juli 21, 2021

Na Sardinië en Sicilië is een ander groot eiland in de Middellandse zee aan de beurt; we gaan naar Corsica. In tegenstelling tot de andere eilanden behoort Corsica bij Frankrijk. Het is vanaf 1991 een aparte Franse regio met meer autonomie dan de andere Franse regio’s. Het eiland is een kleine 9000 m2 en er wonen ongeveer 340.000 inwoners. 

Frans eiland

 Ajaccio is de hoofdstad van Corsica.  En alhoewel alle plaatsnamen zowel in het Frans als het Italiaans staan vermeld ademt het eiland een kenmerkende Franse sfeer. Je merkt het in de kleine dingen; de taal, de regels, de bejegening in de restaurants, ik kan het niet goed uitleggen, laten we zeggen dat het een gevoelskwestie is. Corsica is ruig, heeft prachtige plaatsen, ongerepte gebieden, bergen en veel mooie baaien met strandstranden.

Onze route door Corsica

In twee weken toeren we met de auto vanuit Bastia in het noorden via Calvi aan de westkust naar Porto. Daarna volgt Ajaccio. Via Bastelica in het binnenland rijden we vervolgens naar Bonifacio in het zuiden. Vandaaruit weer via Corte in het midden van Corsica terug naar het noorden. Reisgenoot J. was al eerder op Corsica. ‘Ach, het eiland is niet te groot, je bent nog wel een keer ergens”. Nou, dat valt wel tegen. Corsica is het meest bergachtige eiland van de Middellandse zee. Veel wegen zijn bochtig en smal. Dat maakt dat je niet heel erg hoge snelheden haalt. De vraag is natuurlijk of dit erg is als je op vakantie bent en van dit geweldige landschap kunt genieten.

Met de boot

Omdat we niet van lange boottochten houden vertrekken we vanuit Livorno en zijn een kleine vijf uur later in Bastia. Vanuit tal van andere plaatsen is Corsica ook te bereiken;

Je kunt vanuit Frankrijk, Italië, Sardinië en Elba naar diverse plaatsen op Corsica varen.

Zie hiervoor de websites van corsicaferries.com en mobylines.nl

De aanraders

Bezoek Calvi. Kom meteen in de sfeer van Corsica. Calvi ligt in het noorden aan de west kust. Een aangename plaats met veel mooie zandstranden, In het centrum, hoog op een berg ligt de imposante citadel, om de hoek vind je de pittoreske haven. Daar liggen ze; de boten zoals ze vroeger beschreven werden in de bouquet reeks. Prachtige jachten, met alles erop en eraan. Wij vergapen ons vanaf het terras. Het lijkt op aapjes kijken.

Jachten voor de zeer rijken

Vanaf de jachten kijken ze naar ons en wij kijken naar een glimp van het leven; het leven van de zeer rijken, het leven beyond my leak. Hoe zou dat zijn op zo’n jacht?  Personeel wat alles voor je doet, druk in de weer met het poetsen van de boot en het uitrollen van de loopplank. Ik denk even aan de Prince van Lignac. De rijke Nederlander die verscheen in de tv-show in de jaren 80 en die een crew had om u tegen te zeggen. Niet meer van deze tijd, ondanks de luxe die we hier zien. Wij hadden geluk en vonden een plaats pal aan het water bij restaurant Ile de Beauté Café. Quai Adolphe Landry. 20260 Calvi. Zo’n avond waarbij alles klopt.

Pas op voor overstekende varkens en geiten

Reis over de D81 naar Porto. Vergaap je aan het meest sublieme uitzichten en pas op dat je geen overstekende geiten of varkens aanrijdt. Als je tijd hebt kun je hier prachtige wandelingen maken tussen de naaldbomen. Deze weg is adembenemend mooi. Je gaat van het ene vergezicht naar het andere.  Veel bochten en hoge rotsen dicht langs de weg en diepe afgronden, al slingerend kom je echt niet boven de 30 km per uur uit.  Met onze auto was het soms al heel krap, laat staan als je een camper of caravan bij je hebt. Mijn Oma zou zeggen; Íe wordt er knap druk met hier’. De weggetjes zijn erg smal en op sommige plekken kun je alleen maar hopen dat er geen tegenligger aan komt. Eerlijk gezegd zou ik hier niet durven rijden met een caravan.


Overnachten in Porto

Het was een aardige rit om er te komen, maar dan heb je ook wat; een klein toeristisch plaatsje, gelegen aan de azuurblauwe zee met de bergen op de achtergrond. Waar vind je zo’n combinatie?

We verblijven drie nachten in Hotel Les Flots Blue. Ben ik af en toe wat kritisch op de Franse klantgerichtheid dan wordt mijn beeld hier totaal bijgesteld. De dame achter de receptie woont hier met haar zus, dochter, man, neef?? De familieverhoudingen zijn me niet helemaal duidelijk. Maar stuk voor stuk zijn het superaardige mensen die je met alles willen helpen. Tel daarbij het meest geweldige uitzicht, bergen tot in zee en een bijna privé zwemplek voor de deur: dit is een plek om om nooit te vergeten. De dame van het hotel vertelt dat je hier direct tegenover het hotel prima kunt zwemmen, maar dat iedereen ervoor kiest om naar het strandje achter de jachthaven te gaan. Dan kan ook zeker, mits je waterschoenen aandoet omdat de stenen en kiezels nu niet heel aangenaam zijn met blote voeten. En neem ook zelf een parasol mee, want er zijn hier geen bedjes en geen parasols.

Ik kies voor de zwemplek bij het hotel. Zo gebeurt het dat ik de eerste dag alleen zwem in het prachtigste heldere water. Met de snorkel op. Niet heel veel vissen maar toch, wat een magisch begin van de dag. Minor detail; Let op dat je wel weer aan de kant kunt komen na het zwemmen, want bij ruwer weer maken de golven het tot een gymnastisch gebeuren. Een echt trapje is er namelijk niet, je hebt een inkeping in een paar grote stenen om weer aan de kant te komen.

Bezoek het natuurreservaat Scandola en de rode grotten

 Fenomenaal mooi. Vanuit Porto, maar ook vanuit Ajaccio, Calvi, Cargese, Galeria, Propriano en Sagone kun je met een georganiseerde bootexcursie hiernaartoe. Vertrekken naar Scandola vanuit al deze plaatsen in de wijde omgeving, dat geeft al aan hoe populair het is. In Porto zie je voor elk hotel een corner waar je de excursies kunt boeken. Goede business zo’n natuurreservaat vlakbij. Je kunt kiezen uit verschillende georganiseerde boottochten, variërend in grootte en comfort met bijvoorbeeld een Zodiac of een stalen boot. In Porto kun je ook zelf met een boot het water op. Ook hier zijn er weer verschillende mogelijkheden. Prijzen liggen de tussen de 100 en 600 euro voor een hele dag mits je een permis hebt. Zonder permis betaal je minder, maar dan is de boot ook wat eenvoudiger. Je betaalt hiervoor 80 euro voor een dagdeel (prijzen van 2021).  Het beste adres volgens onze vrienden van het hotel is Daniel en Toussaint. Deze vind je in de jachthaven waar meer verhuurbedrijven zijn. Het is aan te raden om meteen te reserveren als je aan komt of dat al eerder te doen. De bootjes zijn populair en als je, zoals wij geen permis hebt dan is de spoeling wat dunner. Maar het lukt ons gelukkig een boot te huren en na een korte uitleg en een aanzienlijke reservering als borg op de creditkaart varen wij richting de highlights van Corsica.

Indrukwekkende rotsen in zee, het meest heldere water, grotten met blauwe kleuren; ik snap de populariteit van Scandola en de grotten van capo Rosso. Het schiereiland Scandola bestaat uit vulkanische gesteente, boven ons hoofd cirkelen bijzondere vogels zoals aalscholvers en visarenden. Reisgenoot J bestuurt de boot en ik kan alleen maar genieten van deze indrukwekkende natuur.

Het Scandola-natuurreservaat, opgericht in december 1975, ligt in het Regionale Park Corsica. Het park en het reservaat zijn door de UNESCO aangewezen als Werelderfgoed in 1983. Het gebied beslaat zo’n 19 kilometer en bestaat uit land en zee.

Tags

Corsica, cultuur, Frankrijk, haven, jachten, love boat, plezierjacht

Reactie achterlaten


 1. Ten eerste; wat een geweldige site met tips!

  Om meer te weten te komen over Corsica, hoe, wat, waar heb ik veel aan de tips gehad via deze website.
  Om al te beginnen dat het een divers eiland is en als je denkt dat je van de ene bestemming zo naar de andere bestemming bent gereden, dan heb je het mis!

  Je moet echter wel de uurtjes er voor uit trekken en door middel van een route uit te stippelen heb ik veelal gebruik gemaakt van Jacq's verhalen en tips.
  Wáár te overnachten, dat je echter moet uitkijken voor de ''wilde'' dieren, de routes zijn smal, soms zie je de vervolg bocht niet, dat je een goede auto mee moet nemen als je het binnenland in trekt!

  De mooie kleine stadjes, steegjes, je moet ze maar tegenkomen maar met deze tips kóm je ze tegen.

  Jacq, ontzettend bedankt voor het mooie overzicht, tips!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant