april 30, 2023

Ik heb al vaker de loftrompet gestoken over Mozambique met de lange kustlijn, palmstranden, het indrukwekkende tropische landschap en de super vriendelijke mensen. Met de auto ga ik dit mooie land verder verkennen. We rijden vanuit Zuid-Afrika naar Inhambane in Mozambique. Klaar voor de roadtrip! 

Corruptie in Zuid-Afrika

We starten in Pretoria. Met de auto volgeladen rijden we na een korte koffiestop naar de Zuid-Afrikaanse Lebombo border. Aan de kant van Mozambique heet deze grensovergang Rossano Garcia. Voor de grens kilometerslange rijen wachtende vrachtwagens, op de naastgelegen spoorlijn is geen trein en wagon te bekennen. Zie hier de gevolgen van de corruptie.

Grote belangen in de vrachtwagenindustrie

De belangen in de vrachtwagen industrie zijn groot, de spoorlijnen worden getorpedeerd en ontmanteld. De containerbakken, die perfect op een trein passen, zitten nu op vrachtwagens, het is duidelijk wie er hier beter van wordt. De Zuid-Afrikaanse minister van transport is druk bezig hier verandering in aan te brengen, maar het lijkt nog niet zo eenvoudig door de politieke tegenwerking van de transportsector.

Vergiftigde koffie op kantoor

Ik denk aan André de Ruyter die zijn inspanningen om Eskom, het energiebedrijf van Zuid-Afrika, weer op de rit te krijgen moest bekopen met een cyanide vergiftiging. Nog steeds heeft Zuid-Afrika een aantal keren per dag geen stroom; de zogenaamde load shedding. Niet alleen heeft de load shedding ingrijpende gevolgen voor de economie; het illustreert ook dat het land (nog) niet in staat is de problemen zoals corruptie en mismanagement op te lossen.

De haven van Maputo

De vrachtwagens hier zijn onderweg naar de haven van Maputo, die vanuit Gauteng, het business hart van Zuid-Afrika, het meest gunstig ligt. Het onderhoud aan de snelweg wordt tot aan de haven in Maputo mede door Zuid-Afrika gedaan. Veel grondstoffen en mineralen gaan van hieruit per schip naar China en andere plaatsen over de wereld. En komen de auto's en andere producten vanuit Azië en andere continenten hier weer binnen

Bedrijvigheid bij de grens

Bij de grens een en al bedrijvigheid; een groot benzine station met een naastgelegen supermarkt, kleine stalletjes waar je simkaarten en aansprakelijkheid verzekeringen kunt kopen, verkoopsters met fruit en vrouwen die druk rondlopen en geldwisselaars blijken te zijn. De koers is beter dan de officiële wisselkoers.

Visum voor Mozambique

Als toerist in Mozambique wordt het je steeds makkelijker gemaakt. Sinds kort heb je geen visum meer nodig, je hoeft alleen je bezoek te registreren via de site van de Mozambikaanse overheid. Het formulier blijkt onvindbaar maar gelukkig kun je makkelijk een formulier invullen aan de grens en na betalen van € 10 krijg ik mijn stempel, Mozambique here we come. 

Over de grens van Zuid-Afrika naar Mozambique

Hoe gek is het, je gaat de grens over en je ziet meteen verschil. Ik heb dat als ik vanuit Nederland België in rij, hier is het ook duidelijk te zien. Stalletjes langs de weg, een en al bedrijvigheid. Mozambique is Afrika. Oranje aarde, palm- en mangobomen vol met bloemen-bijna klaar voor hun seizoen-, een explosie van kleuren, vrouwen in bonte rokken en hoofddoeken, grote manden en emmers met fruit en groente op het hoofd-geen kinderwagen te zien-, de kinderen losjes in een kleurrijke doek op de rug.

Een lange tweebaansweg in Mozambique

In Mozambique lijkt het land te bestaan uit een lange tweebaansweg. Goed onderhouden asfalt, rode aarde direct ernaast. Je mag hier soms honderd rijden, maar ook vaak maar 80 of 60. Harder rijden is absoluut af te raden, er lopen veel mensen vlak naast de weg en er is heel veel politiecontrole.

Chinese tolweg

Bepaalde delen van de weg zijn tolweg, mogelijk gemaakt door China. De Chinezen beheersen in Afrikaanse landen vaak de totale infrastructuur in ruil voor mineralen en kolen. Maar niet alleen de wegen. Ook de winkels die we onderweg zien in de verschillende plaatsen zijn eigendom van de Chinezen. 

Maputo

De vorige keer dat ik deze trip maakte reden we dwars door Maputo, de hoofdstad van het land. Druk, erg druk, chaotisch en leuk om een keer te zien, maar vandaag slaan we eerder linksaf en rijden we over de brug via de EN1 richting het Noorden.

Palmera, een enorme palmboom als uitkijkpunt

Koffiestop in Palmera. Een langgerekt schoon plaatsje met oude Portugese huizen en veel potten en manden langs de weg. In de koloniale tijd werd een enorme palmboom in deze plaats gebruikt door de Portugese overheersers als een uitkijkpunt, om te zien wat lokale rebellen deden. Daar komt de naam Palmera vandaan. de palmboom is er trouwens niet meer. Hij werd gekapt door de bevrijdingsbeweging Frelimo.

Xai Xai

Verder naar Xai Xai, een belangrijke plaats in de provincie Gaza, met veel goed bewaarde overheidsgebouwen uit vroegere tijden. Vlak voor Xai Xai nemen we een grote moderne brug over de Limpopo rivier.

Cashewnoten en Piri Piri saus

Met de auto onderweg en regelmatig stoppen geeft een mooi beeld van het land. We stoppen in ieder geval bij de vele kleurrijke stalletjes onderweg. De plastic zakjes met versgebrande cashewnoten, vastgebonden aan takken in de sfeer van een kerstboom, de prachtig gestapelde bananen en mandarijnen in emmers en flessen vol met de pittige pepersaus Piri Piri uit Inhacoonga.  Onze oogst; twee zakken cashewnoten, vier kilo bananen, een kilo mandarijnen en een fles Piri Piri.  De Piri Piri saus is erg populair in Mozambique. Ik heb het geprobeerd, maar ik laat het bij die ene keer, mij te heet.

Quisico

In Quisico heb je een prachtig uitzicht over de baai, mooi moment om even te genieten van een koud biertje na alle zoute cashewnoten. 

Inharrime

Verderop de bijzondere inlandse zoutmeren in Inharrime, waar vissen en garnalen gekweekt worden. Een fijne plek om even de benen te strekken. Ook stalletjes hier met souvenirs .

Diocese de Inhambane in Zandamela

We passeren het hoogtepunt voor de reiziger. De madonna voor de travellers. Zo vaak gestolen dat ze helaas achter tralies zit. Het is een vreemd gezicht, het gezicht in een hek lijkt totaal in tegenspraak met het mooie harte op haar borst.. 

Inhambane

Ons einddoel is Inhambane, een havenstad waar zo'n 80.000 mensen wonen. In de tijd van de Arabieren al een bekende handelspost met handel in ivoor en slaven. Je ziet hier oude koloniale gebouwen uit de tijd dat Mozambique nog een Portugese kolonie was. Het laatste deel van de trip doe ik per watertaxi. Een boot waar veel makke schapen inpassen.

Dhows, traditionele zeilboten

Op het water zie ik de dhows varen, de traditionele houten zeilboten met een groot ruim en één zeil. Dit zijn oude, houten handelsboten  De boten vervoeren koopwaar uit Maxixe en brengen dat naar de markt van Inhambane. Dat gebeurt tegenwoordig ook met andere boten.

Na Inhambane tijd voor het strand 

Inhambane is een aardig stadje met oude gebouwen uit de koloniale tijd. Leuk om hier even rond te lopen. Maar dan snel door naar de mooie zandstranden in de buurt. Lekker relaxen aan het strand na deze roadtrip en morgen snorkelen.

Reactie achterlaten


 1. hoi Jacq,

  Wat ontzettend leuk om je verhaal te lezen, erg beeldend en goed voor de voorpret.
  Aankomende zomer gaan wij met het gezin ook de grens over vanuit Zuid-Afrika naar Mozambique. Ik ben nu aan het plannen waar we moeten slapen en of we tussenstops moeten houden. Aangezien jij een goed beeld hebt van de rit richting Inhambane (tofo beach), dacht ik even aan jou vragen hoe het zit. Is deze rit, met de leuke pauze's die je in je verhaal beschrijft, in een dag te doen vanaf te grens onder aan het krugerpark?

  Groetjes Dominique

  1. Hallo Dominique,

   Wat een mooi vooruitzicht, prachtige bestemmingen.
   Mijn ervaring is dat je het wel kunt doen in een dag maar dan moet je wel behoorlijk doorrijden, terwijl het juist zo leuk is om onderweg de tijd te hebben. Bovendien vallen de afstanden toch vaak tegen. Mijn advies is te overnachten onderweg, bijvoorbeeld in Chicenguelo bij Aldo’s. Alvast een goede reis gewenst!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant


Op reis met Jacq

Interesse in een maatwerk reis naar Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique of andere landen in Zuidelijk Afrika? Stel samen met mij jouw unieke droomreis samen.