenirs te kopen." Nou, dat is wat ik noem een strak programma! Er valt geen speld tussen te krijgen, en voor ik het weet, heb ik een gekleurde band om mijn hoofd en een enorme kralenketting om mijn nek. Tijd om te dansen, dus!

Clans bij de Samburu
Chief vertelt even later dat de gemeenschap is georganiseerd in clans, waarbij sociale status bepaald wordt door leeftijdsgroepen en krijgerschap. Mannen doorlopen verschillende leeftijdsklassen: van kind, naar krijger, tot ouder met specifieke rollen en verantwoordelijkheden in elke fase. Na de besnijdenis vertrekt de jongen ( bij de meisjes vindt geen besnijdenis meer plaats) uit zijn gemeenschap. Bij de grootmoeders in andere dorpen zijn ze nog welkom, in het eigen dorp niet meer. Pas als ze een vrouw hebben gevonden en trouwen kunnen ze weer terugkeren naar het dorp. Die vrouw ontmoeten ze vaak tijdens een dansfeest of als ze samen dieren gaan kijken. Ik denk aan de uitdrukking in Twente; samen brommers kieken. Sommige dingen zijn universeel.


Semi-nomadisch bestaan
Net als de Masai zijn de Samburu semi-nomadische herders die voornamelijk leven van vee, zoals runderen, geiten, schapen en kamelen. Vroeger trokken ze rond, maar nu de kinderen naar school gaan blijven ze op een plek. In Kenia geldt er een leerplicht van 6 jaar tot 14 jaar. De manyatta’s —kleine hutten gemaakt van modder, gras en hout, zijn in een kring gebouwd.

Kettingen van de Samburu
In het dorp leidt Chief ons rond langs de omheinde ruimte voor het vee en de kleine hutjes voor het kleinvee. Kinderen rennen spelend om ons heen, jonge geitjes lopen blatend rond. Er heerst een ongedwongen sfeer in het dorp. Chief wijst op mijn ketting: ‘ Jouw ketting heeft verschillende kleuren, zo zie je dat je als vrouw getrouwd bent, ongehuwde meisjes dragen een ketting in één kleur”. De kettingen gaan alleen ‘s nachts af.

Meerdere vrouwen
Net als bij de Masai mogen de mannen met meerdere vrouwen trouwen. Chief zelf houdt het bij één vrouw. “ More women is more trouble”. Ik lach schaapachtig mee. Chief vertelt dat de vrouwen verantwoordelijk zijn voor de kinderen en het huishouden. De man zorgt voor de bewaking van het dorp en de jonge mannen voor het vee. Dat lijkt me een redelijk prettige manier van leven voor de man, tot ik de volgende dag hoor dat een leeuw die nacht een aantal geiten heeft gedood. Nee, de bewaking is serieus business. Niet te snel oordelen, dat blijkt wel weer.

Rondleiding door het dorp
We komen aan bij een hut en worden binnen uitgenodigd. Huiden van dieren op de grond, een klein kookstelletje en twee slaapruimtes. De gezamenlijke wc is buiten in een ander hutje.

Eenmaal buiten krijgen we een demonstratie vuur maken. Chief wordt steeds enthousiaster. Hij vertelt over de huwelijks prijs voor de vrouw, uitgedrukt in koeien. Hij spreekt vloeiend Engels. Onderling spreken de Samburu “Lopop”, een Samburu taal wat een dialect is van de Maa taal.

Overleven in een veranderende wereld
Aan het einde van het bezoek worden we langs kraampjes geleid waar vrouwen zelfgemaakte sieraden en houtsnijwerk verkopen. Allemaal verschillende kraampjes maar de opbrengsten worden wel onderling verdeeld. Het is een zwaar bestaan in het dorp. Chief vertelt dat er geld nodig is voor bezoek aan het ziekenhuis en voor de kinderen. Ook de constante droogte maakt het leven niet eenvoudig.

Samburu Kenia maken vuur


Veerkracht en identiteit
Wat me raakt, is de veerkracht van deze gemeenschap. Ondanks de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden—of het nu gaat om droogte, economische druk of veranderde omstandigheden, de Samburu houden vast aan hun identiteit. Het is een complexe balans in een tijd waarin tradities en moderniteit steeds vaker botsen. Dit bezoek is niet zomaar een culturele ervaring; het is een kijkje in een leven vol uitdagingen, waarin iedereen zijn eigen manier zoekt om te blijven bestaan.
De andere kant van de kralen en kleuren
Later in de lodge ontmoet ik Ruben, die daar werkt. We raken in gesprek en ik vertel wat we die dag gedaan hebben. Als ik hem de foto’s laat zien, reageert hij enthousiast: 'That’s my village.' Hij vertelt uitgebreid hoe het is om hier op te groeien. Een verhaal dat verder gaat dan dansen en kettingen. Want het is duidelijk, het is een zwaar bestaan.
Kindhuwelijken in Noord-Kenia
De Chief vertelde dat in zijn dorp geen meisjesbesnijdenis meer voorkomt. In andere dorpen in Noord-Kenia gebeurt dat helaas nog steeds. De droogte heeft voor veel armoede gezorgd, waardoor ouders soms uit wanhoop meisjes dwingen tot een huwelijk om een bruidsschat te verkrijgen. De besnijdenis wordt dan uitgevoerd om deze meisjes voor te bereiden op het huwelijk. Officieel mag je in Kenia pas trouwen vanaf 18 jaar.
Organisaties die zich inzetten voor de meisjes
Er zijn organisaties die zich inzetten voor deze meisjes en actie ondernemen tegen kindhuwelijken, zoals . The Samburu girls foundation. Oprichtster dr. Josephine Kulea doet fantastisch werk. Kijk zeker op deze website en lees meer over kindhuwelijken, besnijdenis maar ook over het aantal meisjes dat gered is door de foundation.
Achteraf vind ik dat de Chief de prijs voor de rondleiding nog best wat hoger had mogen maken.

Wat een mooi en goed verhaal Jacq!
Echt een inkijk in zo’n bestaan, en niet alleen maar mooie kralen kijken! Heel mooi verteld 😘
Dank je wel Astrid!
Ondanks de droogte en de armoede staan ze lachend op de foto's.
Die vrouwenbesnijdenis vind ik wel erg.
Wat een pijn dat die meisjes moeten doorstaan….
Ik vind het zo mooi van jou dat je je altijd probeert aan te passen aan alle culturen.
Met respect naar iedereen ga je op pad.
Dat is de echte manier van reizen, vind ik zelf!!
Weer een mooi verhaal .
Dank je wel!!!!
Vreselijk deze meisjesbesnijdenis. Ik heb een hele interessante podcast geluisterd van de BBC over een vrouw die zelf Samburu is en zijn veel goed werk doet.
Dank je wel dat we weer even met je mee mochten reizen. Dit keer voor een kijkje achter de schermen in Kenia. Mooi! Mooi om dit in het licht te plaatsen van jouw achtergrondinfo. En mooie fotos.
Ik wens je een fijne verdere reis.
X Karin
Dank voor je leuke reactie Karin
Mooi verhaal weer Jacqueline en ja alles voor de toeristen en om wat te verdienen, logisch toch, zo gaat het overal vaak zie je inderdaad dat ze normaal andere kleding dragen en ook wel een mobiel hebben, maar wij kunnen nog zien hoe het was. En zeker ook nu nog een hard bestaan voor velen.
Hi Dini,
Ja inderdaad, wat zouden wij doen?