Azoren, de leukste tips

Kennismaken met de Azoren
Ik kende de Azoren alleen van het weerbericht. Van de weerman die vertelt over een hogedrukgebied bij de Azoren dat van invloed is op ons weer, verder reikte mijn kennis niet. In 2021 was het niet mogelijk buiten Europa te reizen, een goed moment om dichterbij prachtige plekken te ontdekken. Naar de Azoren dus. Lees hier de leukste tips en lees hier wat je zeker moet doen.


Toch even nagekeken wat de connectie is tussen de Azoren en het weerbericht. Dat zit zo; het Azorenhoog is een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan waarvan de kern bij de Azoren ligt. Dit hogedrukgebied is een belangrijk systeem voor het weer in Europa, daarom wordt het regelmatig in het weerbericht genoemd.

Het weer op de Azoren zelf is redelijk constant qua temperatuur. Gemiddeld ligt het tussen de 20 en 23 graden. Wel is het erg wisselvallig. Zo loop je in de zon, zo regent het plotseling heel hard. Waar je ook gaat op de Azoren, een paraplu of regenjas is zeker geen overbodige luxe.
Zeventien eilanden waarvan er negen bewoond zijn
Met Djoser maken we een rondreis over een aantal eilanden in de Azoren. Eilandhoppen met boot en vliegtuig. Ik kan het iedereen aanraden. De eilanden hebben elk hun eigen sfeer en specifieke bezienswaardigheden. Van de 17 eilanden die de Azoren vormen zijn er 9 bewoond. Deze liggen wel 700 km uit elkaar. In het oosten liggen Santa Maria en Sao Miguel, Centraal liggen Faial, Pico, Soa Jorge, Terceira en Graciosa. En het meest westelijk liggen de eilanden Flores en Corvo.

Dunbevolkt
In totaal wonen er 250.000 inwoners op de Azoren. In het verleden, rond 1427, werden de Azoren ontdekt door de Europeanen. Ook de Vlaamse Belgen legden aan op de Azoren. Dat is de reden dat ze tot in de zeventiende eeuw ook wel de Vlaamse eilanden werden genoemd. Ze zijn echter altijd Portugees gebleven.

Leven van de veehouderij
De inwoners van de Azoren leven voornamelijk van de veehouderij. Zo leven er op Sao Jorge ruim 30.000 koeien en 10.000 mensen. Hier komt ook de bekende kaas vandaag. Ik heb het geproefd, het heeft wel wat weg van Nederlandse kazen.

Geen party-eiland
Echt een vetpot is het leven op de Azoren nooit geweest. Er is regelmatig geld vanuit de EU gekomen om de Azoren als achtergebleven regio te ondersteunen. De infrastructuur is er, dankzij het geld uit Brussel, prima in orde; er zijn moderne luchthavens en havens en ook de wegen zijn prima begaanbaar. Verwacht echter geen drukte en uitgebreide winkelmogelijkheden en veel vertier. Met uitzondering van het eiland Sao Miguel is het erg rustig en dun bevolkt. Ik kan het met geen ander gebied dat ik ken vergelijken. Soms doet het me denken aan Ierland en soms weer helemaal niet. Laten we het erop houden dat de Azoren zeer authentiek zijn, een bijzondere bestemming het bezoeken meer dan waard.


De leukste tips
1. Spot walvissen en dolfijnen
Met de groep staan we 's middags klaar in de haven van Horta. Voor ons ligt de Betty te dobberen aan de kade. Een kleine stevige metalen boot. Zwemvest aan, uitleg van de gids/biologe en daar gaan we. Een gevoel van opwinding wanneer de eerste vinnen aan de horizon verschijnen. Wat zijn het toch magische dieren. Onze gids legt het allemaal uit, het ademen, duiken en springen boven water. Adembenemend deze dieren die ongestoord zwemmen en spelen en die wij even mogen volgen op hun route.

De Azoren liggen op een belangrijke migratieroute van veel verschillende groepen walvissen, 28 van de in totaal 80 soorten walvissen komen hier voor. Je kunt de walwissen spotten en gaan zwemmen met dolfijnen, haaien of manta rays. De potvis is er het hele jaar door. De potvis heet trouwens in het Engels de sperm whale, een bijzondere naam. De wasachtige substantie in de kop van de walvis werd voor sperma aangezien. Die was gebruikten ze vroeger om er kaarsen, smeermiddelen en olie van te maken.


Het kijken naar walvissen is in de plaats gekomen van de walvisjacht. Dit werd tot 1986 gedaan op de Azoren. Vooral de potvis moest eraan geloven; het feit dat hij bleef drijven nadat hij geschoten werd betekende meteen zijn ondergang. In het musea da Industria Baleeira op Pico kun je zien hoe deze jacht vroeger verliep.

2. Bezoek de kraters en vulkanen

Overal zwarte lavastenen, dat is het eerste wat opvalt als je op de Azoren bent. Alle eilanden zijn vulkanisch van oorsprong. Er was nogal wat roering op de plek waar drie continentale platen samenkomen. De laatste vulkaanuitbarsting was die van de Capelinhos vulkaan op het eiland Faial in 1957. De uitbarsting veroorzaakte veel schade, maar kostte gelukkig geen mensenlevens. Bezoek hier zeker het museum waar je een goed beeld krijgt van deze uitbarsting en van de geologische geschiedenis van de eilanden. Het gebouw zelf is prachtig, modern en ondergronds.


De Caldeira op Faial bevindt zich op hoogste punt van het eiland (1043 meter), en is 400 m diep en 2 km breed. Prachtig begroeid met allerlei planten, varens en mossen. Het is een onderdeel van een natuurreservaat, je kunt er prachtig wandelen zonder te verdwalen; je loopt gewoon een rondje.


Deze krater is ongeveer 1000 jaar geleden ontstaan. Ooit was er een kratermeer maar door de uitbarsting en het ontstaan van de Capelinhosvulkaan is dit water weggesijpeld waardoor er nu een moeras op de bodem van de krater te zien is. Je moet een beetje geluk hebben hier, het is vaak mistig.
3. Vergaap je aan de gekleurde meren

De krater van Sete Cidades op Sao Miguel met de twee beroemde tweelingmeren is waarschijnlijk de best bezochte plek op de Azoren. Een groen en een blauw meer. Zou het waar zijn? De onmogelijk liefde tussen een prinses en een herder leidde tot veel verdriet bij de twee. De tranen uit de groene ogen van de prinses vormden het groene meer, de tranen uit de blauwe ogen van de herder het blauwe meer. Of toch gewoon een kwestie van algengroei?
4. Strijk neer in Horta bij Peter Sport
In mijn kleine geboortedorp hadden we 6000 inwoners, Horta de hoofdstad van Faial heeft er net 500 meer. Faial ligt heel gunstig en centraal tussen Amerika en Europa. Dit was daarom het eerste eiland van de Azoren dat veel werd bezocht door de Amerikanen


Later werd Horta dé plek voor de zeezeilers die de Atlantische Oceaan over zeilen. Zij haalden hun post op bij Peter Sport, het café aan de boulevard in Horta. Ik denk niet dat er nog veel brieven geschreven worden tegenwoordig, maar het is nog steeds een heel gezellige plek voor een hapje en een drankje. De muren van het café staan vol met namen van schepen en van diegenen die hier eens waren: vlaggen, attributen, symbolen. Langs de kade van de haven zie je talloze schilderingen die de zeilers hebben gemaakt voordat ze aan hun reis begonnen. Het zou geluk brengen. Iets wat me handig lijkt als een lange tocht op zee gaat maken.

5. Drink een wijntje op Pico



Pico is bekend vanwege de hoogste berg de Pico, maar ook om zijn wijnen. De lava is op dit eiland omgetoverd tot vruchtbare akkers met veel wijngaarden. Sinds 2005 is dit gebied UNESCO beschermd. De Verdelho wijn is over de hele wereld populair en werd zelfs gedronken door de Russische Tsaren. De druiven worden verbouwd in een mozaïek van kleine wijngaarden. Deze stenen muurtjes zijn opgestapeld door wijnboeren zodat de wijnstokken beschermd zijn tegen wind en zee-nevel. De warmte van de zon wordt opgeslagen in de donkere stenen om ’s nachts weer aan de planten af te geven. Dat is nog eens optimaal gebruik maken van de natuurlijke bronnen. September is de oogstmaand.
6. Bekijk een Vigias


Oké, officieel mag je er niet in, maar als je het vriendelijk vraagt mag je zeker even een kijkje nemen in deze bijzondere uitkijkposten. Op strategische plekken langs de kust staan deze kleine huisjes. Vroeger gebruikt om de locaties van walvissen aan de jagers door te geven, tegenwoordig staan ze ten dienste van de whale watchers. Aan de hand van patronen in de zee kunnen whale watchers de routes van de walvissen zien en berekenen ze hoelang het duurt voordat de walvissen op een bepaalde locatie aankomen. De gps-coördinaten worden doorgegeven, heel handig in deze uitgestrekte zeeën.
7. Naar een Fajas


Een Fajã is een vlak stuk grond aan de voet van een hoge klif, ontstaan door erosie of lavastromen. Meestal worden er groenten of fruit geteeld en staan er koeien en enkele huisjes. Echte aanraders zijn Fajã dos Cubres en Faja do Ouvidor op Sao Jorge. Bij deze laatste vind je het mooiste natuurlijke bad van het eiland: Poca Simão Dias.

8. Neem een duik in een natuurlijk zwembad
En dan zijn we nu bij mijn favoriete plekken van de Azoren; de natuurlijke baden. Zwemmen in een zwembad gelegen in de oceaan. Heerlijk fris water in de meest fantastische omgeving en gelukkig een trapje in de rotsen om weer aan de kant te komen. Echt geweldig!



Je vindt ze op heel veel plaatsen op de verschillende eilanden. Vanuit ons hotel op Sao Jorge koos ik de eerste dag het bad links en de dag daarop het bad rechts. Echt fantastisch!


9. Ga wandelen
De Azoren zijn een echt wandelparadijs. Er zijn veel uitgezette routes op de verschillende eilanden. Mijn favoriete eiland om te wandelen is Sao Jorge en de mooiste wandeling vind ik de wandeling van Serra do Topo via Santo Cristo naar Faja Dos Cubres. Prachtige uitzichten, door bossen en langs watervallen en het grote voordeel is, alles gaat bergafwaarts.
Je kunt ook een speciale wandelreis boeken. Klik hieronder voor meer informatie.







10.Badder in de thermale bronnen
Welkom in het grootste thermale waterbassin van Europa, gelegen in het Terra Nostra Park in Furnas. Het warme water (tussen de 35 en 40 graden) borrelt op uit een bron en bevat essentielle mineralen. Het water heeft een onsmakelijke roodbruine kleur, dat komt door het aanwezige ijzeroxide. Maar het mag er minder aantrekkelijk uitzien, het water is zeer heilzaam en goed tegen obesitas. Dat dan wel weer.


En de bonus tip! Proef vooral de lokale specialiteiten.
11. Eet een ananas, een Queijada en een Cozido

De ananas groeit op de Azoren alleen op San Miguel. Toen de sinaasappelproductie instortte ging men over op de teelt van de ananas. Sinds 1864 is hier een ananasplantage. Het duurt even voordat de vrucht gerijpt is maar het resultaat mag er zijn! De ananasplantage Arruda is te bezoeken.



Eet vooral een beroemde Queijadas de Vila Franca do Campo. Een heerlijk cakeje. In Villa Franca do Campo is er een klein bakkerijtje “Queijadas da Vila do Morgado” waar ze de ovenverse “Queijadas ” verkopen.


Voor een vegetariër niet meteen een must do, maar bijzonder is het wel, dit eenpansgerecht. Een stoofpot die gegaard wordt in de vulkanische bodem. Na een aantal uren sudderen is het gerecht klaar. Vaak gemaakt van laagjes vlees met groenten.

Na alle activiteiten moet je vooral neer strijken bij een Miradouro. Een uitzichtpunt met een geweldig uitzicht over de oceaan. Drankje erbij en genieten! Proost op de Azoren.
lees over deze reis op Djoser.nl
Verder lezen over Portugal? Leukste tips voor Lissabon
Leuke tips, daar wil ik ook wel een keer naartoe❤
Zeker doen!