december 19, 2020

The ultimate insider tips van Trees voor New York

Als er iemand New York kent, dan is het Trees Landewé. Ze vertrok in de jaren 60 vanuit Enschede naar New York en woonde er tot 10 jaar geleden. Nog elk jaar keert ze een aantal keren terug naar haar favoriete plaats op aarde, New York. Lees het verhaal van Trees met daarin the ultimate insider tips van Trees voor New York!

Een onvergetelijk eerste beeld van New York 

Nog geen uur na aankomst op het JFK-vliegveld in New York vliegt Trees met een helikopter naar LaGardia Airport voor de aansluiting naar Pennsylvania. “Binnen vijftien minuten stond ik op het dak van de Pan Am building midden in Manhattan”. De helikopter-taxi maakt even een tussenlanding op de wolkenkrabber, met 345 meter hoogte op dat moment een van de hoogste kantoorgebouwen ter wereld. “Dat beeld van New York vergeet ik nooit meer”.

Weg uit het saaie Enschede  

Trees heeft gereageerd op een advertentie in De Telegraaf waarin een au-pair voor een familie in Pennsylvania in de VS wordt gevraagd. Een dame in Amstelveen regelt alles, Trees’ broer staat garant voor de kosten van een ticket, mocht ze eerder dan het afgesproken jaar terug willen. Het heeft nog wel wat voeten in aarde, haar ouders zijn niet heel enthousiast, maar Trees is vastbesloten. Ze vertrekt uit Enschede dat ze maar saai vindt.

Daten met een professor in bezit van  vier honden én eigen vliegtuig

Trees heeft geluk met haar Amerikaanse familie, van de drie kinderen hoeft ze alleen voor de jongste te zorgen. Bovendien is Pennsylvania een universiteitsstad waar ze veel leeftijdsgenoten ontmoet. Haar au-pair moeder doet er alles aan om het haar naar de zin te maken, ze oefenen via woordenboeken in de Engelse taal en ze brengt Trees zelfs in contact met een vrijgezelle professor. Aantrekkelijk en in bezit van een vier honden en een eigen vliegtuig.

Kleine correctie van de naam Treés

Zo vliegt Trees op haar vrije dagen rond in de omgeving van Pennsylvania met haar professor en de vier Sint-Bernard honden op de achterbank van het vliegtuig. Haar naam schrijft ze met een streepje op de tweede e. “Anders denken ze dat ik een boompje ben.”

Naar Manthattan New York

Als het jaar voorbij is, laat Trees de hondenprofessor achter zich. “Ik vond hem ook wel saai.” Maar ze besluit wel in de Verenigde Staten te blijven. Ze gaat als receptioniste werken voor een bedrijf in Manhattan en zo begint haar carrière en leven in New York.

Trees op de foto met Carter en Nixon

In haar appartement in Enschede, waar ze woont sinds ze tien jaar geleden terugkwam uit New York, valt mijn oog meteen op de foto’s en krantenartikelen aan de muur. Ik zie Trees met oud-president Jimmy Carter op de voorpagina van de New York Times, ernaast hangt een persoonlijke bedankbrief van een andere president, Richard Nixon.

New-Yorkers staan open voor anderen

Trees woont weer in Nederland, maar verblijft zeker een paar maanden per jaar in New York. Ze ziet me kijken naar de foto’s. “In Amerika en zeker in New York zijn de mensen heel toegankelijk en staan open voor anderen”. In Nederland is het veel lastiger contact te leggen. Ik heb mij in New York steeds heel welkom gevoeld”.

Paul Newman aan het Grolsch bier

Eind jaren zestig wordt ze naast haar werk actief als fundraiser voor de Republikeinse partij en krijgt zo intensief contact met president Nixon en andere bekende republikeinen. Maar daarmee houdt het nog niet op. Via haar latere werk als assistant of the Head of Productions van Unites Artists en Warner Brothers ontmoet Trees de echte “The Big Stars”, zoals Mohammed Ali, Robert de Niro en Paul Newman. “Newman was echt aardig, ik heb hem nog geadviseerd om Grolsch bier te drinken.”Minder aardige sterren zijn er ook, zoals de arrogante Warren Beatty en de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven', aldus Trees.

Rassenscheiding in de zestiger jaren

“In het begin, in 1966 kreeg ik nog wel te maken met rassenscheiding. We gingen met een vriendengroep op stap, de blonde meisjes mochten via de hoofdingang naar binnen, de zwarte jongens alleen via de achterdeur. Die tijd ligt gelukkig allang achter ons”.

De tragedie van 9/11

Ze geniet van New York. Woont op verschillende plekken in Manhattan en later in New Jersey, met uitzicht op de Hudson. Vanuit haar huis ziet ze met eigen ogen de tragedie van 9/11. “Wat verschrikkelijk, ik wist niet wat ik zag, de stank die als een stille getuige weken bleef hangen.”

The ultimate insider tips van Trees 

Zoveel jaren in New York, zoveel dingen gezien. Stel je bent er nu maar drie dagen, wat ga je doen?

Musea, ballet en ijshockey

“Dat is niet zo moeilijk, ik ga doen wat ik altijd doe. Rondlopen in de stad, genieten van alles wat ik zie en mensen observeren. Als het mooi weer is loop ik over de High Line en ik bezoek mijn vier favoriete musea: het Metropolitan Museum of Art, het MOMA, het Whitney en het Frick museum. Van tevoren kijk ik welke exposities er zijn. ‘s Avonds ga ik naar het Lincoln Centre voor een opera- of balletvoorstelling. En natuurlijk bezoek ik een ijshockeywedstrijd.

Restaurant tips uit de New York Times

Trees leest nog elke dag de New York Times op internet. De reviews van restaurants slaat ze op in haar iPad en tijdens haar bezoeken aan de stad eet ze bij deze restaurants. “Vaak zijn de restaurants erg prijzig, dat is dan wel een minpuntje. Maar dat is ook bekend, ik las gisteren nog in de New York Times dat New York de duurste stad van de Verenigde Staten is. Het spijt me nog steeds dat ik nooit een huis heb gekocht daar”.

Rondlopen en genieten van de sfeer en energie

Trees kent New York al bijna 60 jaar. Haar advies is vooral rond te lopen en de sfeer en de energie op te nemen. En als je dan op pad bent zijn dit de punten om bij stil te staan.

Alle ultimate insidertips op een rij


9/11 Monument World Trade Center.

“ This is a must see for anyone.. zo mooi gedaan dat park “.

Washington Square Park.

 In dit park in Greenwich Village staat een grote triomfboog, nagemaakt van de Arc de Triomphe in Parijs. Vroeger was dit een bekende verzamelplaats van de hippies en het is nog steeds een populaire ontmoetingsplek van studenten, straatartiesten en bewoners uit de buurt. Leuk om te zitten en door te lopen. Je kunt van down town naar boven lopen. Is ong 5 mile (7 km)

Arthur Avenue 

Dit vind je in geen enkele reisgids! Via The Bronx te bereiken. Hier vind je geweldige Italian Food shops en de allerbeste Italiaanse restaurants van NYC, zoals Antonio's.

Favoriete musea

Whitney Museum

14th Street & 10th Avenue. Gertrude Vanderbilt Whitney bood Amerikaanse kunstenaars een plek voor bijzonder werk.

Frick Collection

De verzamelde kunst van Henry Clay Frick, van schilderijen van de bekende meesters tot textiel, keramiek en beeldhouwwerken.” Je hebt hier vaak heel bijzondere tentoonstellingen. Ik kijk altijd even welke tentoonstelling er is”.

Museum of Modern Art – 53rd (5th & 6th Avenues) lees hier meer.

Metropolitan Museum of art, The Met

Het grootste kunstmuseum in de Verenigde Staten. Het gebouw zit aan de oost kant van het Central Park.


Rockefeller Center

– 49th & Fifth Avenue Met de bekende ijsbaan in de winter. Bezoek vooral de Top of the Rock op de 70ste verdieping van het Rockefeller Plaza. Je hebt hier een geweldig uitzichtpunt over de stad.

Kerken in New York

St Patricks Cathedral en  St Johns zijn het bezoeken zeker waard. Even tot rust komen in de stad.

Central Park (59th St entrance)

Eten en drinken bij de Boathouse of Tavern on the Green. Rondlopen en genieten.


Lincoln Center for the Performing Arts 65 & Broadway

Een groot cultureel centrum waar verschillende instellingen op het gebied van (jazz)muziek, opera en ballet gevestigd zijn.

Ballet en Opera

Trees: “Ik ben een echte opera liefhebber. Hier zijn vaak de mooiste opera’s te zien, zoals La Bohème, Madame Butterfly en Turandot

In mei en juni zorg ik dat ik in de stad ben. Dan begint namelijk het Ballet seizoen en dat is fabulous. American Ballet Theatre – the greatest stars dance here”.

Genieten van Jazz

Liefhebbers van Jazz kunnen in New York hun hart ophalen. ‘Mijn favoriet is the Blue Note.  Deze Jazzclub ligt in Greenwich Village. Maar zijn veel meer jazzclubs”. Ga ook vooral ook naar het Lincoln centre jazz, Columbus circle 10.

Restaurants, Trees' favorites

  • The Grand Tier bij het Metropolitan Opera House. Hoe gaaf is dit? Voor de voorstelling eet je hier, in de pause ga je terug naar je tafel en dan staat je nagerecht met een kopje koffie voor je klaar. 
  • Café Boulud, tegenover the Met
  • Balthazar in Spring Street , Franse keuken
  • Gramercy Tavern -Flatiron District
  • Jean- Georges  - Frans haute cuisine restaurant,. Dit restaurant zit in Trump International Hotel & Tower New York. 60Th & Columbus Circle
  • Le Bernadin, een geweldig vis restaurant -Midtown
  • One if bij Land Two if bij Sea- Een van de meest romantische restaurants ter wereld en de meest romantische van NYC.  Aanrader

Rooftopbar New York

Genieten van de prachtige stad met een drankje op een mooie avond. De favoriet van Trees; 230 Rooftop Bar (27th Street). Maar er zijn veel meer rooftop bars in New York. Beter kun je de dag in New York City niet afsluiten, Wel vooraf online reserveren bij de bars.

Never burn bridges

Trees: “Ik kijk terug op een rijk leven in de mooiste stad van de wereld. Je moet vooral doen wat je wilt en open staan voor ervaringen. Zorg voor goed contacten, never burn bridges. Datzelfde advies kreeg ik zelf ook van mijn eerste baas. ‘Zorg dat je alles goed afsluit.’ Daarin verschillen de Nederlanders en de Amerikanen dan weer niet zoveel van elkaar.”

lees meer over New York

Sam's tips

New York, 10 beste tips voor de city that never sleeps

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant