juli 11, 2019

Meest unieke tempelcomplex ter wereld

Angkor Wat in Siem Reap

Bezoek je Cambodja, dan ga je naar Angkor Wat in Siem Reap. Stel je voor, een gebied van wel 162 hectare (denk aan ruim 300 voetbalvelden) met dorpjes tussen de rijstvelden, waterpartijen, bomen, open vlaktes. Je rijdt met de tuk tuk of op de fiets, en dan opeens doemt er een grote imposante tempel op. Het meest unieke tempelcomplex ter wereld, het is magisch.

angkor-wat-cambodja

Meer dan 1000 tempels in Angkor Wat Cambodja

Er zijn meer dan 1000 tempels en tombes. Sommige nog bijna in volle glorie, met meerdere verdiepingen, hoog, statig en goed geconserveerd. Andere half vervallen, zwarte stenen muren ingestort en overwoekerd door bomen en planten. Afbeeldingen van dansers, olifanten en goden.  
Ik vind het ongekend mooi.

Heilige stad Angkor in het Khmertijdperk

De naam "Angkor" is heilige stad in het Khmer. Siem Reap was meer dan 500 jaar de hoofdstad van het Khmerrijk dat Cambodja, Noord-Thailand, Vietnam, Myanmar en Laos omvatte. De bouw van deze machtige en grote stad begint rond het jaar 889, het hele bouwproces duurt ongeveer 500 jaar.

Hindoeïstische en boeddhistische tempels

Eerst stond het hindoeïsme centraal. Later wordt het boeddhisme steeds belangrijker. Hindoeïstische en boeddhistische tempels door elkaar dus. Maar ook andere gebouwen en zelfs waterbassins. Het hout is inmiddels vergaan, de stenen blijven over. En de unieke sfeer van dit gebied. 

Bagan in Myanmar

Het tempelcomplex doet me denken aan Bagan in Myanmar, maar de tempels zijn hier veel groter opgezet en het tempelcomplex hier is 10 keer groter dan Bagan.  

Staatstempels

De meeste tempels in het Angkor Wat Cambodja gebied zijn staatstempels. Dat betekent dus dat ze in opdracht van een koning werden gebouwd. Nieuwe koning, nieuwe tempel en dan liefst groter dan de tempel van de vorige koning. Dit gedrag is van alle tijden.

Angkor Wat herondekt

In de 15e eeuw werd Angkor verlaten. Pas rond 1900 werd het herontdekt door een Fransman en later is men begonnen met het herstellen van de tempels en het kappen van de jungle.

De tempels van Angkor Wat

De hoofdtempel Angkor Wat 

De tempel is goed bewaard gebleven en geldt als het hoogtepunt van de hoog klassieke stijl van Khmerarchitectuur. Het is een symbool van Cambodja geworden en staat op de nationale vlag. Officieel heet het hele gebied Angkor en heet alleen deze tempel Angkor Wat. In de volksmond wordt het hele tempelcomplex Angkor Wat genoemd. Volg je het nog?

Banteay Kdei 

Klein maar fijn met hindoeïstische goden verwerkt in de muren.


Ta Prohm

Hier zie je de jungle in vol ornaat. Bomen en wortels groeien door de tempels. Heel bijzonder, de ultieme filmset. Hier is de film Tomb Raider opgenomen. Het is één van de grotere tempels in Angkor. Het is een boeddhistische tempel uit de 12e eeuw. De bomen die je hier ziet zijn vijgenbomen.

Banteay Srei

Je moet er iets verder voor rijden maar het is echt de moeite waard. De stenen van de tempel hebben een prachtige kleur door de roze zandsteen en je ziet hier prachtige decoraties. Het is overigens een mysterie waar deze bijzondere stenen vandaan kwamen, de groeve is nooit gevonden. 

De stenen voor de tempels van Angkor kwamen gedeeltelijk over het water met bamboe vlotten, het laatste deel werd met olifanten over land op de plaats van bestemming gebracht.

Banteay Srei ligt zo'n 35 kilometer van Angkor Wat. Srei betekent vrouw. De naam van de tempel betekent ’tempel van de vrouwen’. Bijzonder aan deze tempel is dat deze gebouwd is door een priester en niet door een koning. Dat verklaart waarschijnlijk de afgelegen ligging. De priester had macht maar niet zoveel als een koning en daarom ligt de tempel niet dicht bij de andere. 

Banteay Srei is al in de 10e eeuw gebouwd. De verschillende afbeeldingen zijn heel gedetailleerd. Banteay Srei is waarschijnlijk één van de best bewaard gebleven tempels van Angkor.

Pre Rub

Pre Rub

Pre Rup is een hindoeïstische tempel die opgedragen is aan de god Shiva. Er zijn aanwijzingen gevonden dat de tempel ooit gebruikt is als begraafplaats voor de koningen van het Khmer-rijk.

De tempel is 50 bij 50 meter en bevat drie lagen met op de bovenste laag 5 torens, op de hoeken 4 kleinere torens en in het midden de hoofdtoren. Pre Rup valt onder de tempels die je met de algemene Angkor entreekaart kunt bezichtigen. Echt prachtig.

Eastern Mebon

Het opvallendst bij de tempel East Mebon zijn de grote stenen olifanten. Ze staan op diverse punten (en op de hoeken) van dit prachtige complex. Sommige delen van de tempel worden door stutbalken gesteund, waarschijnlijk zou het geheel anders ingestort of omgevallen zijn. Het complex bevat 1 hoofdtoren en vier kleinere torens er omheen. In het verre verleden stond de tempel midden in een kunstmatig meer, waardoor het alleen per boot bereikbaar was.

Eastern Mebon

 Naast de grote olifanten zijn er ook prachtige beelden van leeuwen bij de ingangen van de tempel.

Ta Som

Ta Som is een werkelijk schitterende tempel, voor mij misschien wel de mooiste tempel van het hele Angkor tempelcomplex. Vooral de oostzijde is echt prachtig. De uitgang aan die kant van de tempel is de perfecte spot voor een foto.

Neak Poan Temple

Neak Pean is een vierkant kunstmatig meer met water, met in het midden een kleine boeddhistische tempel. Om het stenen meer liggen vier bassins, die tijdens de regentijd vol met water lopen. In de droge periode kun je er doorheen lopen.

Neak Poan

Dit bad werd halverwege de 12e eeuw gebouwd voor rituele reinigingen. Eigenlijk moest het in die tijd een soort ziekenhuis voorstellen. Er werd ook wel van gezegd dat het helende krachten zou hebben, vanwege de gelijkenis met een mythisch meer in het Himalayagebergte genaamd Anavatapta. De vier bassins staan voor de elementen water, aarde, vuur en wind. Deze elementen zouden balans brengen wanneer de zieken in het water zouden baden, waardoor het herstel versneld zou worden. Balans is altijd goed!

Preah Khan

Het kan toeval zijn maar toen ik er was, was het hier heel rustig. Ook weer de jungle sfeer met de vergroeide bomen en wortels in dit tempelcomplex van bijna vijf vierkante kilometer op 2 kilometer ten noordoosten van Angkor Thom.

Preah Khan

Angkor Thom met daarin Bayon

Angkor Thom

Bayon

Angkor Thom is een oude ommuurde stad uit de 12e eeuw. De naam betekent ook letterlijk grote stad. De muren zijn meer dan 13 km lang, 6 meter dik en 8 meter hoog. De stad telt vijf poorten, vier voor elke windrichting en een extra poort aan de oostkant, allemaal met grote stenen gezichten. Binnen de stadsmuren vind je onder andere de tempel Bayon.

Bayon

Bayon

Bayon is één van de bekendste tempels. Drie verdiepingen hoog en meer dan 54 torens met daarop meer dan 200 indrukwekkende gezichten. In de galerijen van Bayon vind je de fraaiste bas-reliëfs van het hele gebied. 

Een bas-reliëf is een beeldhouwmethode waarbij de weergegeven voorstelling vrij ondiep is uitgewerkt. De afbeelding is afgeplat, waardoor het alleen in vooraanzicht realistisch overkomt.

Meer info over de tempels vind je hier

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant


Op reis met Jacq

Interesse in een maatwerk reis naar Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique of andere landen in Zuidelijk Afrika? Stel samen met mij jouw unieke droomreis samen.