juni 9, 2023

Diep ingesleten kliffen die uitmonden in zee, een afgelegen kasteel vlakbij de kust, indrukwekkende zeshoekige basaltzuilen zover je kunt kijken, adembenemende uitzichten en een touwbrug over de kolkende golven; de kust van Noord-Ierland is indrukwekkend en intrigerend. Vanuit Derry rijden we bovenlangs de kust naar Belfast over de Causeway Coastal Route.

Games of Thrones

Het is een plek waar mythen en sprookjes tot leven komen en waar ik als Game of Thrones-fan helemaal in mijn element ben. Veel scenes zijn in deze streek opgenomen, dat kan ook niet anders. Overal waar ik kijk, voel ik de sfeer van de serie. Het landschap van Noord-Ierland heeft iets magisch, alsof de draken en ridders nog steeds ergens rondzwerven. De ruige kusten, de mistige heuvels en de mysterieuze kastelen – het is alsof ik in Westeros zelf ben beland.

Dunluce Castle

Mistig is het. Onze eerste stop Dunluce Castle, een ruïne die majestueus op een klif boven de Atlantische Oceaan prijkt, is amper te zien. Ooit was dit de zetel van de Clan McDonnell. Goed beschermd tegen indringers want het kasteel is aan weerszijden omgeven door extreem steile hellingen.

Ingestorte keuken van Dunluce castle

Over dit kasteel doet een bijzondere verhaal de ronde. Zo zou op een gegeven moment een deel van de keuken van het kasteel naast de rotswand in zee zijn gestort, waarna de vrouw van de eigenaar weigerde nog langer in het kasteel te wonen. Volgens de legende, overleefde alleen een keukenjongen, aangezien hij in de hoek van de keuken zat die niet instortte. Volgens de experts is dit verhaal een fabeltje. Pas in de 18e eeuw stortte de noordmuur van het woongebouw in zee. De oost-, west- en zuidmuur staan nog steeds. 

Giant's Causeway en de basalt zuilen

In de mist rijden we verder over de Coastel Causeway, op naar 40.000 basalt zuilen. Een heel bijzonder geologisch gebied. Het basalt is zwart, het is een uitvloeiingsgesteente, dat ontstaat door snelle stolling van lava. Hierdoor krijgt het de karakteristieke vaak zeshoekige vorm.  Een gedegen geologische verklaring dus, maar net zoals bij het kasteel is hier ook weer een andere, mythische verklaring voor de enorme hoeveelheid basalt zuilen.

Het sprookje van de Giant's Causeway

Er woonde aan de kust een reus met de naam Finn mc Cool. Finn werd steeds vanuit de verte uitgedaagd door de Schotse reus Bannendonner. Op een dag was Finn het zat en besloot: " Nu is het genoeg, ik zal hem eens een lesje leren". Hij bouwde een brug om zo naar Schotland te kunnen gaan om daar te vechten met Bannendonner.

Basalt zuilen brug over het water naar Schotland

Bij aankomst in Schotland zag hij pas hoe groot en imposant zijn tegenstander was. Een tandje te groot voor Finn. Hij rende in paniek naar huis met Bannendonner op zijn hielen. Zoals zo vaak moest er ook hier een vrouw in actie komen.  Zo ook hier; de vrouw van Finn, Sat, maakte een plan. Ze maande Finn om zich uit te kleden, de onderbroek werd vervangen door een luier, het enige wat Finn aan kreeg.  Vervolgens nam ze "baby Finn" op haar schoot. Toen Bannendonner baby zag was hij zeer onder de indruk.

" Als de baby al zo groot is, hoe groot moet de vader dan wel niet zijn"? Hij werd bang en rende snel terug naar Schotland terwijl hij op zijn terugtocht de brug afbrak. Finn was veilig. Je ziet hier nu alleen de resten van de Giants Causeway. De herinnering aan de loopweg over water.

Led Zeppelin,Susanna Dury inspiratie van de Giant's Causeway

Het is leuk hier rond te lopen. Om meer uitleg te krijgen spreken we af met gids Peter, die duidelijk trots is op deze plek. Al in 1739  werd de Giants Causewway vastgelegd door de Ierse kunstenaar Susanna Drury.  Haar aquarellen werden later gegraveerd en gepubliceerd, wat bijdroeg aan de bekendheid van de Giant's Causeway buiten Ierland.  

En ook de  band Led Zeppelin liet zich inspireren door de Giants Causeway. De voorkant van de LP hoes van Led Zeppelin's album "Houses of the Holy" toont een surrealistisch beeld van kinderen met blond haar die over de rotsformaties van de Giant's Causeway klimmen.

 Carrick-A-Rede

Het is een afwissende tocht over de Giants's Causeway, en het spannendste deel moet nog komen, de hangende touwbrug van Carrick-a-Rede. Al zo'n drie eeuwen geleden legden zalmvissers bruggen aan op deze plek, Op het eilandje voor de kust vingen ze zalm. dat doen ze nog steeds maar de zalmvisserij stelt niet zoveel meer voor.

In het zalmseizoen (juni tot september) maken ook zalmvissers nog gebruik van de brug, Uiterlijk begin november wordt de brug weggehaald en, afhankelijk van de weersomstandigheden, rond maart weer opgehangen.

Wij kunnen ook over de brug die 30 meter boven de rotsen hangt. Je loopt van het vasteland naar een eilandje en daarna over dezelfde weg weer terug. 

De hele kust, de Giant's Causeway staat bol van mooie verhalen en mystiek. Maar gelukkig voor ons wordt ook de moderne techniek ingezet; de huidige brug is getest tot 10 ton en is in 2000 gebouwd met de hulp van lokale klimmers en abseilers. Met die gedachte in het achterhoofd durf ik wel over de brug. Het uitzicht is sprookjesachtig mooi. 

Reactie achterlaten


  1. Weer een geweldige reis Jacqueline, wel met een verhaal maar dat maakt het interessant er is daar zoveel historie. Top dat je daar nu vrij kon wandelen. Mijn kleindochter was ook in Ierland ruim 2 weken zij hebben de Wild Atlantic way gereden begonnen in Dublin tot Derry, Ik zie nu weer heel andere dingen langskomen, zij gaan ook regelmatig hiken maar ook steden. Leuk om te zien, dank je.

    1. Dank je wel Dini. Ik vind die verhalen zelf ook zo leuk! En er zijn er daar genoeg. Leuk dat je kleindochter er dezelfde periode was. Met mooi weer:).

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant


Op reis met Jacq

Interesse in een maatwerk reis naar Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique of andere landen in Zuidelijk Afrika? Stel samen met mij jouw unieke droomreis samen.